Business Hi-Tech

Tranzacţia Microsoft - LinkedIn în România: 120 mil. $ din 26 mld. $

Tranzacţia Microsoft - LinkedIn în România: 120 mil. $...

Autor: Adrian Seceleanu

14.06.2016, 00:07 1764

Piaţa din România, unde LinkedIn are două milioane de utilizatori, a avut o “contribuţie” de aproximativ 120 de milioane de dolari la tranzacţia gigant prin care Microsoft a preluat reţeaua socială de business la nivel global plătind suma de 26 de miliarde de dolari, adică aproximativ 60 de dolari pentru fiecare dintre cei 433 de milioane de “clienţi” ai reţelei.

LinkedIn are o poziţie puternică pe piaţa din România, fiind a doua reţea socială de pe piaţa locală după Facebook (care are 8,5 milioane de utilizatori) şi cu mult înaintea Twitter, al cărei succes este unul limitat pe plan local (cu un număr de câteva sute de mii de utilizatori). LinkedIn, care are avantajul că utilizatorii săi sunt înscrişi în reţea cu numele real, alături de poze şi traseul profesional, a devenit un instrument folosit tot mai des de companii în procesele de recrutare, inclusiv pe piaţa din România.

Suma de 26 mld. dolari reprezintă un multiplu de 91 al profitului operaţional al LinkedIn, cea mai ridicată evaluare de până acum a unei companii într-o tranzacţie cu o valoare de peste 5 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg. LinkedIn, o companie fondată în 2002, a avut anul trecut venituri de 3 mld. dolari, de trei ori mai mari faţă de anul 2012 şi un profit operaţional de 780 mil. $ (26% din venituri).

Achiziţia  LinkedIn va permite integrarea reţelei cu produse ale Microsoft precum suita de apliucaţii de birou Office sau platforma Dynamics pentru reinventarea proceselor de business şi a productivităţii, a declarat Satya Nadella, directorul general al Microsoft, despre cea mai mare achiziţie făcută de companie în mandatul său.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO