Business Hi-Tech

Ultra Pro intra in faliment in decembrie, lasand in urma datorii de 28 mil. euro

20.10.2009, 23:00 1038

K Tech Ultra Pro, in urma cu doi ani cel mai mare retailerIT&C din Romania, nu mai are nicio sansa de a reveni pe piatasi va fi declarata in faliment in decembrie, spun reprezentantiiBDO Business Restructuring - administratorul judiciar alfirmei.

Compania fondata de sotii Alina si Cristian Fughina, care aveala un moment dat afaceri de peste 70 mil. euro si aproape 700 deangajati, ar putea deveni astfel primul faliment de amploare alunei companii locale, pe fondul crizei economice.

Prabusirea retailerului IT&C, care va lasa in urma datoriievaluate momentan la 28 mil. euro, a fost provocata de mai multecauze, dintre care administratorul judiciar enumara incapacitateamanagementului de a schimba strategia in conditiile scaderiicererii, expunerea la riscul valutar si dependenta de finantariexterne.

La finele anului trecut K Tech Ultra Pro surprindea piataanuntand, in noiembrie, o extindere a retelei de magazine, inconditiile in care unul dintre cei mai mari rivali - Depozitul deCalculatoare, tocmai luase decizia de a inchide cateva zeci demagazine abia deschise, acuzand o scadere acuta a vanzarilor.

Si la finele lunii ianuarie Ultra Pro inca amana deciziiledrastice de reducere a costurilor si de repozitionare pe piata -anuntand ca magazinele neprofitabile vor fi inchise doar dupa incasase luni in care se dovedeste ca nu au performante. In acestcontext, deprecierea leului si intreruperea unor linii de finantareau semnat condamnarea retailerului, conform datelor de laadministratorul judiciar.

Retailerul si-a redus puternic numarul de magazine in 2009 abiala finele primului trimestru, moment din care situatia companieis-a deteriorat rapid. In iulie compania nu mai avea niciun magazindeschis din cele 84 pe care le avea cu doi ani in urma, iar din ceipeste 600 de angajati in prezent pentru Ultra Pro nu mai lucreazadecat cativa, in regim part-time, care ajuta la inventariereabunurilor ramase.

Prabusirea vanzarilor din retailul de IT&C nu i-a ocolitnici pe concurentii Ultra Pro, retaileri ca eMag si PCgarageschimbandu-si proprietarul in ultimele noua luni.

Creditorii cer de la SPAR 30 mil. euro

Aproximativ 400 de creditorii cer 30 mil. euro de la SPAR, primaretea mare de supermarketuri intrata in insolventa pe fonduldeclinului pietei. Fratii Cuc din Arad, proprietarii retailerului,au garantat cu businessul din distributie Astral Impex pentru oparte din creditele luate pentru supermarketuri, potrivit datelorde la administratorul judiciar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO