Business Hi-Tech

Un cablu submarin din Asia, cu o lungime de 8.000 km, permite viteze record la transferul de date

Cablu submarin cu o lungime de 8.000 km în Asia permite viteze record la transferul de date

Autor: Andrei Cîrchelan

20.08.2012, 14:44 2455

Un nou cablu submarin permite transferul a 40 gigabiţi (Gb) de date pe secundă între Tokio, Singapore, Malaezia şi Filipine, cea mai mare viteză de transfer în Asia, potrivit BBC.

Noul cablu de fibră optică, având o lungime de 7.800 kilometri, este cu trei milisecunde mai rapid decât orice alt cablu de date între Tokio şi Singapore. Diferenţa capătă importanţă din perspectiva tranzacţiilor financiare computerizate. Acest sistem de "tranzacţionare de înaltă frecvenţă", controlată de calculatoare, permite efectuarea a sute de mii de tranzacţii în mai puţin de o secundă, în baza unui program care monitorizează condiţiile de piaţă.

Concurenţa acerbă dintre bănci şi fonduri de investiţii a ajuns, astfel, la un punct în care o fracţiune de secundă face diferenţa între profit şi pierdere.

"Din moment de toate datele sunt primite de toate băncile în acelaşi timp, iar toate calculatoarele sunt la fel şi au aceeaşi viteză de procesare, timpul în care o comandă devine tranzacţie capătă o importanţă majoră", explică Ralph Silva, strateg în cadrul Silva Research Network, adăugând că "trei milisecunde în timp de calculator înseamnă o oră în timp uman".

Traseul cablului a fost ales cât mai drept posibil, reducând timpul de transmisie a informaţiei de la un capăt la celălalt la 65 de milisecunde.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO