Business Hi-Tech

Top 10 gadget-uri lansate în 2013. Galerie FOTO

Samsung Galaxy Gear

Top 10 gadget-uri lansate în 2013

Autor: Ioana Niţă

03.01.2014, 15:06 833

1.   Samsung Galaxy Note 3 şi Galaxy Gear

Telefonul Samsung Galaxy Note 3, care este de fapt un dispozitiv „phablet”  (o combinaţie între smartphone şi tabletă) a fost lansat de producătorul sud-corean în septembrie 2013 împreună cu ceasul inteligent Galaxy Gear - un accesoriu pentru telefoanele de top Samsung.

Samsung Galaxy Note 3 dispune de un procesor quad-core la 2,3 GHz, memorie RAM de 3 GB, capacitate de stocare de 16 GB sau 32 GB cu posibilitatea extinderii acesteia printr-un card microSD, cameră foto de 13 MP şi rulează sistemul de operare Android 4.3.  Samsung Galaxy Note 3 oferă utilizatorilor o experienţă îmbunătăţită în ceea ce priveşte funcţiile multitasking. Prin intermediului noului Multi Window, utilizatorii pot comuta între aplicaţii, fără a închide fereastra sau a deschide o nouă pagină, ceea ce înseamnă că pot folosi simultan mai multe programe. Spre exemplu, se poate scrie un mesaj sau un mail în acelaşi timp în care se navighează pe internet din browser.

Ceasul inteligent de la Samsung are un ecran tactil de 1,63 inci, procesor de 800 MHz, memorie internă 4GB, 512 MB RAM şi o cameră foto de 1,9 MP. Galaxy Gear dispune de o serie de funcţii printre care se numără aplicaţia Evernote prin care utilizatorii pot salva informaţii fotografiind.

 

2.   Google Chromecast

Gadget-ul Google Chromecast, lansat de gigantul american în vara lui 2013, le permite utilizatorilor să vizioneze conţinutul digital de pe dispozitivele mobile, precum laptop, tabletă sau smartphone, direct pe televizor la un cost de 35 de dolari.  Dispozitivul Chromecast este un stick care se conectează la televizor prin portul HDMI şi care transmite prin wi-fi conţinutul media pe televizorul HD de pe internet sau de pe o reţea locală. Astfel, utilizatorii aleg din browserul web Google Chrome instalat pe computer sau dintr-o altă aplicaţie compatibilă de pe smartphone sau tabletă conţinutul media pe care îl vizionează la televizor.

3.   Asus Google Nexus 7 (2013)

Google a lansat în iulie 2013 a doua generaţie a tabletei de 7 inchi din gama Nexus - Asus Google Nexus 7 (2013), un dispozitiv cu specificaţii tehnice de top la un preţ redus.  Faţă de primul model Nexus 7, versiune din 2013 vine cu specificaţii tehnice îmbunătăţite - procesor quad-core de 1,5 GHz, memorie RAM de 2GB şi capacitate de stocare de 16 Gb sau 32 GB. Noul Nexus 7 dispune în plus faţă de versiunea anterioară de cameră foto principală de 5MP şi de slot micro SIM 4G.  Tableta Google este de asemenea mai uşoară (290 g) şi mai subţire (8.7 mm) decât versiunea anterioară, care cântărea 390 g şi avea o grosime de 10.5 mm.

4.   Ultrabook Lenovo IdeaPad Yoga 13 inchi

Ultrabook-ul Lenovo IdeaPad Yoga cu ecran de 13 inchi poate fi utilizat atât ca laptop, cât şi ca tabletă, datorită flexibilităţii ecranului tactil care se poate roti la 180 grade.  Lenovo IdeaPad Yoga rulează cu sistemul de operare Windows 8, iar în funcţie de configuraţie, modelul poate avea memorie RAM de 4 GB sau 8GB, procesor Intel Core i3, i5 sau i7 şi capacitate de stocare de 128 Gb sau 256 GB.

5.   LG OLED TV

Televizorul cu ecran curbat LG OLED TV – model 55EA9800) a fost lansat în premieră în România în luna decembrie, acesta având o diagonală a ecranului de 139 cm şi un preţ de 9.000 euro. Televizoarele de tip OLED (Organic Light-Emitting Diode) sunt mai subţiri şi mai uşoare decât televizoarele de tip LCD (Liquid Crystal Display), iar curbura ecranului asigură utilizatorului aceeaşi distanţă faţă de toate colţurile televizorului dacă stă în centrul televizorului.

6.   LG G Flex

Smartphone-ul LG G Flex lansat de producătorul sud-corean de electronice în octombrie 2013, dispune de un ecran curbat pe vericală şi de o funcţie inovatoare de „vindecare” a carcasei în cazul în care aceasta este zgâriată („self-healing cover”). LG G Flex are amplasate butoanele de volum şi de pornire pe spatele carcasei, lângă camera foto principală, caracteristică introdusă de LG Electronics odată cu lansarea smartphone-ului LG G2 de care vor dispune toate modelele viitoare de telefoane mobile ale companiei sud-coreene. Smartphone-ul cu ecran curbat LG are procesor quad-core de 2.3 GHz, memorie RAM de 2 GB, capacitate de stocare de 32 GB, cameră foto principală de 13 MP şi rulează sistemul de operare Android 4.2.2.

7.   XBOX One

Consola de jocuri Xbox One de la Microsoft dispune de senzorul Kinect cu ajutorul căruia utilizatorii se pot controla personajele din jocuri prin gesturi. La mai puţin de o zi de la lansare, Xbox One s-a vândut în peste 1 milion de unităţi în primele ţări în care a început să se comercializeze - Australia, Austria, Brazilia, Canada, Franţa, Germania, Irlanda, Italia, Mexic, Noua Zeelandă, Spania, Marea Britanie şi Statele Unite.

8.   Cameră foto Sony α7R mirrorless

Sony a lansat în luna decembrie pe piaţa locală aparatul foto Sony α7R, prima cameră foto de tip mirrorles cu senzor full-frame, potrivit reprezentanţilor grupului japonez. Modelul α7R este vârful de gamă al segmentului mirrorless de la Sony, având un senzorul full-frame Exmor CMOS de 35mm şi o rezoluţie de 36,4 megapixeli. Modelul α7R permite conexiunea wireless printr-o singură atingere, prin Wi-Fi şi NFC, cu dispozitivele Xperia sau cele Android, compatibile cu NFC. Preţul aparatului foto Sony α7R este de aproximativ 2.100 euro.

9.   HTC One

Smartphone-ul de top HTC One al companiei taiwaneze HTC este considerat de presa internaţională de specialitate ca fiind telefonul mobil cu sistem de operare Android cu cel mai frumos design lansat în 2013. HTC a reuşit să nu îşi piardă în întregime cota de pe piaţa telefoanelor mobile, fiind prima companie care a dezvoltat un dispozitiv Android care din punct de vedere hardware este la calitatea unui iPhone, potrivit portalului thenextweb.com. HTC One are procesor quad-core la 1.7 GHz, memorie RAM de 2 GB, capacitate de stocare de 32 GB sau 64 GB şi cameră foto principală de 4 MP. Smartphone-ul are amplasate 2 difuzoare Beats Audio pe partea din faţă, ceea ce reprezintă un avantaj pentru vizionarea filmelor, şi rulează cu versiunea 4.3 Android.

10. iPad Air

Gigantul american Apple a lansat în octombrie 2013 noua versiune a tabletei iPad Air, cea mai uşoară tabletă din lume, dat fiind faptul că aceasta cântăreşte doar 456 grame. Noul iPad Air are de asemenea o carcară mai subţire, de 7,5 mm, şi vine echipată cu un procesor A/ pe 64 de biti, dar şi cu un co-procesor M7, menit să preia unele sarcini care intrau în atribuţia procesorului principal, precum cele obţinute prin aplicaţiile care măsoare date de mişcare: accelerometru, giroscop, busolă, aplicaţii de fitness etc.  Tableta Apple are un ecran de 9,7 inchi, cameră foto principală de 5 MP, şi rulează sistemul de operare iOS 7. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO