Business Hi-Tech

Tatomir, Microsoft: Avem mai multe Bentley-uri decat in Polonia

Tatomir, Microsoft: Avem mai multe Bentley-uri decat in Polonia

Calin Tatomir, CEO Microsoft: IT-ul este prezent peste tot, in toate industriile si isi va putea reveni mult mai repede decat industria auto, de exemplu

30.06.2009, 00:00 33

Microsoft Romaia, subsidiara locala a celui mai mare producator de soft din lume, va incheia anul fiscal 2009 (1 iulie 2008-3 iulie 2009) cu o scadere a veniturilor de 10-15%, ratand astfel estimarile de crestere cu 1 pana la 4% de la finele anului trecut, a declarat Calin Tatomir, directorul executiv al companiei.

"In luna octombrie, la finele unui trimestru intai foarte bun al anului fiscal, dupa un contract castigat la Ministerul Educatiei, noi spuneam ca ne vom lupta pentru o crestere de 1-2 pana la 4%. Nu am reusit insa sa facem acest lucru. Trebuie sa privim in fata acest lucru, vom incheia anul fiscal, peste cateva zile, cu o scadere a afacerilor intre 10 si 15%, in functie de numarul de contracte care vor fi semnate in ultima saptamana a anului fiscal, care este in mod traditional o perioada foarte buna pentru Microsoft", a spus Tatomir. "Probabil foarte putine companii si-au atins tintele sau macar bugetul stabilit in urma cu 12 luni", a spus seful Microsoft.
"Cel mai afectat segment a fost cel al vanzarilor de licente pentru calculatoare noi, care este direct influentat de livrarile de calculatoare. In conditiile in care in perioada ianuarie-martie 2009 vanzarile de laptopuri au scazut cu peste 40%, iar cele de desktopuri cu peste 60% am resimtit si noi un impact major. A existat un val extrem de puternic care a lovit retailul. Stim care este situatia Ultra Pro, dificultatile care exista pe piata si tendinta de consolidare intre jucatorii care sunt pe piata", a explicat Tatomir.
 
Statul nu este capabil nici macar sa refuze rapid un proiect
Seful Microsoft a precizat, de asemenea, ca adoptarea cu intarziere a bugetului de stat si intarzierea cu care autoritatile raspund propunerilor venite dinspre mediul privat au lovit afacerile companiei.
"Anul trecut, de asemenea, nu am vazut raspunsuri coerente ale autoritatilor publice pe zona de proiecte IT finantate din fonduri structurale de la UE. Este o intarziere foarte mare a raspunsului de la autoritati - nu ni se spune nici macar nu, sa stim un lucru. (...) Sa nu uitam ca in perioada ianuarie-martie Romania nu a avut buget astfel ca tot ce a insemnat sector public a fost inghetat. In acea perioada si companiile private au fost retinute in cheltuieli. Segmentul dedicat companiilor a compensat scaderea brutala de pe retail, chiar daca nu a putut acoperi impactul puternic de pe acel segment".
 
Numarul mare de masini de lux arata ca retailul isi va reveni
Calin Tatomir, unul dintre cei cunoscuti manageri din industria locala IT&C, spune, pe de alta parte, ca nu crede ca retailul poate scadea si mai mult chiar daca nu crede nici in analizele "mult prea optimiste" referitoare la Romania si are dubii ca economia va scadea doar cu 4% in acest an.
"Daca ne uitam in Bucuresti vedem mai multe Mercedes-uri si Bentley-uri decat in Polonia. De asemenea, stim ca romanii isi inlocuiesc mobilele mai des decat in alte tari, deci nu credem ca piata de retail are unde sa scada mai mult. Poate vor mai fi doua-trei hopuri, dar mai jos de atat nu va merge. IT-ul este prezent peste tot, in toate industriile si isi va putea reveni mult mai repede decat industria auto, de exemplu. Decizia de a cumpara o masina nu o iei in fiecare zi si la fel de usor ca in cazul unui soft sau al unui computer", a spus Tatomir.
El a spus insa ca in acest an compania isi va ajusta dinamic investitiile.
"Daca se intampla ceva dramatic in zona politica, de exemplu un divort intre partenerii de guvernare, iar acest lucru are consecinte in business, va trebui sa ne adaptam. Daca de exemplu Comisia Europeana anunta ca intrerupe fondurile structurale pentru Romania, atunci si noi va trebui sa restructuram divizia care se ocupa de acest segment. Orice este posibil."
In ceea ce priveste anul viitor, Tatomir a spus doar ca tintele sunt "foarte realiste". "2009 a fost cel mai greu an pentru Microsoft Romania: pentru ca a fost bugetat cand nu se stia nimic despre anul care urma, iar dupa un prim trimestru fiscal de succes a urmat doar o perioada de scaderi. Acum este mult mai simplu penbtru ca putem face un buget in limita a plus, minus 20%, nu unul cu o marja de plus/minus 80%. Am invatat sa ne dimensionam mai bine."
In alta ordine de idei, oficialii Microsoft Romania au spus ca bugetul alocat lansarii Windows 7, la finele acestui an, va fi cel mai mare din istoria filialei locale.
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO