Business Hi-Tech

Tranzactia anului in telecom: Prin achizitia Zapp, Cosmote se pregateste de atac pe piata clientilor de business si internet mobil

Prin achizitia Zapp, Cosmote se pregateste de atac pe piata clientilor de business si internet mobil
01.07.2009, 18:55 823

Vanzarea Zapp, un subiect care este vehiculat pe piata de cativa ani, a fost parafata marti la Bucuresti, marcand astfel intrarea Zapp in clubul operatorilor 3G si esecul primului operator de comunicatii mobile din Romania.
Contractul a fost incheiat de directorul general al Cosmote, Michael Tsamaz, si de Nadim Akkawi, directorul financiar al grupului saudit Oger, proprietarul Telemobil.
"Intelegerea marcheaza un nou ciclu de crestere si extindere a bazei de clienti pentru Cosmote Romania, intrucat licentele 3G si CDMA, respectiv infrastructura (Zapp - n.r.) vor permite companiei sa ofere servicii de date si voce de ultima generatie in Romania. Pe una dintre cele mai competitive piete din Europa si la doar trei ani si jumatate de la infiintare, parcursul Cosmote arata ca se afla in pozitia de a beneficia din plin de noua investitie", a spus Tsamaz.
Citigroup Global Markets Limited (CITI) si NM Rotschild and Sons Limited au avut rolul de consultanti financiari ai Cosmote pentru tranzactie. Casa de avocatura a Cosmote a fost Lina&Guia.
Pentru Saudi Oger consultanta financiara a fost asigurata de BNP Paribas Fortis Londra in timp ce Norton Rose LLC Londra a asigurat consultanta juridica pentru tranzactie.
In 2008, veniturile Telemobil s-au ridicat la 61 milioane de euro, in timp ce portofoliul depasea 374.000 de abonati. Dintre acestia, 60.000 erau abonati exclusiv la serviciile de date ale companiei.
Reteaua 3G la 2100 MHz a Zapp are in prezent acoperire in 23 de orase din Romania. Compania detine si o licenta CDMA de 450 de MHz.
Achizitia este supusa aprobarii Consiliului Concurentei.
Cosmote Romania, al treilea mare operator de pe piata locala, a raportat, in primul trimestru, venituri in crestere cu 84,4%, la 98,1 milioane de euro, de la 53,2 mil. euro in perioada similara a anului trecut, respectiv un profit operational inainte de depreciere si amortizare (OIBDA) de 13 milioane de euro. Numarul de clienti ai companiei a urcat cu 45,2% in perioada analizata, la 6,1 milioane de utilizatori, de la 4,2 milioane la 31 martie 2008 si, respectiv, 5,9 milioane la finele anului trecut.
Grupul elen OTE detine in Romania 54,01% din capitalul Romtelecom, restul titlurilor (45,99%) revenind Ministerului Comunicatiilor. Grupul mai controleaza operatorul de telefonie mobila Cosmote si reteaua de magazine IT&C Germanos.
Compania Telemobil este detinuta de Inquam Romania, societate inregistrata in Insulele Virgine ale Marii Britanii, care este proprietarul a 99,99% din titlurile operatorului roman.

Istoria unui esec

  • Primul operator de telefonie mobila din Romania, care s-a lansat in 1993, la acea data in proprietatea Telefonica Spania. La finele anului 1996, inaintea intrarii pe piata a tehnologiei GSM, avea doar 20.000 de clienti.
  • In 2000, Telemobil este preluata de compania americana Qualcomm si familia multimiliardarului Rafic Hariri - premierul Libanului. Neintelegerile dintre actionari din perioada 2006-2008 ingheata Zapp
  • In 2008, familia Hariri preia controlul integral al Zapp, si ia un imprumut de la banca de dezvoltare din China, pentru a respecta obligatiile asumate in fata statului roman privind dezvoltarea retelei si pentru a nu pierde astfel licenta 3G.
  • Dupa 17 ani, Zapp - ultimul jucator de pe piata, cu 346.000 de clienti, este inghitit de Cosmote.

Care va fi impactul tranzactiei

  • Cosmote poate ataca puternic segmentul clientilor de business, avand acum posibilitatea de a oferi in multe situatii aceleasi servicii ca liderii pietei Orange si Vodafone. Companiile sunt acum mai dispuse ca niciodata sa-si schimbe furnizorul daca isi pot reduce cheltuielile.
  • Cosmote si Romtelecom pot lansa acum oferte comune de internet si voce fixa si mobila, la care se pot adauga servicii TV sau IT.
  • In mod normal, Cosmote ar trebui sa-si mareasca bugetul de publicitate si comunicare, pentru a putea comunica schimbarile, integrarea noului brand si noile servicii pe care le ofera.
  • Piata de telefonie mobila se consolideaza puternic, din sase operatori de telefonie mobila mai raman doar cinci, din care doi sunt detinuti de grupul elen OTE si Deutsche Telekom.
  • Mutarea Cosmote lasa in off-side grupul local RCS&RDS, care ramane sa infrunte de unul singur pe telefonie si date mobile alte trei grupuri puternice: Orange, Vodafone si companiile detinute OTE si Deutsche Telekom.
  • De asemenea, Zapp demarase o serie de colaborari cu RCS&RDS, mai stranse decat cu alti operatori de pe piata, pe partea de dezvoltare a retelei mobile (statii de baza comune etc.). Tranzactia ar putea determina cresterea costurilor pentru compania RCS&RDS, care ar putea fi lasata de ceilalti operatori sa-si construiasca singura reteaua.
  • Telefoanele mobile cu tehnologiile 3G vor putea fi utilizate in sfarsit la deplinul potential in reteaua Cosmote. Pana acum retailerul detinut de Cosmote, Germanos, se afla intr-o pozitie ingrata: vinde la promotie telefoane care puteau accesa internetul la 3,6 Mbps pentru o retea care avea o viteza de zeci de ori mai mica.
  • Telefoane care pot atrage noi clienti, precum terminalele Google sau cele de tipul Apple iPhone, ar putea ajunge in oferta Cosmote.

Cosmote

  • S-a lansat initial pe piata in 2000, sub brandul Cosmorom, dar a fost aproape de faliment in 2005. Dupa relansarea sub brandul Cosmote, compania a crescut puternic, ajungand acum numarul trei pe piata, dupa numarul de clienti (peste 6 milioane).
  • In 2006 compania rateaza castigarea unei licente 3G, esec care a obligat compania sa cumpere Zapp.
  • Detine si cel mai mare retailer GSM din Romania, Germanos, si face parte din grupul OTE, care detine in Romania si Romtelecom.

Telemobil

  • Zapp avea mai putin de 2% din numarul total de abonati la serviciile telecom de pe piata de telefonie mobila, fiind un operator cunoscut in special pentru ofertele de internet mobil.

RCS&RDS

  • Este numarul unu in Romania pe televiziune prin cablu, televiziune prin satelit si internet si al doilea jucator pe telefonia fixa. Are operatiuni si in alte cinci tari din regiune.
  • Ofera servicii de telefonie mobila in Romania si Spania.
  • Este controlat de omul de afaceri oradean Zoltan Teszari, care detine direct si prin alte companii 43% din operator.

Orange

  • Numarul unu pe piata telecom, dupa venituri si nr. de clienti (peste 10 milioane)
  • Detine una dintre cele mai extinse infrastructuri de internet mobil, prin tehnologiile EDGE si 3G, cu aproape 2 milioane de utilizatori
  • Ofera si telefonie si internet fix pentru clientii mari de business
  • Este una dintre cele mai eficiente companii telecom, lucreaza cu o marja de profit net de peste 30% si are circa 3.000 de angajati

Vodafone

  • numarul doi pe piata telecom, dupa venituri si nr. de clienti (aproape 9 milioane)
  • detine una dintre cele mai extinse infrastructuri de internet mobil 3G, cu peste 1,2 milioane de utilizatori
  • ca si Orange, este una dintre cele mai eficiente companii telecom, lucreaza cu o marja de profit net de aproximativ 30% din venituri si are circa 3.000 de angajati

Romtelecom

  • cel mai mare operator de telefonie fixa (3 mil. clienti), o afacere in scadere
  • dupa o restructurare pornita in 2007, a ajuns numarul doi pe piata de internet si televiziune prin satelit
  • a inceput sa construiasca anul trecut si o retea mobila, pe tehnologia Zapp (CDMA), prin care a inceput sa ofere si internet mobil
  • compania a trecut pe pierderi pe fondul restructurarii si al luptei pentru clienti. Are in continuare peste 10.400 de angajati

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO