Business Hi-Tech

Valerica Dragomir, ANIS: Fără un proiect de act normativ pe masă nu putem evalua impactul propunerii Guvernului. Mecanismul ajutoarelor de stat poate fi greoi, birocratic

Valerica Dragomir: mecanismul unei scheme de minimis poate fi unul birocratic, greoi de aplicat, iar într-un sector marcat de agilitate, industria trebuie să îşi îndrepte atenţia exclusiv pe creşterea performanţei, nu pe găsirea unor alternative de compensare

Valerica Dragomir: mecanismul unei scheme de minimis poate fi unul birocratic, greoi de aplicat, iar într-un sector marcat de agilitate, industria trebuie să îşi îndrepte atenţia exclusiv pe creşterea performanţei, nu pe găsirea unor alternative de compensare

Autor: Adrian Seceleanu

28.12.2017, 17:07 143

“Încercarea” Guvernului de a găsi soluţii pentru problema scăderii salariilor pentru programatori este “încurajatoare” însă propunerea nu poate fi evaluată până când Ministerul Finanţelor nu va publica efectiv proiectul de act normativ, a comentat pentru ZF Valerica Dragomir, director executiv al Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii IT (ANIS) proiectul Guvernului de a lansa o schemă de ajutor de stat care să le permită firmelor de IT să nu scadă salariile nete ale softiştilor.

“Este încurajator să vedem că guvernul îşi menţine angajamentul în încercarea de a găsi soluţii pentru sectorul IT, în condiţiile în care industria are nevoie de predictibilitate şi stabilitate începând cu 1 ianuarie 2018, cu măsuri clare şi care să fie în vigoare”, a declarat Valerica Dragomir. Ea a adăugat că propunerea Guvernului implică şi o serie întreagă de proceduri birocratice care pot face mecanismul de aplicare şi acordare al ajutoarelor unul extrem de greoi.

“Aşa cum ne-am exprimat anterior, mecanismul unei scheme de minimis poate fi unul birocratic, greoi de aplicat, iar într-un sector marcat de agilitate, industria trebuie să îşi îndrepte atenţia exclusiv pe creşterea performanţei, nu pe găsirea unor alternative de compensare.

În acest moment, în lipsa unui proiect de act legislativ nu ştim care va fi impactul exact asupra industriei şi în ce măsură mecanismul propus va funcţiona.

Sperăm că 2018 va fi marcat de predictibilitate, astfel încât industria să îşi poată continuă evoluţia şi să poată pună România pe hartă globală a inovaţiei”, a precizat Valerica Dragomir.

Guvernul a anunţat că firmele care au angajaţi ale căror venituri sunt scutite de impozitul pe venit - aşa cum sunt anumite categorii de programatori - vor putea aplica la o schemă de ajutor de stat valabilă în perioada 2018-2020 cu un buget total de 300 mil. lei, proeictul fiind lansat pentru ca aceste categorii de salariaţi să nu primească venituri mai mici odată cu trecerea contribuţiilor aferente angajatorului către angajat.

“În conformitate cu legislaţia în domeniul ajutorului de stat, Guvernul a aprobat astăzi, prin Memorandum, declanşarea procedurilor necesare pentru instituirea unei scheme de ajutor de minimis pentrun pentru întreprinderile cu angajaţi ce beneficiază de scutiri la plata impozitului pe venit, conform art. 60 din Codul fiscal, astfel încât să se menţină acest statut fiscal special, iar salariile nete pentru salariaţii din această categorie să nu fie diminuate în contextul transferului contribuţiilor aferente angajatorului către angajat, începând cu 1 ianuarie 2018”, a anunţat Guvernul.

Comunicatul executivului nu precizează când anume va fi finalizată elaborarea schemei de ajutor de stat. “Ulterior aprobării acestui memorandum, se va elabora şi aproba schema de ajutor de minimis prin hotărâre de Guvern care va cuprinde şi procedurile necesare de accesare a acestui tip de ajutoare de minimis de către întreprinderile care au angajaţi din domeniul IT (programatori), cercetare-dezvoltare, persoane fizice cu handicap grav sau accentuat şi angajaţi sezonieri.”

„Revoluţia fiscală” loveşte în toate persoanele scutite de plata impozitului pe venit din industrie, respectiv aproximativ 30.000 - 35.000 de persoane din cele 110.000 care lucrează în IT. Pentru a menţine neschimbate salariile nete, companiile ar trebui să mărească bugetele de salarii, cu aproximativ 10%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO