Business Hi-Tech

Tendinţe 2012 - IT&C: Speranţa stă în tablete, smartphone-uri şi internet

Tendinţe 2012 - IT&C: Speranţa stă în tablete, smartphone-uri şi internet
07.01.2012, 16:03 1043

În a doua parte a anului 2011 vânzările de smartphone-uri au ajuns la 25% din numărul total de unităţi vândute, dar în 2012 ponderea telefoanelor inteligente ar putea fi şi mai mare la nivelul întregului an în condiţiile în care oferta a crescut, iar numărul mobilelor simple aflate pe rafturile magazinelor este în scădere.

Piaţa de tablete PC, estimată că a ajuns în 2011 la 40.000-60.000 de unităţi, ar putea creşte de două - trei ori, de asemenea pe fondul extinderii numărului de modele şi al scăderii preţurilor. În 2011 iPad-ul Apple a reprezentat peste 40% din vânzările de tablete din România, iar situaţia s-ar putea menţine şi în 2012, în ciuda competiţiei acerbe a unor jucători ca Samsung şi Asus. Pe această piaţă se luptă şi branduri locale ca Allview şi Evolio, care au vândut în 2011 câteva mii de tablete cu sistem de operare Google Android.

Angajări în centrele IT/software

Anul 2011 a adus şi producătorul german de software SAP în rândul marilor nume din industria mondială IT&C care şi-au deschis centre de dezvoltare şi servicii în România.

La fel ca şi anul trecut, companii ca Alcatel Lucent, Ericsson, HP, IBM, Microsoft şi Oracle îşi vor continua campaniile de angajare, în special cu absolvenţii din universităţile tehnice.

Reconfigurarea pieţei telecom

Evenimentul care va ţine în tensiune anul viitor aproape toţi jucătorii mari de pe piaţa locală de comunicaţii este licitaţia pentru spectrul radio care va fi organizată de Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii şi al cărei rezultat poate schimba raportul de forţe de pe piaţă sau poate marca intrarea unui nou competitor în România. Orange, Vodafone şi Cosmote, cei mai mari operatori de telefonie mobilă de pe piaţă, va trebui să se lupte pentru a-şi recâştiga licenţele de operare în România începând cu anii 2013 (Orange şi Vodafone) şi 2014 (Cosmote) în cadrul licitaţiei din care statul ar putea încasa cel puţin 200 de milioane de euro.

Anul viitor este unul hotărâtor pentru evoluţia Romtelecom - unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa de comunicaţii din România: grupul elen OTEacţionarul majoritar (cu 54% din titluri) al Romtelecom şi statul român - acţionar minoritar (cu 46% din titluri) vor decide care va fi soarta companiei, respectiv dacă operatorul va ieşi pe bursă şi dacă va fuziona cu compania "soră" Cosmote - numărul trei pe piaţa de telefonie mobilă. O fuziune între Romtelecom şi Cosmote ar schimba ierarhia de pe piaţă, noua entitate urmând să fie lider din punctul de vedere al veniturilor.

Revine piaţa PC-urilor la nivelul din 2008?

Piaţa de PC-uri şi servere a revenit pe creştere în 2011, însă estimările preliminare arată că numărul de unităţi vândute a fost de aproximativ 700.000. În condiţiile în care cei mai mari jucători de pe piaţă se aşteaptă la o creştere a vânzărilor şi în anul 2012, inclusiv pe fondul chetuielilor tradiţional mai mari ale statului din anii electorali, întrebarea care se pune este dacă numărul de unităţi va atinge recordul istoric de un milion de unităţi înregistrat în 2008.

Va folosi Guvernul IT-ul pentru a fi mai eficient?

Executivul promite de mai mulţi ani de zile că îşi va spori eficienţa interconectând bazele de date administrate separat de mai multe ministere şi instituţii sau oferindu-le cetăţenilor posibilitatea de a depune unele cereri prin internet şi de a face unele plăţi online, însă progresele continuă să fie modeste în raport cu promisiunile. Atât companiile, cât şi persoanele fizice continuă să fie puse pe drumuri şi să plimbe hârtii între diferite instituţii pentru că bazele de date ale unor instituţii precum CNAS, Ministerul Muncii sau Ministerul Internelor nu sunt interconectate. Întrebarea care se pune este în ce măsură va reuşi Ministerul Comunicaţiilor să pună pe masa Guvernului asemenea proiecte, care să folosească şi expertiza companiilor locale sau a multinaţionalelor ITC& care au mii de angajaţi în România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO