Business Hi-Tech

UPC mizeaza pe recorderul digital in lupta pentru Bucuresti

04.02.2009, 19:09 329

UPC, unul din cei mai mari operatori telecom de pe piata locala, mizeaza mai mult pe serviciile noi decat pe extinderea acoperirii pentru infrastructura de cablu pentru a-si mari veniturile si a-si mentine baza de clienti din Bucuresti - unde se afla cei mai multi si mai bogati clienti pentru serviciile de cablu TV din Romania.

Compania a lansat ieri si in Capitala serviciul Digital Video Recorder (DVR), prin intermediul caruia clientii pot sa inregistreze pana la 65 de ore de emisiuni TV sau oprirea si derularea emisiunilor in direct ca si cum acestea ar rula de pe un DVD sau o caseta video.
Recorderul digital este disponibil si in localitatile din apropierea Bucurestiului, precum Buftea, Pipera, Otopeni sau Popesti Leordeni.
"Avem sperante mari de la Bucuresti. Este cea mai mare piata pentru UPC, si locul in care exista si clientii cu cele mai mari venituri", a spus Severina Pascu, directorul financiar (CFO) al UPC Romania.
Ea a adaugat ca UPC se axeaza pe valorificarea bazei existente de clienti a operatorului, dar mizeaza si pe recastigarea utilzatorilor pierduti in anii trecuti, care se afla in aria de acoperire a infrastructurii UPC. "Avem in mod cert un produs care ne diferentiaza in piata."
Pascu a facut aceste precizari in contextul in care a fost intrebata daca UPC are in vedere o extindere a infrastructurii in noi zone din Bucuresti.
Oficialii UPC nu au facut estimari privind numarul de clienti pe care mizeaza in Bucuresti pentru recorderul digital, insa este foarte probabil ca acesta sa fie de ordinul zecilor de mii. Serviciul DVR a fost lansat anul trecut in 22 de orase din tara.
Utilizand recorderul digital, utilizatorii UPC pot inregistra, spre exemplu, aproximativ 50 de filme pe care le pot revedea oricand ulterior.
Inregistrarea poate fi realizata in timp ce utilizatorii se uita la un alt program, sau poate fi programata in avans pentru o perioada de pana la sase zile.
Peste aproximativ doua luni, utilizatorii vor putea programa inregistrarea in acelasi timp a doua emisiuni, difuzate pe posturi TV diferite, conform reprezentantilor UPC.
Tarifele pentru recorderul digital variaza in functie de numarul de programe, respectiv intre 50 de lei pe luna (61 de posturi TV) si 80 de lei pe luna (109 posturi TV). Pana la finele lunii martie, UPC a redus tarifele cu valori cuprinse intre 15 si 20 de lei pentru contractele noi pentru DVR.
Compania a investit in ultimii ani aproximativ 100 de milioane de euro pentru a putea lansa aceste servicii, a precizat Pascu. O mare parte din investitii a fost directionata catre retea. Unul dintre cei mai importanti furnizori pentru proiectul de modernizare a retelei a fost compania americana Cisco, in timp ce echipamentele prin intermediul carora este livrat serviciul DVR sunt realizate de compania Thomson.
"Am investit in cabluri noi, in mentenanta, in reteaua nationala de fibra optica", au precizat oficialii UPC.
Noua platforma digitala a UPC permite si lansarea serviciilor de televiziune de inalta definitie (HD) sau a unui serviciu de livrare de continut la cerere.
"Platforma este deja pregatita pentru a lansa si servicii HD sau de video-on-demand. Am facut un studiu de piata privind gradul de penetrare al televizoarelor de ultima generatie compatibile HD, iar atunci cand vom ajunge la concluzia ca se poate face un business pe acest segment le vom lansa", a declarat Lucian Lupascu, senior marketing manager al UPC Romania.
In alta ordine de idei, oficialii UPC se declara increzatori ca romanii vor lasa serviciile de televiziune printre ultimele cheltuieli care ar trebui sa fie reduse sau eliminate in contextul in care criza economica s-ar inaspri si ar provoca o reducere semnificativa a consumului. "Credem ca serviciile TV si chiar internetul sau telefonia fixa sunt printre ultimele vizate de o reducere a cheltuielilor", au spus oficialii UPC.
Cu peste 1,1 milioane de clienti UPC este al doilea jucator de pe piata de cablu TV, dupa RCS&RDS.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO