Business Hi-Tech

Un fond de investitii local ofera finantari de 500.000 de euro pentru startup-uri online

Un fond de investitii local ofera finantari de 500.000 de euro pentru startup-uri online

Vlad Stan, fondatorul grupului media Vodanet: Ne-am propus ca recuperarea investitiilor sa aiba loc intr-un interval de trei-cinci ani. Am luat in calcul faptul ca majoritatea proiectelor esueaza dupa primul an.

21.09.2008, 20:52 470

Primul fond de investitii din Romania destinat exclusiv proiectelor online a fost lansat saptamana trecuta de catre Vlad Stan, antreprenor online, Victor Anastasiu si Pablo Rodriguez Gonzales, antreprenori imobiliari.

Denumit Seedmoney, fondul are un capital de pornire de 500.000 de euro si ofera finantari de 10.000 - 50.000 de euro pentru fiecare start-up care solicita acest lucru, in schimbul unui pachet de 20% din actiuni.
Vlad Stan este fondatorul grupului Vodanet (publishing si advertising online), pe care l-a condus vreme de mai multi ani si la care detine in prezent o participatie de 27%. Actionarul majoritar al Vodanet este fondul de investitii Broadhurst, care controleaza compania locala prin intermediul fondului american New Century Holding (NCH). Anul acesta, Vlad Stan a fondat Navidoo, agentie specializata in comunicare interactiva si internet. Ceilalti doi actionari ai Seedmoney vin din sectorul imobiliar - spaniolul Pablo Rodrigues Gonzales a investit in Romania, incepand din 2006, aproximativ 50 de milioane de euro in cladiri si terenuri si, conform declaratiilor lui Stan, detine, printre alte imobile, Floreasca Business Center 1 si 2, precum si cladirea UTI.
Victor Anastasiu este partener cu Pablo Rodriguez Gonzalez in firma Pav Administrare Imobiliara.
Vlad Stan a precizat ca suma de jumatate de milion de euro este alocata pentru anul 2008, pe parcursul caruia Seedmoney doreste sa investeasca in zece proiecte.
"Suntem in discutii avansate pentru trei-patru proiecte, insa este prea devreme pentru a le anunta", a declarat Stan.
Potrivit acestuia, Seedmoney ofera finantare pentru maximum 20% din valoarea proiectului, iar antreprenorii care doresc sa obtina finantare trebuie doar sa completeze un formular si sa poarte cateva discutii cu reprezentantii fondului. "Internetul in Romania este aproape corporatist, bazat mai ales pe proiecte tip copy-paste dupa modele de succes internationale. Cred ca viitorul va fi al antreprenorilor", afirma Vlad Stan.
In privinta ratei de succes, el considera ca, teoretic, din zece proiecte finantate, cel putin unul se impune pe piata. Insa, datorita experientei in online, spera ca aceasta proportie sa se modifice.
Seedmoney nu se va implica in managementul proiectului, sustine Stan. "Pe noi ne intereseaza proiecte care sa rezolve o problema a oamenilor. Daca proiectul face acest lucru, mai tarziu va veni si monetizarea. Vom finanta si proiecte ale unor tineri de 17 ani daca ne conving", spune el, adaugand ca si-a propus ca recuperarea investitiilor sa aiba loc intr-un interval de trei-cinci ani. "Am luat in calcul faptul ca majoritatea proiectelor esueaza dupa primul an", a precizat Stan.
Seedmoney ofera, de asemenea, sprijin pentru urmatoarele runde de finantare si pentru derularea afacerii. Primul proiect caruia i se acorda finantare va fi anuntat in maximum o luna.
  • Cititi mai multe despre Seedmoney in editia de miercuri a revistei Business Magazin.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO