Business Hi-Tech

Un tânăr din Oradea introduce oficial moneda virtuală Bitcoin în România. Câţi lei costă un bitcoin?

Un tânăr din Oradea introduce oficial moneda virtuală...

Autor: Departamentul Corespondenţi

08.01.2014, 17:31 20726

Proprietarul platformei este Horea Vuşcan, vicepreşedinte al Partidului Verde şi antreprenor. El a afirmat că la finalul anului trecut a testat şi utilizat platforma.

"Bitcoin este o monedă privată care a apărut în 2009. Are multe facilităţi, căci se transmite direct între oameni, fără intermediari care să impună costuri de tranzacţionare. Bitcoin este într-o piaţă liberă, necontrolată de niciun stat, preţul ei fiind dictat de cerere şi ofertă", a spus Vuşcan într-o conferinţă de presă online.

El a arătat că în urma creării unui cont personal utilizatorii platformei pot face tranzacţii şi transferuri din lei în bitcoin şi invers, o unitate de bitcoin având o valoare de circa 2.400 lei, şi a spus că până anul viitor nu va impune niciun fel de comisioane de tranzacţionare.


Recomandări ZF

Ce riscaţi dacă folosiţi bitcoin, moneda digitală a cărei valoare a crescut anul trecut de la 20 la 1.200 de dolari?

Ce variaţii violente poate înregistra bitcoin-ul într-o singură zi

Pentru cei care preferă investiţiile mai puţin riscante: topul celor mai lichide acţiuni de pe bursa de la Bucureşti


Deşi reprezentanţii mai multor bănci din întreaga lume consideră că investiţiile în moneda Bitcoin sunt riscante, întrucât aceasta nu este reglementată de nicio bancă naţională şi de niciun guvern, dar şi din cauza fluctuaţiilor de valoare ale acesteia, Horea Vuşcan afirmă că moneda virtuală este o investiţie de viitor.

"Pieţei de Bitcoin îi creşte valoarea. La începutul anului trecut o unitate Bitcoin avea valoarea de 12 dolari, iar la sfârşitul anului trecut se plăteau şi 1.200 de dolari pentru un Bitcoin", a spus Vuşcan.

Orădeanul susţine că cel mai mare avantaj al monedei online este că aceasta nu poate fi controlată de niciun stat.

"Necesitatea unei astfel de monede a apărut pentru că fiecare stat şi-a devalorizat monedele prin inflaţie", a spus el.

În prezent, potrivit lui Vuşcan, în România sunt înregistrate două afaceri care acceptă plata cu moneda virtuală Bitcoin.

"Există un restaurant în Bucureşti şi o cafenea în Constanţa. Dar, am citit în presă, spre exemplu, că se vând case în Pipera pe Bitcoin. Eu am discuţii în Oradea cu mai mulţi parteneri şi estimez că anul acesta vom reuşi să aducem Bitcoin în stradă, adică să se poată plăti cu telefonul la cafenele, restaurante etc", a spus Vuşcan.

În ceea ce priveşte garanţiile de securitate pe care le oferă celor care îşi vor face cont şi îşi vor încărca datele bancare pe portalul său, Vuşcan a declarat că a început procedurile de certificare ca operator de date cu caracter personal, iar informaţiile pe care le dau clienţii sunt păstrate în securitate.

Popularitatea Bitcoin, o monedă virtuală care poate fi tranzacţionată online pe portaluri specializate şi care nu este controlată de vreo autoritate, a crescut în ultimul an, fapt care a atras un număr de investitori mari.

Autorităţile de reglementare sunt îngrijorate însă că moneda ar putea fi folosită la spălarea de bani şi alte activităţi ilegale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO