Business Hi-Tech

Travis Kalanik, Uber: Când împarţi o cursă e mai ieftin şi mai simplu decât să îţi cauţi cheile, să alimentezi, să gaseşti adresa şi să cauţi parcare. Ce sens mai are să ai o maşină a ta?

Travis Kalanick este CEO şi Co-Fondator al Uber

Travis Kalanick este CEO şi Co-Fondator al Uber

Autor: Travis Kalanick

23.09.2016, 23:57 1779

Să ne imaginăm că am putea să ne întoarcem în timp şi să schimbăm felul în care transportul urban este azi. Cum ar arăta? În mod cert nu aşa ca acum.

Pentru început, nimeni nu ar gândi un sistem unde cel mai obişnuit mijloc de transport ar costa mii, chiar zeci de mii de euro şi ar sta nefolosit 96% din timp. Da: maşinile sunt folosite doar 4% din perioada unei zile şi cu toate acestea sunt unul din bunurile cele mai scumpe ale unei familii. Şi asta e doar o parte a risipei. Petrecem în maşină ore şi ore în fiecare săptămână - în Bucureşti, spre exemplu, am aflat că oamenii stau în trafic cu 103 ore mai mult decât ar trebui - adică peste patru zile pe an. Iar asta înseamnă şi bani pierduţi - aglomeraţia produsă de maşinile individuale costă Europa 100 de miliarde de euro pe an în productivitate irosită.

Vestea bună e că există o alternativă la o lume care arată ca o parcare uriaşă şi se deplasează “în coloană”. Pentru că tehnologia - începând de la smartphone până la maşinile autonome - ne oferă şansa să lăsăm nişte oraşe mai bune pentru generaţiile următoare. Nu e nevoie să începem de la 0. Trebuie doar să folosim mai inteligent resursele pe care le avem deja. 

Mă refer la maşini, transport public, biciclete şi chiar la propriile picioare. Studiile au arătat că opţiunile de transport în comun şi cele de tip shared sunt complementare. Adică e mai puţin probabil ca oamenii care folosesc aplicaţii de ridesharing ca Uber să deţină o maşină personală şi mult mai probabil să meargă cu bicicleta, autobuzul sau metroul.

Dar poate mai grăitor decât un studiu este ce spune Ana Sipciu, unul din utilizatorii frecvenţi de Uber din Bucureşti. “De când cu Uber, eu mă simt mai apropiată de Bucureşti. Am renunţat aproape de tot la maşina mea, conduc doar uneori în weekend. În rest, am adoptat un mix de Uber, RATB şi mers pe jos care îmi permite să mă bucur mai mult şi mai spontan de oraş. Am scăpat de grija locului de parcare şi a mărunţişului (n-am cash aproape niciodată), am siguranţa că maşina care o sa mă ia o să fie curată, iar şoferul va fi calm. Însă dincolo de asta, cred că foarte, foarte importanţi sunt şi oamenii cu care împarţi acelaşi spaţiu timp de 20 sau 40 de minute. Mi se pare că în Bucureşti Uber a adus împreună un anumit gen de pasageri cu un anumit gen de şoferi-parteneri - care parcă se căutau unii pe altţii până acum. Mă bucur de fiecare dată când întâlnesc un partener abia intrat în sistem, sper să fie din ce în ce mai multe maşini shared şi din ce în ce mai mulţi pasageri. De dragul planetei şi al eficienţei.”

O lume în care vom împărţi fiecare călătorie va fi o lume în care vom reuşi să modelăm mult mai uşor felul în care vrem să arate oraşele viitorului.

În multe locuri, transportul public e un mod foarte eficient de a transporta milioane de oameni zilnic. Dar transportul public nu poate ajunge rezonabil de aproape de casele tututor fără investiţii de miliarde de Euro pe care majoritatea oraşelor nu şi le permit  De aceea, chiar şi într-un oras ca Berlin, cu o reţea foarte bună de transport public, 45% din locuitori spun că preferă maşina personală, faţă de doar 22% care folosesc transportul în comun.

Preluând pasagerii din locul unde îi lasă metroul, ridesharing-ul extinde sistemul de transport public, fără niciun extra cost pentru plătitorii de taxe. Peste tot în lume, vedem cum oamenii folosesc Uber dimineaţa şi seara pentru a ajunge la cea mai apropiată staţie de transport public, atunci când pleacă spre serviciu sau spre casă. Spre exemplu, în zonele limitrofe ale Londrei, dimineaţa, în timpul orei de vârf, aproape 30% din cursele Uber se termină în apropiere de o staţie de tren sau de metrou.

Tehnologia a facut posibil şi carpooling-ul de masă - oameni care merg spre aceeaşi destinaţie în acelaşi moment şi care împart o maşină. Mai mulţi oameni în mai puţine maşini nu e o idee nouă, e de pe vremea crizelor de petrol din anii 1960 şi 1970.  Dar telefoanele smart pe care le avem în buzunare au dus-o la un cu totul alt nivel. Aplicaţii ca Uber pot să conecteze în timp real oameni care împart o destinaţie şi care pot să împartă maşina şi costul călătoriei. Un serviciu care s-a dovedit o metodă eficientă de a reduce aglomeraţia şi poluarea. Doar în primele 6 luni din 2016, uberPOOL a redus emisiile de carbon cu 55 de tone şi a economisit peste 23 de milioane de litri de carburant, în oraşe unde serviciul este disponibil, ca San Francisco, Paris, Londra sau Rio de Janeiro.

Până la urmă, vorbim despre nevoia de a avea o alternativă viabilă la maşina personală. Atunci când împarţi o cursă spre oraş e mai ieftin şi mai simplu decât să îţi cauţi cheile, să alimentezi, să gaseşti adresa corectă şi să cauţi parcare, ce sens mai are să ai o maşină a ta?

Maşinile autonome ne vor ajuta să ajungem mai repede într-un viitor în care oraşele vor avea mai mult spaţiu (pentru parcuri, şcoli şi case) şi vor fi mult mai puţin congestionate. Conform unui studiu al OECD,  ar putea reduce numărul maşinilor de pe străzi cu 90% sau chiar mai mult.  De asemenea, maşinile autonome vor îmbunătăţi dramatic siguranţa pe şosele. Peste 1,3 milioane de oameni mor anual în accidente de maşină, cele mai multe din cauza unor erori umane. O tragedie care poate fi rezolvată cu ajutorul tehnologiei.

Un viitor mai bun ne este la îndemână. Avem tehnologia. Acum avem nevoie şi de reglementări înţelepte care să îi permită să îşi atingă întregul potenţial. Regulile învechite de astăzi descurajează sau împiedică noi modalităţi eficiente de a călători în mai multe ţări. Un oraş în care oamenii împart maşini sau destinaţii este un oraş în care ne petrecem mai puţin timp în trafic sau căutând un loc de parcare; este un oraş în care cheltuim mai puţin pe maşini şi pe transport; un oraş care trăieşte şi respiră mai uşor.

Travis Kalanick este CEO şi Co-Fondator al Uber. (Text scris cu ocazia Săptămânii Europene a Mobilităţii)

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO