Business Hi-Tech

Tulea, Crescendo: Am fi dus-o mai rău dacă eram dependenţi de contractele cu statul

20.09.2010, 23:58 510

Companiile sunt reticente în a demara proiecte de anvergură şipreferă să se axeze pe achiziţia de echipamente şi servicii care săle optimizeze mai bine pe cele începute, a declarat pentru ZFMarius Tulea, directorul general al furnizorului de servicii,soluţii şi aplicaţii IT Crescendo, cu afaceri de 18,4 milioane deeuro anul trecut.
"Pe măsură ce criza s-a adâncit, clienţii nu au mai investit înproiecte importante, ci au preferat să se descurce cu cele actualeşi să le întreţină pe acestea. Tendinţa se menţine", spune Tulea,43 de ani, care este director general al Crescendo de 11 ani.Compania a înregistrat anul trecut o scădere a cifrei de afaceri îneuro de 6%, de la 19,6 milioane de euro în 2008 la 18,4 milioane deeuro anul trecut, dar o creştere în lei la 78 de milioane de lei dela 72 de milioane de lei. Tulea a explicat că această creştere s-adatorat faptului că au existat mai multe proiecte cu o pondere marede servicii. De asemenea, compania a înregistrat anul trecut ocreştere a profitului la 1,8 milioane de euro de la 1,3 milioane deeuro cu un an înainte.

Crescendo oferă servicii precum management de proiect sauexternalizare IT, dar şi aplicaţii de management al resurselorintreprinderii (ERP) şi al relaţiilor cu clienţii (CRM). În ceea cepriveşte contractele cu statul, Tulea susţine că acestea reprezintămai puţin de 5% din afacerile companiei. "Nici în anii noştri bunicontractele cu statul nu au depăşit 15%. Dacă am fi fost axaţi perelaţia cu statul, am fi dus-o mai greu", a spus el. Potrivitşefului Crescendo, în acest moment sunt foarte puţine contracte înmediul public şi nu se fac investiţii în proiecte importante. El aspus că în primul semestru afacerile companiei au fost în scăderefaţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, fără a da mai multedetalii.

Compania are în prezent 93 de angajaţi şi intenţionează să maiangajeze maximum cinci persoane. "Vrem să angajăm în domeniulcomercial. Ne interesează persoane care sunt capabile să promovezeprodusele noastre", a spus Tulea. El a adăugat că în principalcompania nu are în plan angajări masive, ci să se organizezeactuala structură. "Încercăm să ne axăm pe relaţia cu clienţii. Neconcentrăm în a-i ajuta să-şi optimizeze mai bine costurile. Asta etendinţa", spune Tulea.
În ceea ce priveşte piaţa locală de soft şi servicii, Tulea adeclarat că anul acesta este mai dificil decât anul trecut şi cărevenirea depinde foarte mult de ultimul trimestru al anului. Piaţalocală de software şi servicii IT a fost anul trecut estimată la550 de milioane de euro. Şeful Crescendo a adăugat că ieşirea dincriză va avea loc cel mai probabil în toamna anului viitor.

Principalii competitori pe piaţa locală a Crescendo sunt S&TRomânia, cu afaceri anul trecut de 48 milioane de euro anul trecut,IBM sau HP. Cele două din urmă aproape că şi-au dublat anul trecutprofitul net pentru operaţiunile desfăşurate în România, aratădatele depuse de companii la Registrul Comerţului. HP şi-a măritcâştigul net cu 71%, la nivelul record de 9,3 mil. euro, în timp ceIBM şi-a conservat veniturile, dar a avut un profit net de 8,8 mil.euro, mai mare cu 120%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO