Business Hi-Tech

Tarifele de roaming ar putea fi eliminate începând cu iulie 2014

Foto Shutterstock

Autor: Ioana Nita

16.06.2013, 20:27 1235

Începând de anul viitor, utilizatorii de telefonie mobilă vor putea să efectueze apeluri, să trimită mesaje şi să transfere date la aceleaşi tarife ca în ţara de origine atunci când vor călători în oricare dintre statele din Uniunea Europeană, potrivit noilor reforme din sectorul telecom votate săptămâna trecută de membrii Comisiei Europene, scrie publicaţia britanică The Telegraph.

Tarifele de roaming pentru apeluri vocale, sms-uri şi acces la internet vor fi eliminate complet, conform propunerilor comisarilor europeni, acesta fiind un pas uriaş spre crearea unei pieţe de telecom unice în Europa. Noile reglementări ar putea intra în vigoare cel mai devreme de la 1 iulie 2014. „Comisarii europeni au convenit ca începând cu iulie anul viitor să scăpăm de aceste tarife de roaming”, a declarat o sursă apropiată situaţiei. În următoarele şase luni, oficialii europeni vor elabora şi vor publica propunerea în detaliu.

CE se aşteaptă ca eliminarea tarifelor de roaming să reducă veniturile operatorilor de telecom cu 2%, după ce timp de mulţi ani reglementările din industria de profil s-au modificat astfel încât turiştii şi cei care călătoresc în interes de serviciu să nu mai plătească facturi exorbitante. Nicolae Oacă, analist al industriei de telecom, consideră că va dura mult până se va ajunge la eliminarea completă a tarifelor de roaming.

„Din 1 iulie 2014 se va aplica noul regulament de roaming prin care furnizarea serviciilor mobile în ţară se va putea separa de furnizarea serviciilor în roaming, ceea ce ar putea determina apariţia unor operatori oferind servicii de roaming. Astfel, un client al Orange, spre exemplu, va putea opta în străinătate pentru Vodafone, Cosmote sau un operator mobil virtual”, a explicat Nicolae Oacă, adăugând că astfel competiţia de pe piaţă va duce la micşorarea tarifelor de roaming. El a menţionat de asemenea că tarifele de roaming reprezintă o „sursă importantă de venituri pentru operatorii de telecom şi că aceştia vor renunţa cu greu la ele”.

În România, tariful pentru un apel efectuat din străinătate este de 0,35 eurocenţi/minut fără TVA şi de 0,11 eurocenţi/minut fără TVA pentru un apel primit, potrivit datelor ANCOM.  Întrebat dacă intrarea în vigoare a acestei reglementări creează şi premisele eliminării tarifelor de terminare diferenţiate, Nicolae Oacă a afirmat că acest lucru este absolut necesar şi că în România acestea sunt mai ridicate la operatorii de telefonie mobilă decât la cei de telefonie fixă, deşi cheltuielile operaţionale şi investiţionale sunt mai mici în cazul companiilor de telefonie mobilă. Tarifele de terminare din România din reţelele mobile sunt de 3 eurocenţi/minut, iar în reţelele fixe acestea sunt de 0,5-0,75 eurocenţi/minut.


Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 17.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO