Business Hi-Tech

Un hacker a făcut harta celor mai vulnerabile terminale din lume, apoi a oferit informaţiile gratuit pe Internet

Un hacker a făcut harta celor mai vulnerabile terminale din lume, apoi a oferit informaţiile gratuit pe Internet

Autor: Radu Racu

22.03.2013, 13:38 24863

Un cercetător anonim a folosit metode caracteristice viruşilor informatici pentru a colecta informaţii despre toate adresele IP de pe Internet şi a dat publicităţii rezultatele, scrie NBC News. Deşi susţine că a făcut documentarea cu cele mai bune intenţii, iniţiativa sa este ilegală, afirmă experţi în securitatea online, citaţi de postul american.

 

Metoda folosită de el poate fi simplificată în felul următor: cercetătorul a început să scaneze adresele IP ale dispozitivelor mai mult sau mai puţin accesibile în câmpul de logare, le-a modificat, apoi s-a folosit de dispozitivele respective pentru a scana şi mai multe adrese IP. În mai puţin de o zi şi-a creat o reţea de 420.000 de "boţi" care lucrau în acest mod pentru el. Spre comparaţie, e ca şi cum te-ai plimba pe stradă şi ai încerca uşile tuturor locuinţelor pe care le întâlneşti. Dacă e deschis, intri în casă şi convingi pe oricine găseşti acolo să ţi se alăture în acest demers.

O mare parte din dispozitivele accesate erau routere şi alte echipamente de reţelistică, cum ar fi imprimante. Cele mai multe dintre ele au fost accesate cu nume de utilizatori şi parole extrem de uzuale, ca "admin" şi parola "default".

 

"Această acţiune este în mod clar ilegală", spune pentru NBC Roel Schouwenberg, cercetător la producătorul de software antivirus Kaspersky Lab. "Chiar dacă intenţiile sale au fost bune - deşi nu avem cum să verificăm asta - acces neautorizat rămâne acces neautorizat. Nu contează dacă e vorba de un computer sau de un termostat", argumentează Schouwenberg.

Botnet-ul botezat de creatorul său Carna a funcţionat nedetectat din luna iunie până în octombrie a anului trecut. După această dată, reţeaua a fost dezactivată, deşi terminalele accesate sunt vulnerabile la atacuri similare.

 

Rezultatele colectate de Carna sunt disponibile gratuit spre cercetare, deşi volumul uriaş de date, de circa 9 terabytes, face imposibilă descărcarea lor pe o unitate hard obişnuită.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO