Business Hi-Tech

Una din opt PFA-uri înfiinţate anul trecut a fost în domeniul IT

Una din opt PFA-uri înfiinţate anul trecut a fost în...

Autor: Adelina Mihai

24.01.2015, 14:25 475

Unu din opt contracte de tip PFA (persoană fizică autorizată) nou-înfiinţate în 2014 a fost înregistrat în domeniul IT, astfel că la finalul anului erau în funcţiune aproape 3.700 de PFA-uri noi în sectorul tehnologiei informaţiilor, arată datele de la Registrul Comerţului. Tot mai mulţi programatori acceptă să primească salarii şi pe contracte de tip PFA, pentru a obţine venituri nete mai mari, ca urmare a faptului că angajatorii plătesc taxe la stat mult mai mici.

„Una din cele mai răspândite forme este utilizarea unui sistem dublu carte de muncă plus contract PFA. În principalele centre IT importante ale ţării această practică pare a fi foarte răspândită. Aş vrea să nu se interpreteze că nu este legală folosirea contractelor tip PFA, ci doar utilizarea abuzivă a acestora. Atâta timp cât sunt respectate criteriile de independenţă, nu este nicio problemă. Este o formă contrac­tuală pe care inclusiv noi o utilizăm, însă la nivelul companiei este marginal. Problema este atunci când PFA-ul devine un model de bu­siness utilizat masiv şi concurenţa pe piaţa muncii se transformă într-o concurenţă ne­loială“, a spus Monica Jiman.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO