Business Hi-Tech

Teste 4G Vodafone în Braşov: download de 73 Mbps şi upload de 35 Mbps pe un Samsung Galaxy S3

În testele realizate de Vodafone cu un smartphone Samsung, vitezele atinse prin reţeaua 4G au fost de până la 73 Mbps pentru descărcarea de date şi de 35 Mbps pentru încărcarea de date.

În testele realizate de Vodafone cu un smartphone Samsung, vitezele atinse prin reţeaua 4G au fost de până la 73 Mbps pentru descărcarea de date şi de 35 Mbps pentru încărcarea de date.

Autor: Adrian Seceleanu

04.02.2013, 17:26 2234

Vodafone, al doilea jucător de pe piaţa locală de telefonie mobilă, a demonstrat prin teste realizate în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc în Braşov că smartphone-uri de ultimă generaţie compatibile cu tehnologia 4G – aşa cum este modelul Samsung Galaxy S3 - pot atinge viteze de descărcare a datelor comparabile cu cele oferite de reţelele fixe. În testele realizate de Vodafone cu un smartphone Samsung, vitezele atinse prin reţeaua 4G au fost de până la 73 Mbps pentru descărcarea de date şi de 35 Mbps pentru încărcarea de date.

Compania de telefonie mobilă a marcat astfel debutul unei campanii prin care clienţii Vodafone pot testa serviciile de date 4G într-un număr de 17 magazine din 10 oraşe, acţiune care precede lansarea comercială a serviciilor. Momentan, pe lângă smarphone-ul Samsung, clienţii pot testa serviciile 4G şi pe un telefon HTC One SV LTE dar la data lansării comerciale a serviciilor printre terminalele compatibile se va număra şi Apple iPhone 5, a spus Inaki Berroeta, directorul general al companiei, fără a oferi o dată exactă pentru lansare. “Va fi în curând”, a spus el.

Momentan, pe piaţa locală doar Orange şi Vodafone au lansat servicii de date 4G, însă niciunul dintre operatori nu oferă acces de pe smartphone-uri la acest serviciu. Clienţii pot accesa în schimb servicii de date 4G - cu viteze de descărcare a datelor de până la 100 Mbps de pe anumite modele de tablete, de pe computere care utilizează modemuri USB compatibile sau prin intermediul unui router 4G.

Cosmote, al treilea jucător de pe piaţa locală de telefonie mobilă, a anunţat de asemenea că pregăteşte lansarea comercială a serviciilor de date 4G.
Întrebat cum a evoluat baza de clienţi pentru serviciile 4G, în condiţiile în care acestea au fost lansate încă de anul trecut, Berroeta nu a oferit detalii. El a reiterat pe de altă parte ideea că momentan numărul de terminale compatibile este limitat iar reţeaua nu a fost deschisă decât utilizării de pe modemuri şi tablete.
“Numărul de telefoane compatibile cu serviciile 4G este momentan limitat, şi este în plus limitat şi la modele de top”, a punctat şeful Vodafone România. Samsung Galaxy S3 sau Apple iPhone 5 – telefoane compatibile cu reţelele 4G sunt unele dintre cele mai scumpe telefoane de pe piaţă. “Estimăm însă că în apropierea sărbătorilor de Paşte vom avea o ofertă mult mai extinsă de telefoane”, a adăugat el.

Nici Orange România nu a oferit până în prezent informaţii în legătură cu numărul de clienţi care au achiziţionat servicii de date 4G.

Şeful Vodafone România a declarat că operatorul a organizat conferinţa legată de serviciile 4G în Braşov pentru a marca faptul că acesta ar fi oraşul din România cu cea mai bună acoperire pentru aceste servicii.

“Braşov este oraşul cu cea mai mare acoperire 4G din România, de 98% din populaţie. De aceea, am dorit să prezentăm aici noutăţile noastre din zona serviciilor 4G, anume, disponibilitatea pentru teste a primelor modele de smartphone compatibile 4G, la o viteză de până la 100 Mbps”, a spus Berroeta.

În urmă cu două săptămâni, Vodafone a crescut viteza noilor servicii 4G la 100 Mbps, în cele 10 oraşe acoperite de reţeaua 4G: Arad, Bacău, Braşov, Bucureşti, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi, Galaţi şi Timişoara.

Serviciile Vodafone 4G sunt disponibile utilizatorilor de laptop şi tabletă cu două abonamente de internet:    pachetul Internet Nelimitat Turbo 75, care include 12GB trafic, cu o viteză de download de până la 75 Mbps şi de upload de până la 37,5 Mbps, pentru 19 euro / lună; pachetul Internet Nelimitat Turbo 100, care include 20GB trafic de date, cu o viteză de download de până la 100 Mbps şi o viteză de upload de până la 50 Mbps, pentru 25 de euro / lună.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO