Business Hi-Tech

UE: Nu există concurenţă pe roaming

Foto Shutterstock

UE: Nu există concurenţă pe roaming

Autor: Adrian Seceleanu

07.07.2011, 00:05 542

Obligaţia impusă operatorilor de telefonie mobilă de a reducetarifele practicate atunci când clienţii lor călătoresc în altăţară membră a Uniunii Europene (roaming) a dus la reducereafacturilor, însă nu a "remediat absenţa concurenţei pe piaţaserviciilor de roaming", astfel că din 2014 companiile telecom vatrebui să respecte reguli şi mai dure, a declarat Neelie Kroes,comisarul european pentru agenda digitală.

Comisia Europeană a prezentat o propunere potrivit căreia de la1 iulie 2014 clienţii serviciilor de telefonie mobilă vor puteaîncheia un contract mai ieftin de servicii telecom în roaming,separat de contractul de servicii de comunicaţii mobile naţionale,păstrându-şi însă numărul de telefon.

"Propunerea ar oferi, de asemenea, operatorilor de reţele mobiledreptul de a utiliza reţelele altor operatori din alte statemembre, la preţuri reglementate, încurajând astfel concurenţa",potrivit unui anunţ al Comisiei.

ãAceastă propunere abordează cauza principală a problemei -absenţa concurenţei pe pieţele serviciilor de roaming Ð oferindconsumatorilor o gamă mai largă de opţiuni şi facilitând accesuloperatorilor alternativi la piaţa serviciilor de roaming. Ea vaavea ca efect imediat şi reducerea preţurilor pentru serviciile dedate în roaming, domeniu în care operatorii realizează în prezentmarje de profit scandaloase", a declarat Neelie Kroes.

Pentru acoperirea perioadei de tranziţie, propunerea prevedereducerea graduală a actualelor plafoane tarifare ale preţurilor cuamănuntul pentru serviciile de voce şi de SMS şi introducerea unuinou plafon tarifar al preţurilor cu amănuntul pentru serviciilemobile de date.

Până la 1 iulie 2014, consumatorii de roaming ar urma săplătească maximum de 24 de cenţi pe minut pentru efectuarea unuiapel, maximum de 10 cenţi pe minut pentru recepţionarea unui apel,maximum 10 cenţi pentru transmiterea unui SMS şi maximum 50 decenţi per megabait (MB) pentru descărcarea de date sau navigarea peinternet în timpul călătoriilor peste graniţă (cu facturare perkilobait utilizat).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO