Business Hi-Tech

Urmatorul gadget de nelipsit din telefon: microproiectorul

11.01.2010, 23:00 34

Televizoarele cu ecran plat au fost vedete la ConsumerElectronics Show, cel mai mare targ de IT&C din lume, care aavut loc saptamana trecuta la Las Vegas, insa companii precumMicrovision pariaza in acest an pe imagini mult mai mici si auprezentat noi dispozitive, numite microproiectoare, ce vor fiincorporate in telefoanele mobile sau camerele foto, scrieReuters.

Desi dispozitivele care au incorporate microproiectoare,denumite si pico sunt inca rare, Microvision si companiile rivaleTexas Instruments si 3M au pus mult accent pe astfel de dispozitivela targul de la Las Vegas.

Microvision a prezentat un asemenea gadget care proiecta imaginide mici dimensiuni cu ajutorul tehnologiei laser. Reprezentantiicompaniei au declarat ca aceste microproiectoare vor fi incorporatein camerele foto si in telefoanele mobile.

"Cred ca cea mai buna oportunitate vor fi telefoanele", adeclarat Matt Nichols, director de comunicare al Microvision. El aadaugat ca in prezent compania se afla in discutii cu diferitecompanii potentiali clienti, inclusiv cu producatori de telefoane.Nichols a declarat ca primul astfel de dispozitiv cu microproiectorMicrovision incorporat va aparea in acest an, urmand sa fie pus invanzare in 2011.

In cinci ani nu va exista mobil fara proiector

Potrivit lui Nichols, piata microproiectoarelor va exploda inacelasi fel in care camerele foto au devenit componente necesareale telefoanelor mobile. "Credem ca peste cinci ani, toatetelefoanele mobile vor avea proiectoare incorporate", a declaratNichols pentru Reuters. Compania rivala Microvision, TexasInstruments, unul dintre cei mai mari producatori de cipuri pentrucelulare, a prezentat la CES doua telefoane mobile de la Samsung,cu picoproiectoare incorporate. "Toata lumea e fascinata depicoproiectoare", a declarat Frank Moizio, manager in cadrul TexasInstruments.

Cu toate acestea insa, analistii se intreaba unde mai este locpentru asemenea dispozitive, in contextul in care telefoanele audeja o gama larga de accesorii, de la camere foto la ecran tactilsau video playere. Jonathan Yarmis, analist la compania decercetare Ovum, este de parere ca microproiectoarele sunt utiledeoarece rezolva problema vizualizarii imaginilor pe ecranele miciale telefoanelor. Alti analisti, precum Cheetan Sharma, consultantin industria wireless, este de parere ca microproiectoarele vor fiincluse mai intai in camerele foto si apoi in telefoane.

Deocamdata pe piata, inclusiv in Romania, sunt disponibileaparate foto care au incluse videoproiectoare de mici dimensiuni.Spre exemplu, un aparat foto Nikon Coolpix S1000pj, care poateproiecta pe un perete sau o alta suprafata plana file sifotografii, costa in Romania aproximativ 2.000 de lei (480 deeuro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO