Business Hi-Tech

Un nou pas spre inteligenţa artificială făcut printr-un soft care analizează date în timp real şi anticipează trendurile

Un nou pas spre inteligenţa artificială făcut printr-un soft care analizează date în timp real şi anticipează trendurile

Grok este un serviciu bazat pe cloud computing care funcţionează în mod similar. Softul preia date din fluxuri continue transmise de surse precum termostatele, clicurile pe internet sau diverse aparate. Cu cât prelucrează mai multe date, cu atât devin mai precise previziunile acestuia. Foto Shutterstock

Autor: Radu Bostan

05.12.2012, 00:06 1362

Jeff Hawkins este inventatorul PDA-ului Palm Pilot, unul dintre pre­decesorii smartphone-urilor, şi un celebru speaker pe tema neuroştiinţei, precum şi autorul unei teorii revolu­ţionare despre cum funcţionează creierul uman. Hawkins este şi cofondatorul Numenta, compania producătoare a unui soft care caută modele în date şi încearcă să anticipeze condiţiile viitoare. Esenţial pentru industria high-tech este că soft-ul lucrează cu informaţii primite în timp real de la senzori, nu cu Big Data, adică bazele de date uriaşe construite de alte companii, scrie The New York Times.

În fiecare zi, în lume se creează un milion de milioane de gigaocteţi de date electronice, iar 90% din datele existente pe calculatoare în prezent au fost create în doar ultimii doi ani, potrivit IBM.

Aceste date vin de pretutindeni, de exemplu din senzori care preiau informaţii despre climă, postări pe site-urile de social media, imagini şi videoclipuri, înregistrări de tranzacţii sau semnale GPS de la telefoanele mobile. Toate aceste date formează ceea ce specialiştii numesc Big Data.

"Are sens să priveşti la date vechi numai dacă crezi că lumea nu se schimbă. Nu-ţi aminteşti care muşchi anume tocmai ai folosit pentru a ridica o ceaşcă de cafea sau toate cuvintele pe care le-ai auzit azi-dimineaţă, dar poţi să-ţi aminteşti unele dintre ideile pe care le-ai auzit", spune Hawkins.

Dacă datele nu mai trebuie să fie stocate pe o perioadă lungă şi toate informaţiile necesare pot fi obţinute în timp real, atunci o mare parte a industriei high-tech va avea o mare problemă. Companii precum EMC şi HP au prosperat stocând ieftin cantităţi imense de date. Firmele de analiză a datelor precum Microsoft, IBM şi SAS prelucrează aceste stocuri pentru a căuta modele. Operaţiunile se bazează pe bazele de date relaţionale precum cele ale Oracle, dar şi pe bazele de date nestructurate precum platforma Hadoop.

"Suntem toţi fluxuri continue de informaţii"

O mare parte din această tehnologie va fi depăşită în câţiva ani, spune Hawkins. "Hadoop nu va dispărea, dar va administra mult mai puţin. Analiza bazelor de date nu va fi la fel de importantă, pentru că ne vom concentra pe milioanele de fluxuri de date în timp real."

Hawkins crede că neocortexul, partea din creierul omului responsabilă cu funcţiile de percepţie şi raţiune, funcţionează ca un sistem de căutare şi anticipare a modelelor. Neuronii, începând cu cele mai elementare componente ale lor, conlucrează pentru a crea aşteptări, iniţial în legătură cu noţiuni precum "lumină" şi "întuneric" sau "departe" şi "aproape", pe baza informaţiilor primite de la organele de simţ.

Modelele construite sunt întărite de-a lungul timpului. Pe măsură ce capătă informaţii noi, creierul poate decide fie să-şi modifice modul de înţelegere a modelului original, fie să-l separe în două modele şi astfel să sedimenteze informaţiile noi. Uneori, mai ales dacă datele nu se repetă, ele sunt considerate informaţii irelevante şi respinse. Treptat, sunetele devin cuvinte, cuvintele încep să ocupe o structură gramaticală şi ideile pot fi transmise. "Cheia inteligenţei artificiale a fost mereu modul său de reprezentare. Suntem toţi fluxuri continue de informaţii", spune Hawkins.

Soft-ul dezvoltat de Numenta, numit Grok, este un serviciu bazat pe cloud computing care funcţionează în mod similar. Grok preia date din fluxuri continue transmise de surse precum termostatele, clicurile pe internet sau diverse aparate. După ce observă o vreme fluxul de date, soft-ul începe să ghicească ce se va întâmpla mai departe. Cu cât prelucrează mai multe date, cu atât devin mai precise previziunile sale.

Un soft după modelul creierului uman

Implementarea a fost mult mai dificilă decât sună această descriere. Grok foloseşte un algoritm matematic despre care Hawkins spune că aproximează modul de funcţionare al celulelor din creier. "Există echivalentul a aproximativ 60.000 de neuroni, fiecare destul de sofisticat, în fiecare Grok", spune el. Totuşi, numărul de conexiuni din soft este de un milion de ori mai mic decât capacitatea neocortexului.

Grok este în prezent în stadiul beta, fiind testat de doar câţiva clienţi din domeniile energiei, media şi procesare video. Numenta are de gând să vândă produsul unui public mai larg începând cu prima jumătate a anului viitor. Pe măsură ce Grok este folosit de mai multe companii şi astfel procesează mai multe fluxuri de date, lumea va putea stabili dacă Hawkins a avut dreptate. El însuşi are câteva dubii.

"Acesta este viitorul inteligenţei maşinilor. Peste 20 de ani acesta va fi motorul industriei computerelor, sunt sigur", spune el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO