Business Hi-Tech

Tornado: Fara integrare, era aproape imposibil sa depasim cu bine criza

26.10.2009, 23:15 154

Prin integrarea operationala recent anuntata, distribuitoriiIT&C RHS Company si Tornado Sistems vor urca pe primul loc inpiata anul acesta, cu o cifra de afaceri de 120 de milioane deeuro, urmand ca anul viitor sa revina la o cifra de afacericumulata comparabila cu cea inregistrata in 2007. Altfel,"optiunile de depasire cu bine a crizei economice ar fi fostaproape de zero", spune intr-un interviu pentru Business MagazinLiviu Lepadatu (45 de ani), unul dintre fondatorii Tornado.

In ultimii doi ani, compania a traversat o perioada destul dedificila, cifra de afaceri diminuandu-se de la aproape 94 mil. euroin 2007 pana la 63 mil. euro anul trecut. "Ce s-a intamplat?Evolutia naturala era ca Tornado sa aiba un manager profesionist,provenit dintr-o tara dezvoltata, care sa aiba experienta si oviziune pe termen lung a afacerii. Noi ne-am indepartat atentia dela companie, lasand-o pe mainile unui manager austriac cu referintefoarte bune, dar care nu s-a putut adapta modelului romanesc",explica Eugen Lepadatu (47 de ani), care in 1991 infiinta Tornadoimpreuna cu fratele sau. "A fost cumva o serie de circumstantenefavorabile", completeaza Liviu Lepadatu, iar cand l-au adus peJohn Cusa inapoi la carma, deja era septembrie 2008, ultima lunalinistita dinaintea furtunii numita criza.

Integrarea operationala dintre cei doi distribuitori IT&C,realizata practic prin schimbul de actiuni intre proprietarii RHSsi Tornado, inseamna cumularea resurselor, de la know-how si panala furnizori sau logistica, in vederea eficientizarii operationale."Cele doua companii se completeaza la capitolele furnizori, gama deproduse si clienti", sustine Dragos Popescu, directorul general alRHS Company. "Cat despre cheltuieli, numai din logistica, spreexemplu, economisim 600.000 de euro pe an."

Popescu apreciaza ca este foarte posibil sa mai vedem pe piatalocala miscari similare celei facute de RHS si Tornado in perioadaurmatoare, dat fiind ca problemele din industrie se mai pot adanci."Insa nu multe companii au coloana vertebrala, platforma comunanecesara, pentru a realiza in mod eficient o fuziune sau ointegrare operationala", crede Eugen Lepadatu. "Iar sa incepi unproiect strategic in plina criza s-ar putea sa fie prea tarziu",confirma Liviu Lepadatu.

Cititi mai multe despre alianta dintre RHS si Tornado, precum sidespre povestea fratilor Eugen si Liviu Lepadatu in editia demaine, 28 octombrie, a BUSINESS Magazin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO