Business Hi-Tech

Exclusiv ZF: Tranzactie-record pe online: site-ul autovit.ro a fost vandut cu 5 mil. euro. Patru actionari cu varste cuprinse intre 45 si 59 de ani au facut cea mai tare afacere a anului in internet

02.11.2009, 23:59 4550

Cel mai mare site de vanzari de masini second-hand de pe piatalocala, autovit.ro, a fost cumparat de gigantul Naspers, una dintrecele mai mari companii media din lume, cu sediul in Africa de Sud,valoarea tranzactiei fiind de peste 4,7 mil. euro, potrivit unorsurse din piata.
In urma acestei tranzactii patru romani au incasat peste un milionde euro fiecare: Cornel Parvu, Florea Parvu, Florian Nila si IrinaNila. Ei aveau pachete de cate 25% din actiunile firmei VisualSoft, detinatoarea site-ului autovit.ro. Firma a fost vanduta catreMIH Allegro BV, o subsidiara a grupului african. Aceasta este unadintre cele mai mari tranzactii din piata online, fiind depasitadoar de recenta vanzare a 51% din actiunile celui mai mare retaileronline, eMag, catre Asesoft Distribution, pentru suma de 10 mil.euro.
Cei patru actionari ai Visual Soft detin si targul de masinisecond-hand Autovit din Capitala (soseaua Vitan-Barzesti), cel maimare targ de acest fel din Romania.
Cumparatorul, grupul Naspers, cu venituri de peste 2 mld. euro in2008, a fost consiliat in aceasta tranzactie de casa de avocaturaDanila, Petre si Asociatii, iar de partea vanzatorilor s-au aflatavocatii de la Dojana si Asociatii.
Site-ul de anunturi autovit.ro a fost lansat in urma cu aproapezece ani, in acest moment avand postate circa 18.000 de anunturi devanzari de autovehicule, motociclete, camioane, autocare, piese deschimb si accesorii. Siteul este, practic, o proiectie virtuala atargului auto din Vitan.
In fiecare zi, autovit.ro are peste 72.000 de vizitatori, fiindprimul site din categoria auto si pe locul 22 in topul celor maivizitate site-uri din Romania. In ultima luna peste 2,2 milioane depersoane au intrat pe autovit.ro.
In medie, fiecare vizitator da 50 de clickuri pe site, potrivitstatisticilor trafic.ro. Care este modelul de business? Cei carevor sa vanda masini posteaza anunturi, care costa 1,5 euro plus TVApentru o perioada de afisare de 15 zile, suma care poate fi platitaprin SMS. In aceste conditii, veniturile site-ului depasesc 630.000de euro pe an, dar cheltuielile de intretinere nu sunt mai mari de100.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO