Business Hi-Tech

Un grup de europarlamentari cere o reducere de până la trei ori a tarifelor în roaming

Un grup de europarlamentari cere o reducere de până la trei ori a tarifelor în roaming

Autor: Adrian Seceleanu

14.02.2012, 00:04 601

Asociaţiile care reprezintă interesele companiilor telecom din Uniunea Europeană resping planurile unui grup de europarlamentari de a obliga operatorii să reducă tarifele la roaming până în anul 2014 într-un ritm mai alert decât cel propus de Comisia Europeană, scrie presa internaţională. Iar tensiunea în legătură cu acest subiect este în creştere în condiţiile în care dezbaterea în legătură cu acest proiect este programată pentru luna aprilie în Parlamentul European.

Autorităţile europene au impus începând cu anul 2007 limite din ce în ce mai stricte şi pentru din ce în ce mai multe servicii furnizate în roaming în spaţiul UE de operatorii de comunicaţii, iar în acest an trebuie să fie luată o decizie pentru evoluţia tarifelor pentru perioada 2012-2014.

Comisarul european Neelie Kroes a înaintat Parlamentului un calendar mai "blând" de reducere a tarifelor în roaming până în iulie 2014. Potrivit propunerii lui Kroes, în iulie 2014 tarifele din retail practicate de operatori în roaming ar trebui să arate astfel: 24 de eurocenţi / minut pentru apeluri iniţiate, 10 eurocenţi / minut pentru apeluri primite, 10 eurocenţi / SMS transmis şi 50 de eurocenţi / MB de date transferat. Niciunul dintre tarifele menţionate nu include TVA.

Raportoarea Angelika Niebler (din Grupul Partidului Popular European Creştin-Democrat) crede însă că preţurile maxime ar trebui să fie şi mai mici. "Este timpul să oprim jefuirea consumatorilor. Serviciile de roaming nu mai sunt un exerciţiu costisitor din punct de vedere tehnic. Toţi utilizatorii au dreptul la un sistem de tarifare corect", a declarat Angelika Niebler. Ea propune ca în 2014 tarifele să fie şi de trei ori mai mici decât cele valabile din iulie 2011. Spre exemplu, în iulie 2014 tariful maxim pentru un apel iniţiat în roaming ar trebui să fie - în varianta propusă de Niebler - de 10 eurocenţi pe minut (fără TVA), iar costul maxim al unui SMS - 5 eurocenţi. Şi costul transferării unui MB de date ar urma să coboare la 20 de eurocenţi pe minut.

GSMA, asociaţia care grupează aproape 800 de operatori de telefonie mobilă din 220 de ţări, se declară însă îngrijorată de propunerile de a impune noi reguli pentru serviciile în roaming. O nouă reducere a tarifelor maxime pentru serviciile în roaming ar fi "contraproductivă", nu va ajuta la dezvoltarea unei pieţe dina­mice şi va descuraja intrarea unor noi jucători pe piaţă.

Mai ieftin în roaming decât acasă?

Dacă această variantă de tarifare va câştiga suportul europarlamentarilor, s-ar putea ajunge însă în situaţia ciudată în care tarifele pentru apelurile în roaming ar putea fi, în anumite situaţii, pe hârtie cel puţin, mai avantajoase decât cele practicate pe pieţele naţionale de operatori pentru apeluri locale.

În acest moment de altfel deja există o diferenţă foarte mică între preţul plătit de un client al marilor operatori de telefonie mobilă din România (Orange, Vodafone, Cosmote) pentru apeluri în afara reţelei şi preţul unui apel iniţiat în roaming într-o ţară a UE. Astfel, preţul unui minut de apel în roaming spre România are acum un tarif maxim de 35 de eurocenţi (fără TVA), în timp ce tariful practicat de Orange, Vodafone şi Cosmote pentru un apel local în afara reţelei variază în jurul valorii de 21 de eurocenţi pe minut (fără TVA).

Dar dacă din iulie 2012 tarifele în roaming vor fi reduse conform propunerii "grupului Niebler", respectiv 20 de eurocenţi pe minut pentru un apel iniţiat în roaming, atunci clienţii din România ar plăti teoretic mai mult pe un minut de apel iniţiat local decât un utilizator aflat în străinătate. Este de notat că tarifele menţionate pentru apelurile în afara reţelei (21 de eurocenţi plus TVA) sunt practicate după epuizarea celor incluse în abonament sau în extraopţiunile de pe cartelele prepay, iar operatorii oferă mii de minute de apeluri şi mii de SMS-uri în reţea pentru tarife care pornesc şi de la 4 euro pe lună.

Noul ministru al comunicaţiilor Răzvan Mustea ar putea fi unul dintre suporterii unei reduceri drastice a tarifelor în roaming: anul trecut, pe când era deputat, el i-a scris fostului ministru Valerian Vreme pentru a-l întreba ce face România la nivel european pentru a reduce tarifele "prohibitive" la serviciile de date în roaming.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO