Business Hi-Tech

Topul celor mai utilizate browsere internet din România

Autor: Adrian Seceleanu

04.05.2013, 17:20 7524

Microsoft, cel mai mare producător de software din lume, a pierdut pe piaţa locală lupta browserelor internet atât pe computere cât şi pe smartphone-uri sau tablete în faţa rivalilor Google, Mozilla sau Apple, arată datele companiei Statcounter – care oferă statistici privind cele mai utilizate aplicaţii de navigare pe internet sau cele mai utilizate motoare de căutare online din diverse ţări monitorizând informaţii colectate de la peste trei milioane de pagini web.

Google Chrome este cel mai utilizat browser internet de pe computerele din România, iar cota de piaţă a aplicaţiei a crescut în ultimele luni până la aproximativ 43%, conform Statcounter. Chrome a detronat fostul lider, Mozilla Firefox, la jumătatea anului trecut, potrivit aceleiaşi surse. Internet Explorer, aplicaţia de navigare pe internet a Microsoft, mai are în prezent doar 15% din piaţă faţă de 22% în urmă cu un an.

Pe segmentul browserelor utilizate de pe echipamente mobile - telefoane sau tablete - nu există surprize: dominaţia sistemului de operare Google Android aduce aplicaţia de navigare inclusă în platformă pe primul loc, cu o cotă de aproximativ 43%, conform Statcounter. Locul doi este ocupat de Apple, cu browserele de pe iPhone-uri şi iPad-uri în timp ce pe locul trei se află Opera.

Vânzările slabe de telefoane cu Microsoft Windows Phone se reflectă şi în cota de piaţă a browserului IEMobile: aproximativ 2%.

În acest an în România se vor vinde aproximativ 1,3 milioane de smartphone-uri şi aproximativ 400.000 de tablete, iar cea mai mare parte dintre ele vor utiliza platforma Google Android.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO