Business Hi-Tech

Unde ajungem în ritmul asta? Inteligenţa artificială va scrie un best-seller până în 2049, spun experţii

Unde ajungem în ritmul asta? Inteligenţa artificială...

Autor: Răzvan Botea

17.03.2018, 10:00 1274

Experţii anticipează că până în 2020, inteligenţa artificială (IA) va câştiga campionatul mondial de poker WSP (World Series of Poker), până în 2026 aceasta va putea scrie un eseu pentru orele de istorie din liceu care să primească o notă mare fără să plagieze, iar până în 2049, inteligenţa artificială va scrie un roman best-seller care va ajunge pe lista de best-seller a publicaţiei New York Times, potrivit site-ului oficial al Forumului Economic Mondial.

Dezvoltarea inteligenţei artificiale se face într-un ritm accelarat, astfel că se prezice că până în 2025, aceasta va aduce venituri de 127 mld. dolari, faţă de 2015 când veniturile din tehnologii care au legătură cu inteligenţa artificială au fost de doar 2 mld. dolari, spune Merril Lynch de la Banca Americii.

Cea mai mare parte a acestei dezvoltări este în zona de „deep learning”, unde programul anlizează cantităţi imense de date pentru a învăţa diferite tipare de comportament. Aceasta permite computerelor să recunoască aceste tipare şi să „înveţe” noi acţiuni, fără a fi programate în acest sens.

Este de aşteptat ca această dezvoltare să aibă un impact social major, care va înlocui activitatea umană în sectoare de muncă şi va fi nevoie de o reformă a legislaţiei.

Experţii sunt de părere că IA are potenţialul ca până în 2027 să poată scrie un eseu istoric pentru liceu fără să plagieze şi până în 2028 să ajungă în top 40 melodii pop cu o piesă muzicală generată de aceasta, imitând un artist al muzicii pop.

Este de aşteptat ca până în 2049, inteligenţa artificială să scrie un roman care să fie inlcus pe lista de best-seller a New York Times.

 Astăzi, inteligenţa artificială poate identifica mai eficient dorinţele publicului în materie de filme, muzică, etc. Inteligenţa artificială este folosită şi la redactarea unor texte cu foarte puţină supraveghere umană sau chiar inexistentă. Este folosită chiar şi în jurnalism pentru automatizarea producerii unor ştiri. The Associated Press a degajat până la 20% din timpul reporterilor cu ajutorul acesteia. The Washington Post a dezvoltat şi foloseşte un instrument bazat pe IA pentru a acoperi zona de ştiri sportive sau politice, programul producând aproximativ 70 de ştiri lunar, doar în primul an.

IA a produs sunete muzicale pe care urechea umană nu le-a mai auzit până acum, a generat imagini sofisticate pornind de la o fotografie, iar în modă aceasta a fost folosită la generarea de noi design-uri vestimentare. În industria filmului, inteligenţa artificială a scris un scenariu complet pentru un film SF, incluzând indicaţiile scenice.

Multe din aceste aplicaţii ale IA au încă nevoie de intervenţia sau supravegherea umană. Însă inteligenţa artificială are potenţialul de a înlocui în totalitate factorul uman în anumite procese.

IA va avea cel mai probabil cel mai mare impact social la nivelul muncii, unde cercetătorii sunt de părere că sunt şanse de 50% ca în următorii 45 de ani inteligenţa artificială să fie mai performantă decât resursa umană la toate sarcinile ce ţin de muncă.

Până acum, IA s-a dovedit creativă în multiple domenii. A scris un poem care a fost acceptat de un jurnal literar fără ca juriul să ştie că a fost scris de un robot. A fost desemnată câştigătoarea jocului de cultură generală Jeopardy în 2011 sau a generat un trailer de film.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO