Business Hi-Tech

Telefonul mobil va deveni portofelul viitorului. Poate fi însă ferit de hackeri? Ce se întâmplă dacă îţi este furat?

Telefonul mobil va deveni portofelul viitorului. Poate fi însă ferit de hackeri? Ce se întâmplă dacă îţi este furat?

Autor: Alexandru Stefan Matei

08.10.2011, 18:32 1338

Atunci când Tim Cook, directorul executiv al Apple, a lansat noul iPhone 4S, multă lume a fost dezamăgită. Pentru unele instituţii financiare şi companii telecom, mult-aşteptata lansare nu a adus un anunţ pe care ar fi dorit să îl audă: că noul telefon va avea integrată tehnologia NFC (near field communication), scrie BBC News.

Tehnologia NFC este folosită în multe moduri, dar cel care a adus-o în lumina reflectoarelor este faptul că poate transforma telefonul în portofel. În ţările dezvoltate telefoanele mobile sunt folosite de ani buni pentru a plăti pentru bunuri şi servicii sau pentru călătoriile cu taxiul, dat tehnologia folosită este prin intermediul SMS-urilor.

Deşi mai există şi alte opţiuni de plată prin intermediul telefonului mobil, cum sunt cele oferite de PayPal, anunţul de anul acesta privind lansarea Google Wallet în Statele Unite a adus în atenţie tehnologia NFC.

Tehnologia funcţionează în felul următor: două dispozitive sunt apropiate la o distanţă de cel puţin 4 centrimetri şi pot comunica între ele. Cipul NFC va permite în acel moment transferul de date - în acest caz efectuarea plăţii - între dispozitive. De asemenea, trebuie să existe şi un element de siguranţă care să protejeze transferul de date de posibilii intruşi şi o aplicaţie care să poată fi instalată pe telefon.

Deşi unele telefoane mobile sunt echipate cu cipuri NFC, şi alte modele pot folosi această tehnologie prin intermediul cartelelor sim, a cardurilor de date microSD sau a carcaselor care încorporează astfel de cipuri. Aşa că deşi noul iPhone nu are această opţiune, mulţumită unor dispozitive precum cel creat de DeviceFidelity şi folosit printre alte companii şi de Visa, va putea fi folosit pe post de portofel.

Telefonul mobil poate fi folosit pe post de portofel în Statele Unite prin intermediul Mastercard sau Visa, iar în Europa prin companii telecom precum O2 sau Orange.

Care sunt avantajele acestei tehnologii?

"Cred că pentru retaileri va reprezenta un plus pentru că nu vor mai fi nevoiţi să folosească la fel de mulţi bani lichizi ca în prezent, iar comenzile pot fi procesate mai rapid, iar cozile scurtate", spune analistul David Snow de la compania Juniper Research.

Acest lucru înseamnă însă că la un moment dat va fi nevoie de o investiţie în puncte de vânzare care să încorporeze tehnologia NFC, dar flexibilitatea acesteia i-ar putea motiva pe retaileri să o adopte.

Carl Tsukahara de la compania de soluţii bancare Cairmail spune că "pentru consumatori unul dintre avantaje este că bonul de casă sau factura vor veni în format electronic. Şi posibilitatea de a primi oferte prin intermediul telefonului mobil este un plus. Să ne imaginăm că intrăm într-un magazin şi imediat primim pe telefon ofertele sau discounturile pe care firma respectivă le oferă şi pe care le putem folosi atunci când suntem la casă".

Descrierea tehnologiei Google Wallet:

Nu toată lumea este însă de acord cu această tehnologie.

Phil Lieberman, şeful companiei de securitate IT Lieberman Software, crede că tehnologia implică riscuri în ceea ce priveşte securitatea transferului de date.

El crede că faptul că chipurile NFC pot fi programate lasă loc de manevră pentru hackeri, dar consideră că tehnologia trebuie să fie mult mai răspândită decât în prezent pentru a deveni o ţintă pentru aceştia.

"Atunci când cardurile de credit sunt fabricate şi după ce instituţia care îl emite termină de încărcat datele necesare, acesta nu mai poate fi modificat sau updatat", spune Lieberman.

"În cazul NFC programarea se realizează ulterior şi cred ca una dintre cele mai mari probleme este faptul că tehnologia este deschisă".

Siva Nerendra, preşedintele Tyfone, compania care a creat tehnologia care permite instituţiilor financiare să programeze wireless cipurile NFC, nu este de acord.

"Sunt două metode prin care putem securiza totul. Una este să ţii secret algoritmul după care comunici sau să ţii algoritmul deschis şi să ai doar tu acces la cheile digitale".

"În întreaga lume securitatea se bazează pe principiul ţinerii la secret a cheilor digitale. Aşa funcţionează cardurile bancare cu cip".

Pentru Andy Kemshall, director de tehnologie în cadrul SecurEnvoy, problema este autentificarea.

Pentru sume mici plătite prin tehnologie contactless nu este necesară introducerea unui cod PIN.

"Dacă cineva îţi fură telefonul cu siguranţă îl va putea folosi pentru a efectua plăţi. Trebuie să avem un al doilea factor de siguranţă", spune Kemshall.

"Dacă cumva sistemul de microplăţi va include şi un al doilea factor de siguranţă atunci întrebarea logică este dacă telefonul mobil poate înlocui cardul. Răspunsul este da, va fi un dispozitiv ideal".

Google Wallet în practică:

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO