Business Hi-Tech

Telemobil aduce CDMA 2000 in Europa

08.11.2001, 00:00 47



Compania Telemobil va lansa, la inceputul lunii decembrie, prima retea de telefonie mobila bazata pe tehnologia CDMA (Code Division Multiple Access) in banda de 450 MHz, retea care va permite transmiterea fluxului de date la o viteza mult superioara tehnologiilor disponibile in Romania, a declarat Diwaker Singh, presedintele companiei.

"Introducem in Romania ultima versiune a tehnologiei, CDMA 2000. Testele efectuate in ultimele doua saptamani au permis transmisii de date la o viteza de 155 kbs. Noul serviciu, o premiera pentru Europa, va fi disponibil, intr-o prima faza, pentru 18 orase si va acoperi reteaua de drumuri europene a Romaniei", a adaugat Singh.

Alegerea Romaniei, ca prima tara pentru aducerea tehnologiei CDMA, a fost determinata de potentialul de crestere al pietei, gradul ridicat de educatie al locuitorilor, de pregatirea profesionala a specialistilor in domeniul IT&C, precum si de perspectivele de crestere economica ale Romaniei.

Valoarea investitiei necesara realizarii retelei este estimata de presedintele companiei la 350 de milioane de dolari, si va finalizata pana la jumatatea anului 2003.

Finantarea va fi asigurata de principalul investitor, Inquam, sustinut de compania americana Qualcomm si fondul de investitii Omnia, de furnizorii de echipamente, dar si prin contractarea de credite internationale.

"Pana acum, au fost investite in echipamente, software si personal, peste 220 de milioane de dolari. Telemobil este cea mai mare investitie americana din Romania si multi investitori, aflati in expectativa, vor decide sa investeasca aici", a afirmat presedintele Telemobil.

Pentru promovarea noilor servicii, compania va aloca aproximativ 8 milioane de dolari pentru campania publicitara.

"Vom deschide 21 de centre de vanzare in toata tara. Prin intermediul acestora, vom prezenta si distribui noile terminale si vom face demonstratii practice privind avantajele tehnologiei CDMA. De asemenea, terminalele vor fi disponibile si prin intermediul altor retele de distributie", a precizat Singh.

Furnizorii principali de echipamente ai retelei vor fi Lucent, pentru statiile de baza si centrale, Harris si Kathrein, pentru antene. Compania israeliana Comverse va pune la dispozitie platformele pentru serviciile adaugate.

Din suma totala necesara retelei, conducerea companiei estimeaza ca peste 150 de milioane de dolari vor reprezenta investitii directe in economia romaneasca.

"Toate echipamentele si serviciile produse de industria romaneasca vor fi achizitionate de la producatorii autohtoni, restul fiind importate", a mentionat presedintele companiei.

Tehnologia CDMA permite costuri mai reduse comparativ cu cheltuielile necesare dezvoltarii unui alt tip de retea, intrucat pe aceleasi canale se poate transmite date si voce.

Transmiterea datelor la nivel national va fi realizata prin intermediul Societatii Nationale de Radiocomunicatii (SNR), cu care Telemobil a incheiat un contract de 5,5 milioane de dolari pe an.

Terminalele compatibile cu tehnologia CDMA, produse de Hyundai si Synertek, vor avea incorporat un modem si un browser Microsoft care va permite o conectare online la Internet, ceea ce va determina preturi mai mici pentru accesarea datelor si viteze ridicate.

Abonatii nu vor fi taxati in functie de timpul de conectare, ci in functie de cantitatea de informatii transferata.

Reteaua CDMA este utilizata in America de Nord si Sud, Japonia, Coreea de Sud, Australia si Hong Kong.

De curand, China si-a anuntat intentia de a introduce acest sistem digital de telecomunicatii. "La nivel mondial sunt peste 100 de milioane de utilizatori ai tehnologiei CDMA", a mai spus Singh.

Telemobil va mentine si serviciul SunTel, bazat pe tehnologie LEMS (Low Emission Mobile System), pentru cel putin inca doi ani.

"Telemobil va furniza clientilor servicii bazate pe tehnologia LEMS, in paralel cu CDMA. Abonatii SunTel vor avea posibilitatea sa migreze spre noul serviciu CDMA", a adaugat presedintele companiei.

Referindu-se la intentiile Ministerului Comunicatiilor de a scoate la licitatie, anul viitor, licente pentru telefonia din generatia a treia (3G), Singh afirma ca Telemobil nu intentioneaza sa achizitioneze un asemenea tip de licenta.

"Nu suntem interesati. Tehnologia CDMA va furniza orice serviciu pe care il va oferi telefonia 3G. De altfel, pana la sfarsitul anului 2002 sau inceputul anului 2003, vom putea transmite si imagini prin intermediul retelei. Cred ca piata romaneasca nu este inca pregatita pentru aceste servicii, din cauza costurilor prea mari", a adaugat Singh.

Sub denumirea Telemobil a functionat primul serviciu de telefonie mobila din Romania, in sistem NMT (Nordic Mobile Telephony), introdus in 1993 de catre compania Telefonica Romania, fondata in 1992 de Telefonica Spania.

In septembrie 1998, RDT Holding a cumparat pachetul majoritar de actiuni, firma fiind inregistrata juridic sub denumirea de Telemobil si avand ca actionari Romtelecom si SNR cu cate un procent de 2,5%.

In urma preluarii de catre Inquam a RDT Holding, la sfarsitul anului 2000, actionarul majoritar la Telemobil devine compania americana, care detine 99% din actiuni, restul fiind distribuite in mod egal in portofoliul Romtelecom si SNR.

Inquam este un consortiu format din compania americana Qualcomm si fondul de investitii Omnia, cu participatii egale.

Comentand activitatea desfasurata de Telemobil pana in prezent, presedintele companiei a spus ca, in termeni financiari, compania nu a fost profitabila. "Investitiile efectuate in ultimii trei ani in retea si echipa de specialisti vor permite companiei sa atinga pragul de profitabilitate la sfarsitul anului 2003", a precizat Singh.

Compania are, in prezent, 11.500 abonati. "Acesti abonati sunt clienti speciali, provin din gama business, aproximativ 95%, si asigura cele mai mari venituri. In ultimele 12 luni, Telemobil a stopat procesul de subscriere si s-a concentrat pe pastrarea si mentinerea relatiilor cu clientii actuali", a mai spus Singh.

In opinia presedintelui companiei, piata de telecomunicatii va trece, in urmatorii ani, la o dezvoltare calitativa.

"Daca in ultimii ani, cresterea pietei a fost una cantitativa, motivul fiind lipsa unei alternative, incepand cu 2002 vom asista la o crestere calitativa, cu accent pe calitatea si costul serviciilor oferite", a apreciat Singh.

Conducerea Telemobil are ca obiectiv, pana in 2005, detinerea unei cote de 25% din piata de telefonie mobila a Romaniei.

"Ne propunem, incepand cu 2002, sa obtinem cel putin 25% din cresterea anuala a pietei romanesti de telefonie mobila. Segmentul de piata vizat va fi cel al business-ului, in special IMM-urile, care constituie motorul oricarei economii, dar ne vom concentra atentia si pe mediul rural, segment slab reprezentat in prezent", a conchis Singh.

Telemobil are 400 de salariati si un capital social de 26 milioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO