Business Hi-Tech

Un software architect din vestul ţării poate câştiga până la 2.000 de euro net pe lună

Un software architect din vestul ţării poate câştiga până la 2.000 de euro net pe lună

Autor: Adelina Mihai

04.04.2012, 00:06 2873

Un angajat care ocupă funcţia de software architect, cu o experienţă de cel puţin cinci ani în dezvoltare software şi care are foarte bune competenţe de programare are un salariu mediu de peste 2.600 de euro brut dacă lucrează într-o companie din vestul ţării, în timp ce un proaspăt absolvent de facultate, care nu are deloc experienţă, se angajează pe un salariu de aproape 700 de euro brut, potrivit studiului salarial şi de beneficii AIMS Salary Map IT.

Având în vedere că softiştii sunt scutiţi de unele impozite, salariile nete ale acestora sunt, de regulă, cu 20% mai mici decât cele brute (nu cu 30%, cum e în cazul celorlalţi angajaţi).

Cercetarea, care a fost realizată în perioada februarie - martie 2012, a fost efectuată pe un eşantion de 32 de companii cu activităţi în domeniul software din Timişoara, Cluj, Sibiu şi Braşov, care au împreună aproximativ 4.500 de angajaţi.

"În pofida incertitudinilor economice, anul 2012 este un an de normalitate pentru dezvoltatorii software. Aproximativ 93% din companiile participante la studiu au declarat că intenţionează să crească salariile angajaţilor cu un procent mediu de 7,5%", a spus Şerban Mrejeru, senior consultant în cadrul firmei AIMS Executive & Consulting România.

Peste o treime din companiile participante la studiu au spus că oferă anga­jaţilor 13 salarii pe an.

De asemenea, în pachetul de beneficii oferit angajaţilor din departamentele de cercetare şi dezvoltare ale companiilor din vestul ţării se află consultaţiile medicale gratuite la o clinică privată (în cazul a peste 78% din participanţii la studiu), un număr de zile de concediu mai mare decât minimul legal obligatoriu (beneficiu oferit în cazul a două treimi din participanţii la studiu), precum şi petrecerile organizate de companie (beneficiu oferit în toate companiile).

"Mai mult, 84% dintre angajatori permit angajaţilor să aibă un program de lucru flexibil, fiecare angajat având posibilitatea să îşi aleagă ora de venire sau cea de plecare de la birou, cu condiţia să «bifeze» numărul de ore de muncă standard prevăzute în contract", mai spune Mrejeru.

Totodată, 38% dintre companiile participante la studiu permit angajaţilor să lucreze ocazional de acasă, în timp ce 28% dintre aceştia oferă ca şi stimulent ziua de vineri mai scurtă la birou, pentru a le permite angajaţilor să se bucure cât mai mult de weekend.

"Aceste politici, adaptate practicilor moderne în domeniu, îşi propun să creas­că gradul de motivaţie şi de autonomie a angajaţilor prin edificarea unui mediu de lucru pozitiv şi prin reducerea controlului mai strict practicat în trecut", a mai explicat Mrejeru.

Cu un salariu lunar de peste 2.600 de euro brut, un software architect este plătit mai bine cu 30% faţă de un angajat aflat pe poziţia de team leader, care coordonează o echipă cuprinsă între 4 şi 15 specialişti şi care are un salariu mediu de 1.860 de euro brut.

La studiu au participat companii din zona de vest a ţării, cu activităţi în domenii precum auto, telecomunicaţii, software de tip ERP sau servicii online. AIMS Executive Search & Consulting România va extinde cercetarea, începând cu anul viitor, la nivel naţional, targetând companii de cercetare & dezvoltare din Bucu­reşti, Iaşi, Craiova sau alte centre tradiţionale din acest sector din România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO