Business Hi-Tech

Top 50 al celor mai mari companii de software

Top 50 al celor mai mari companii de software

Autor: Adrian Seceleanu

19.09.2011, 23:14 27239

Oraşul Cluj-Napoca se conturează ca un pol important pentru companiile care dezvoltă software în România, arată datele financiare ale firmelor.

Cu un business de aproape 80 mil. euro, în creştere cu 7%, subsidiara locală a companiei americane Oracle este cea mai mare companie de soft de pe piaţa locală după cifra de afaceri raportată la Ministerul de Finanţe pe anul 2010, arată situaţiile financiare depuse de firme şi centralizate de ZF. Pe lângă Siveco, Microsoft, Totalsoft sau Bitdefender, companii care intră în mod tradiţional în asemenea clasamente, cu 779 de angajaţi şi afaceri de aproape 20 mil. euro în top 10 firme de software intră şi producătorul de jocuri Ubisoft.

Nu este singurul gigant din industria mondială a jocurilor care are operaţiuni masive în România: Electronic Arts şi Gameloft aveau de asemenea anul trecut în România câteva sute de oameni şi afaceri cumulate de aproape 20 mil. euro. Ubisoft este, de altfel, numărul doi pe piaţa locală de companii soft din punctul de vedere al numărului de angajaţi, conform datelor de la Ministerul de Finanţe.

Per total, cele 50 de companii din topul realizat de ZF pe baza datelor de la Ministerul Finanţelor au avut în 2010 afaceri de aproape 470 mil. euro şi un număr mediu de 8.831 de angajaţi.

Potrivit unui studiu realizat de Institutul pentru Tehnică de Calcul (ITC), sectorul de software şi servicii de IT a realizat în anul 2010 o cifră de afaceri de 2,4 mld. euro, iar numărul de angajaţi era de peste 56.000.

Diferenţele sunt generate şi faptul că multe companii multinaţionale care au ca obiect principal de activitate altceva decât softwareul şi-au deschis centre de dezvoltare şi cercetare în România. Un exemplu este subsidiara locală a furnizorului de soluţii pentru căile ferate Thales, care are un centru de dezvoltare de soft în România.Compania Thales România a avut anul trecut afaceri de 24 mil. euro şi aproape 200 de angajaţi, dintre care o mare parte sunt programatori.Compania caută de altfel şi în prezent programatori.

Datele financiare pe 2010 arată şi că oraşul Cluj-Napoca se conturează ca un pol important pentru companiile care dezvoltă software în România. Iquest, Arobs, TSE Development (Betfair), Endava, ISDC, EBS, Navigon şi Skobbler - companii care s-au dezvoltat în Cluj, au sute de angajaţi şi afaceri cumulate de zeci de milioane de euro. Cea mai mare companie din Cluj care dezvoltă soft este, după datele de la Ministerul de Finanţe, Iquest Technologies, cu afaceri de 9 mil. euro şi un număr mediu de 156 de angajaţi. Tot în Cluj are un centru de dezvoltare software şi gigantul IT american Hewlett Packard (HP).

Potrivit unui studiu realizat de Institutul pentru Tehnică de Calcul (ITC), în Cluj erau anul trecut aproximativ 8.500 de angajaţi la companii de IT&C.

Pe locul 30 în topul realizat de ZF pe baza datelor de la Ministerul Finanţelor intră subsidiara locală a companiei canadiene Clarity Systems, cu un număr mediu de 70 de angajaţi în 2010. Compania Clarity Systems a fost cumpărată de gigantul american IBM în octombrie 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO