Business Hi-Tech

UiPath, cel mai valoros start-up românesc din IT, face anunţul oficial: A fost evaluat la 1,1 miliarde de dolari şi vrea să se listeze în doi ani la Nasdaq. În noua rundă de finanţare de 153 de mil. dolari au intrat ”greii” fondurilor de risc: Capital G, fondul de investiţii al Google, şi Kleinder Perkins, care a pariat de la începuturi pe Amazon, AOL şi Electronic Arts

UiPath, cel mai valoros start-up românesc din IT, face...

Autor: Ştefan Stan

06.03.2018, 14:43 2848

Start-up-ul UiPath, specializat în dezvoltarea de soluţii pentru auto­matizarea proceselor in­terne ale unei companii cu aju­torul roboticii, a obţinut o finanţare de 153 de milioane dolari în seria B de finanţare, după un an cu o creştere record. Noua finanţare, condusa de fondul de investiţii Accel şi sprijinita de Capital G, fondul de investiţii din spatele Google, şi Kleinder Perkins Caufield&Byers, fondul care a pariat încă de la început pe Amazon, AOL şi EA, propulsează compania la o evaluare de 1,1 mld. dolari.

”UiPath a devenit un unicorn care este evaluat astăzi la 1,1 miliarde de dolari. Sosul secret au fost oamenii din companie. Nu cred ca avem neapărat o super tehnologie, eu nu as numi-o asa. Ce a contat a fost cultura companiei", a spus astăzi la Bucureşti Daniel Dines. El a spus că în doi ani vrea să listeze UiPath pe bursa NASDAQ din SUA. 

Lansat în 2015, UiPath a devenit una dintre cele mai populare platforme RPA pentru întreprinderi. Software-ul companiei permite designul şi implementarea rapidă de roboţi software care emulează şi execută perfect proceduri repetitive, crescând productivitatea business-ului şi eficientizând serviciile pentru clienţi atât din cadrul operaţiunilor back-office, cât şi din front-office. 

În 2017, baza de clienţi ai UiPath a crescut de la mai puţin de 100 la peste 700, ajungând la o creştere a venitului de 8 ori. Noii clienţi ai companiei includ BMW, Dairy Farm Group, Dentsu, Huawei, Sumitomo Mitsui Financial Group etc. UiPath a dezvoltat de asemenea o reţea de 120.000 de dezvoltatori RPA în jurul lumii. 

”Sunt încântat să am un asemenea set de investitori şi lideri de opinie care să susţină UiPath, şi sunt în special fericit pentru susţinerea Accel. RPA se dovedeşte a fi o tehnologie fără egal pentru creşterea transformării digitale şi livrarea unor rezultate de business superioare într-un termen scurt”, a spus Daniel Dines. 

Kleinder Perkins a fost declarat de WSJ cel mai mare şi mai puternic fond de venture capital din lume. A fost fondat în 1972 şi investind de-a lungul timpului în peste 850 de companii, precum America Online, Amazon, Electronic Arts, Google, Netscape, Sun Microsystems, Compaq,  Twitter, Snap etc. 

Capital G a fost constituit în 2013, are investiţii în 25 de companii. În octombrie 2017 a investit 1 mld. de dolari în Lyft, şi mai are investiţii în Airbnb, Snap. Fiecare dintre aceste fonduri au zeci de miliarde de dolari în administrare. 

UiPath vrea să continue extinderea globală, cu noi birouri în Amsterdam, Houston, Munchen, Paris, Seul şi Washington în acest trimestru. Compania are peste 590 de angajaţi în 14 ţări.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO