Business Hi-Tech

Telefoanele mobile au inlocuit camerele foto/video si playerele MP3

24.07.2009, 00:00 142

Peste 64% din romani nu detin in gospodarii camere foto/video digitale, playere MP3 sau sisteme audio, conform unui studiu realizat de Biroul Roman de Audit al Tirajelor (BRAT), analistii si jucatorii din piata explicand fenomenul prin cresterea rapida din ultimii ani a vanzarilor de platforme "multifunctionale", precum telefonul mobil si sistemele home cinema.

"Telefonul mobil este o platforma din ce in ce mai performanta, iar utilizatorii, in special tinerii, prefera sa foloseasca functiile integrate de player MP3 sau camera foto", explica Valentin Negoita, presedintele Asociatiei Producatorilor si Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor (APDETIC), o grupare care cuprinde nume precum Intel, HP, IBM, Fujitsu, Panasonic sau Canon.

Potrivit Studiului National de Audienta (SNA) realizat de BRAT pentru perioada ianuarie 2008 - ianuarie 2009, pe un esantion de 8.951 de persoane, 5,8 milioane de romani din mediul urban, respectiv aproape 65% din respondenti, spun ca nu detin o camera foto digitala. Un procent de 84% sau 7,5 de oameni au raspuns negativ la intrebarea privind detinerea unei camere video, iar 7,8 milioane (sau 88% din total) afirma cu nu au un MP3 player.

Explicatia tine in mare parte de capitolul comoditate, spune Negoita. "O camera digitala integrata de 3,2 megapixeli este suficienta pentru un utilizator mediu, iar tinerii de pana la 30 de ani folosesc cu entuziasm telefon ca player de muzica - este mult mai confortabil sa ai o singura platforma cu toate functiile care iti trebuie."

 

Peste 5 milioane de telefoane vandute anul trecut

Piata locala de telefoane mobile este estimata la aproximativ 5 milioane de unitati anul trecut, in crestere cu 10% fata de 2007, conform datelor Germanos, cel mai mare retailer GSM. Rata de penetrare a cartelelor SIM este de aproape 130%, iar in mediul urban cei mai multi utilizatori au cate doua sau chiar trei terminale.

Majoritatea telefoanelor entry-level, cu preturi de pana in 300 de lei (70 de euro) au capabilitatea de a reda fisiere MP3 si o camera foto cu cel putin 0,3 megapixeli (VGA), in timp ce mobilele cu camera de 3,2 megapixeli pornesc de la aproximativ 720 de lei (170 de euro).

Tendinta de reorientare spre echipamente multifunctionale s-a putut remarca initial pe segmentul de birotica, unde dispozitivele multifunctionale, care pot imprima, scana, copia si trimite faxuri, isi majoreaza cota in fiecare an. Aceeasi explicatie ar putea justifica si rata de penetrare scazuta - de aproximativ 16% - pe segmentul de camere video.

Cifrele din studiul BRAT sunt sustinute si de datele furnizate de catre subsidiara locala a producatorului nipon de electronice JVC.

 

Putini romani detin camere video

Astfel, acoperirea cu camere video in randul celor 7,6 milioane de gospodarii (raportate de Institutul National de Statistica) este de aproximativ 7,6%, ceea ce s-ar traduce intr-o penetrare de 15% in mediul urban, afirma Bogdan Pasat, directorul de marketing si vanzari al JVC pentru Romania si Bulgaria.

"Daca nu luam in calcul persoanele care sunt plecate in afara tarii si cele care au domiciliu dublu, procentul creste putin", a adaugat el.

In ceea ce priveste segmentul de sisteme audio, pentru care datele BRAT indica o penetrare de aproape 19% (1,6 milioane de romani), Pasat estimeaza ca acoperirea se situeaza in jurul valorilor de 22% - 24%.

Negoita considera ca, din nou, platformele multifunctionale (sistemele home cinema in acest caz), ar putea explica acoperirea relativ scazuta a combinelor sau a sistemelor Hi-Fi.

"Consumatorii prefera un produs cu sistem de amplificare, ce este capabil sa citeasca CD-uri si DVD-uri si sa preia semnal TV sau dintr-un computer (...) Preturile din ce in ce mai mici ale sistemelor home cinema au atras cumparatorii care doreau sa achizitioneze sisteme audio-video traditionale", a mai spus Negoita.

El a precizat ca un home cinema poate costa intre 300 si 1.000 de lei (70 - 240 de euro), in timp ce preturile de achizitie ale sistemelor Hi-Fi se suprapun, variind intre 150 si 500 de lei (35 - 120 de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO