Business Hi-Tech

UPC arunca in lupta cu RCS si Dolce televiziunea HD si "Google" pe telecomanda, pentru programul TV

UPC arunca in lupta cu RCS si Dolce televiziunea HD si "Google" pe telecomanda, pentru programul TV
13.09.2009, 18:17 296

UPC, numarul doi pe piata locala de cablu TV, va lansa in primaparte a lunii octombrie servicii de televiziune de inalta definitie(High Definition - HD), prin care utilizatorii vor avea acces la unnumar de aproximativ 10 canale TV cu imagini si audio de o calitatesuperioara, a declarat Andrew Kearney, vicepresedinte pe marketingal UPC Holding (Olanda), compania prin care americanii de laLiberty Global detin controlul asupra operatorului telecomroman.

Televiziunea HD va fi disponibila in cele peste 30 de orase incare UPC a digitalizat infrastructura de cablu si doar pentruclientii care cumpara si serviciul Digital Video Recorder (DVR),care are in acest moment tarife care pornesc de la 75 de lei peluna. Serviciul DVR HD ar putea fi mai scump decat cel furnizat inprezent. In Ungaria, spre exemplu, pachetul TV HD costa cuaproximativ 15 de lei mai mult insa include doar patru programefata de aproximativ opt cate ar putea fi pe piata locala.

Pe lista: TVR, PRO TV, National Geographic

UPC nu a finalizat momentan negocierile pentru furnizarea decontinut HD, dar printre posturile TV care ar putea fi incluse senumara TVR, PRO TV, HBO, Eurosport, History Channel, NationalGeographic, Fashion TV si BBC. Lista posturilor TV care ar putea fioferite de UPC in tehnologie HD a fost anuntata in mai de RalucaMilin, la acea data director de vanzari si marketing al companiei.De la acea data UPC nu a mai oferit informatii pe aceasta tema.

Recorderul video (DVR) - prin intermediul caruia clientii pot sainregistreze pana la 65 de ore de emisiuni TV sau sa opreasca si saderuleze emisiunile in direct, este un serviciu oferit momentan pepiata doar de UPC Romania, avantaj competitiv care i-a permiscompaniei sa opreasca declinul pe cablu si sa compenseze pierdereaveniturilor generata de scaderile din baza de utilizatori. Fiind unserviciu premium si deocamdata fara concurenta pe piata, serviciulUPC DVR are un tarif de aproximativ trei ori mai mare decat cel maiieftin pachet de posturi TV prin cablu analogic (de aproximativ23-25 de lei pe luna).

Astfel, un client al serviciului UPC DVR aduce la fel de multibani companiei cat trei abonati la serviciul de cablu TVanalogic.

Compania a anuntat inca de la inceputul anului ca va lansateleviziunea HD in momentul in care numarul de romani cutelevizoare compatibile atinge "masa critica" necesara. Conformestimarilor de pe piata, romanii au cumparat in ultimii ani aproapeun milion de televizoare de ultima generatie, dintre care o partesunt compatibile cu transmisiile HD.

Vanzarile de televizoare HD au crescut in ultimii ani, inspecial odata ce preturile au scazut dramatic - la mai putin de2.500 de lei, insa problema consumatorilor locali este ca pe piatalocala nu exista continut de calitate inalta pentru ele. In acesteconditii, singura problema a UPC ar putea fi aceea ca un numar marede utilizatori interesati de serviciile HD sa locuiasca in zone incare nu detine infrastructura - apartinand de regulaRCS&RDS.

Oficialii UPC Romania au declarat anterior ca nu au in vederemomentan o extindere in noi zone a infrastructurii de cablu, inconditiile in care compania nu are clienti in toate cele aproapedoua milioane de gospodarii pe unde "trece" reteaua sa. In Romaniaexista aproximativ 7,5 milioane de gospodarii.

Spre exemplu, UPC ar putea oferi oricand servicii de internet inpeste 1,7 milioane de gospodarii, dar are mai putin de 300.000 declienti pe acest segment. In conditiile in care doar anul trecutcompania a inregistrat pierderi de peste 100 mil. euro, operatorulnu isi permite momentan sa continue extinderea geografica inaintede a fructifica reteaua existenta - astfel ca utilizatorii carelocuiesc in orase sau cartiere dominate de alti operatori, inspecial RCS&RDS, nu vor putea contracta cel mai probabilserviciile UPC HD.

Noi servicii pe DVR

Inainte de lansarea serviciilor HD, UPC Romania va imbunatati sigama de servicii disponibile prin recorderul video, respectivadaugarea unei functii de cautare in programul TV dupa diferitecuvinte-cheie (nume de actori, de exemplu) si posibilitatea de ainregistra toate episoadele dintr-un serial TV printr-o singuracomanda.

"Trebuie sa ne luptam sa tinem clientii in fata televizorului sipentru a obtine acest lucru trebuie sa oferim interfete usor deutilizat si mult mai sexy", spune Andrew Kearney, vicepresedinte pemarketing al UPC Holding. "Acum pana si automatele de bilete au ointerfata color."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO