Business Hi-Tech

Symantec: România ocupă primul loc în lume după durata identificării şi curăţării unui computer pe care s-a instalat un virus

Symantec: România ocupă primul loc în lume după...

Autor: Marius Oncu

14.04.2014, 19:58 1592

România este urmată în Top 10 de Indonezia, unde un bot a infectat anul trecut un calculator o perioadă medie de 15 zile, Bulgaria - 14 zile, SUA - 13 zile, Egipt şi Columbia - 11 zile, Elveţia, Filipine şi Noua Zeelandă - 10 zile, Ucraina - 9 zile.

La nivel global, media s-a situat la 6 zile, neschimbată faţă de 2012.

Totodată, în România au fost activi anul trecut 0,19% din numărul total de boţi calculat la nivel global, faţă de 0,16% în 2012, se arată în raportul Symantec.

Identificarea şi curăţarea unui computer pe care s-a instalat un bot durează în România mai mult decât în Statele Unite, 20 de zile faţă de 13, deşi numărul infectărilor din SUA este de peste 100 de ori mai ridicat, reprezentând 20% din totalul la nivel global, faţă de 0,19% în România, notează compania.

Unul dintre factorii care contribuie la această disparitate ar putea fi gradul scăzut de conştientizare în rândul utilizatorilor, împreună cu îndrumări şi instrumente de suport mai puţine în limba română pentru remedierea situaţiei, se arată în raport.

În acelaşi timp, în China, aflată pe locul al doilea după activitatea boţilor, cu 9% din totalul la nivel global, durata medie de infectare a unui calculator a fost de 9 zile.

Ţările care nu au fost incluse în top zece au avut anul trecut o durată medie de activitate a boţilor mai redusă de 9 zile.

Bot provine din cuvântul robot şi este un proces automatizat care interacţionează cu alte servicii din reţea. Boţii automatizează în multe cazuri anumite comenzi şi furnizează informaţii şi servicii, operaţiuni care altfel ar fi trebuit executate de oameni.

Boţii pot fi utilizaţi în acţiuni ilegale. Un bot malware se distribuie automat, cu scopul de a infecta un dispozitiv şi de a se conecta ulterior cu un server care funcţionează ca centru de comandă al unei întregi astfel de reţele de dispozitive infectate. Folosind boţi, pot fi lansate atacuri informatice ample asupra unor ţinte. În plus, boţii pot înregistra parole şi informaţii financiare, pot transmite spam şi pot deschide căi de acces în computerele infectate.

Aceste programe malware infectează în cele mai multe cazuri reţelele de computere în moduri care nu sunt depistate imediat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO