Business Hi-Tech

Un start-up local a fost ales pentru competiţia organizată de EIT InnoEnergy în iunie la Praga

Un start-up local a fost ales pentru competiţia...

Autor: Ioana Nita

23.05.2018, 20:23 229
Craft Bicycle, producător local de biciclete din bambus, este start-up-ul românesc care s-a calificat în finala competiţiei organizate de EIT InnoEnergy luna viitoare la Praga. Al doilea loc a fost ocupat de Ride Safe, firmă locală ce dezvoltă o soluţie de mobilitate pentru industria de motociclete (aplicaţie software ce notifică automat ambulanţă în cazul unui accident), iar pe a treia poziţie s-a clasat Air Solaris din Republica Moldova, care a dezvoltat un sistem de răcire prin intermediul energiei solare.
 
În cadrul competiţiei, numită PowerUp!, sunt puse la bătaie premii de la 30.000 euro, până la 150.000 euro, start-up-urile participante fiind din 24 de ţări din Europa Centrală şi de Est. Pentru competiţia organizată la Bucureşti pe 22 mai, s-au înscris în total peste 25 de start-up-uri din România şi Republica Moldova, care dezvoltă soluţii pentru sectorul energetic sau pentru protecţia mediului.  Dintre acestea, au fost selectate 11 proiecte pentru a fi prezentate în faţa juriului, printre soluţiile dezvoltate numărându-se soluţii de tip cleantech şi smart city, soluţii pentru sectorul energetic şi pentru mobilitate.

“La această ediţie au fost depuse  peste 25 de proiecte. Unele dintre ideile propuse oferă soluţii pragmatice pentru provocările ecologice cu care se confruntă România. De aceea este important să le acordăm creditul meritat acestor start-up-uri, deoarece acestea pot contribui în mod considerabil la creşterea gradului de inovare în domeniul energiei şi la îmbunătăţirea calităţii aerului în oraşele europene şi a mediului înconjurător. Aplicabilitatea globală a soluţiei a fost unul dintre cele mai importante criterii pe care le-am luat în considerare”, a spus Vlad Şuteu, managerul hubului PowerUp! din România.

Participanţii au fost evaluaţi nu numai în ceea ce priveşte conţinutul proiectului, ci şi al potenţialului echipei şi al produsului. Juriul a fost format din Michal Bias (InnoEnergy), Cristina Toncu (Techcelerator), Paul Zoicas (Digital Transformers), Alex Burciu (Investitor), Cristian Orasanu (Serial Entrepreneur) şi Cristian Dascalu (GapMinder Capital Venture Fund).

În total, 299 de start-up-uri din 24 de ţări din Europa Centrală şi de Est au participat la cea de-a patra ediţie a celui mai mare concurs pentru start-up-uri de tip cleantech, organizat de EIT InnoEnergy.

Compania europeană InnoEnergy a fost înfiinţată în 2010 cu susţinerea Institutului European de Inovare şi Tehnologie (EIT) pentru accelerarea dezvoltării industriei mediului prin inovaţie şi tehnologie. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO