Trăsnet peste economia românească: Nokia pleacă de la Cluj. Care sunt consecinţele. Dosarul complet al celei mai mari dezamăgiri din business

30 sep 2011 Autor: Andrei Chirileasa

Trăsnet peste economia românească: Nokia pleacă de la Cluj. Care sunt consecinţele. Dosarul complet al celei mai mari dezamăgiri din business

Joi, 29 septembrie 2011: angajaţi ai fabricii Nokia de la Jucu pleacă, după ce au primit o hârtie în care sunt anunţaţi că fabrica urmează să funcţioneze doar până la sfârşitul anului

Decizia grupului finlandez Nokia de a închide fabrica de la Jucu (Cluj) unde asambla telefoane mobile de 1,6 mld. euro pe an şi de a concedia circa 2.200 de salariaţi a picat ca un trăsnet în mediul economic şi politic.

Plecarea de la Cluj, dictată din biroul său de la Helsinki, de şeful Nokia, Stephen Elop, dar mai ales de trendurile pieţei mondiale a tele­foa­nelor mobile unde Nokia a pierdut în ultimii ani mult teren în faţa competitorilor, riscă să pună în pericol toată construcţia însăilată de autorităţile de la Bucureşti şi eforturile mediului de afaceri local de a scoate economia din criză.

Nu e de mirare ca premierul Emil Boc i-a convocat aseară de urgenţă pe miniştri într-o şedinţă de guvern dedicată situaţiei de la Jucu.

Decizia Nokia, pe care unii analişti o anticipau încă din primăvară când finlandezii au închis centrul de cercetare de la Cluj şi au dat afară 120 de programatori, pune autorităţile într-o situaţie foarte complicată, oficialii trebuind acum să caute cât mai repede un înlocuitor pentru a contracara efectele. Iar efectele negative se vor vedea mai întâi în cifrele macroeconomice, deoarece Nokia care a ajuns în doar trei ani la afaceri de 1,6 mld. euro, duce în spate circa 5% din exporturile României şi între 0,25% şi 1% din PIB, conform estimărilor analiştilor. Fără telefoanele produse la Jucu, economia României nu ar fi trecut firav pe creştere în ultimul trimestru al anului trecut, iar Boc nu ar fi putut declara triumfător în martie 2011 ieşirea din recesiune.

Semnalul mult mai grav pe care-l dă plecarea Nokia este însă că România are nevoie de un nou model de creştere economică şi nu se mai poate baza pe investitorii străini care au nevoie de ani de zile să se hotărască dacă vin cu banii aici şi doar de câteva zile să-şi ia banii şi să plece în altă parte. Iar turbulenţele globale fac ca în acest moment plecările să fie tot mai frecvente. Chiar preşe­dintele Traian Băsescu declara ieri că închideri de fabrici pot avea loc şi în alte industrii.

"Noi suntem în stare de avarie de ceva vreme, dar nu ne-am trezit la realitate. România dacă nu se trezeşte la realitate şi nu începem să fim com­petitivi nu numai la nivel local, ci la nivel inter­naţional, vom vedea şi mai multe ieşiri ale concer­nelor internaţionale. Vom vedea ieşiri din Româ­nia şi pe fondul scăderii pieţei, piaţa românească nu mai este una la fel de importantă", punctează Doru Lionăchescu, partenerul principal al casei de investiţii Capital Partners.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 30.09.2011

 
Cuvinte cheie:
Nokia
, Jucu
, fabrică
, Cluj
, şomeri
, salariaţi
, concedieri
Vizualizari:
Printeaza
Momentan sunt 10 comentarii Comenteaza si tu
Comentarii (10):
daniel - 30 septembrie 2011, 15:59

Placerea media de a exagera, de a face din tintar - armasar, pleca, asta e, tot atat de bine poate pleca Renault de la Colibasi! Pt a evita tragediile sociale avem nevoie de o dezvoltare durabila facuta la nivel national! Sa incepem cu infrastructura, sa plece si cei de la Bectel, ca ne putem face autostrazi si singuri.

roman - 30 septembrie 2011, 15:38

Pleaca Nokia, in schimb competitorii deschid noi fabrici in Romania: vezi Samsung mai pregateste deschiderea unei noi fabrici langa Oradea, pt. telefoane smart. Blackberry isi dubleaza productia... Asta e economia, unii vin altii pleaca... Pacat de ajutoarele de stat acordate.

nelu - 30 septembrie 2011, 15:35

sa fim seriosi ,daca o fabrica cu 2200 de angajati ducea economia romaneasca e jale .boc si guvernul lui de mafioti trebuie sa isi prezinte demisia iar basescu care da ordinele ar trebui judecat pentru subminarea economiei nationale

Kenwood - 30 septembrie 2011, 14:23

Sa fim seriosi, "trasnetul" nu e dpdv al cifrelor cat al trendului. Foarte mult s-a chinuit alde poc-baul-vass sa ne convinga de justetea "reformelor". Majoritatea electorala a pus botu'. Tot majoritatea crede si-n besearica. Afacerile insa au un alt d-zeu. Mai ales un alt d-zeu fiscal. Nokia e un contra-exemplu despre "succesurile" facilitatilor acordate pe cantitate..

marco - 30 septembrie 2011, 12:17

au asteptt 3 ani sa se construiasca o pista pentru cargo si nici macar nu s-a facut inc licitatia...

stelian - 30 septembrie 2011, 11:31

Evident ca plecarea celor de la Nokia de la Jucu este un lucru rau pentru economia romaneasca dar cred ca titlul este putin exagerat. Compania Nokia din Finlanda are mari probleme de competitivitate in fata rivalilor de la Apple si Samsung iar aceasta este motivul plecarii(relocarii) din Romania.
De asemenea, pentru a aprecia mai corect impactul "plecarii" fabricii Nokia de la Jucu trebuie mentionat, pe langa faptul ca "a ajuns în doar trei ani la afaceri de 1,6 mld. euro, duce în spate circa 5% din exporturile României şi între 0,25% şi 1% din PIB, conform estimărilor analiştilor" si valoarea importurilor de componente aferente exporturilor.
Si nu in ultimul rand, cu facilitatile create la Jucu din bugetul local si national exista potential de atragere a altor investitori/producatori importanti.

NO KIAr au plecat !! - 30 septembrie 2011, 11:03

Nu inteleg de ce Boc nu si-a convocat ministrii cand a plecat si Kraft, probabil ca erau in Brasov !!
de ce nu spune nimeni ca Kraft a plecat fiindca vroia sa se dezvolte, nu sa isi restranga productia - dar nu a primit atentie ca Nokia la Cluj - deh chestie electorala.
Acum Kraft e in Bulgaria cu nr dublu de angajati si un oras traieste de pe urma lor... ce elvetieni nenorociti - nu au vrut ei in Cluj !!

BTG - 30 septembrie 2011, 09:24

sa nu uitam ca finalnda s-a opus alaturi de olanda la intrarea in shenghen....este o decizie politica plecarea nokia iar marinarul ar trebui sa le ceara banii de
subventii inapoi pentru ca au fost platite din banii contribuabililor!

SANDRU - 30 septembrie 2011, 08:57

Plecarea fabricii Nokia de la Cluj nu este decat urmarea faptului ca Finlanda se opune intrarii Romaniei in spatiul Shengen.Prefera sa duca fabrica in alta parte.

ernst - 30 septembrie 2011, 07:42

nu mi se pare ca exista elemente pentru asemenea dramatism in legatura cu situatia creata la Jucu. efectul asupra PIB nu este nici pe departe 0.25-1% din PIB [EUR 43mn profit din operatii, vreo EUR 17-20mn salarii brute - total 60mn groso modo; pai mai mult PIB produc Porumboiu si cu Culita intr-un an bun], in definitiv de-aia au inchis-o: pt ca producea telefoane low value added. Nu sunt industrii orizontale [la noi], exporturile directe sunt mici [fata de exporturile totale impresionante]. Iar cu cei 60mn euro, in 2007-2008 nu faceau nici un mall mai acatarii. Per total: pentru o comuna limitrofa ca Jucu conteaza, dar pt Romania sa privim mai cu atentie. DAR e bine ca toate discutiiel astea despre investitori se poarta. Separat: replica unui viitor disponibilizat: "pai ce-ati face dv, d.ra, la 50 de ani fara calificare?"; omul venise, cu automobilul, la servici.

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide