Business Hi-Tech

Vanzarea site-ului de anunturi autovit.ro a facut patru noi milionari in euro

Vanzarea site-ului de anunturi autovit.ro a facut patru noi milionari in euro
02.11.2009, 23:35 5764

Achizitia site-ului de vanzari de masini second-hand autovit.ropentru suma de 4,7 milioane de euro este prima investitie pe piatalocala a gigantului media Naspers, care detine afaceri in internet,televiziune si presa scrisa, veniturile anuale ale grupului fiindde peste 2 miliarde de euro.
Compania Naspers, cu sediul in Africa de Sud, a fost infiintata in1915 in Cape Town si este listata la bursa din Johannesburg si lacea din Londra. De-a lungul timpului, grupul a cheltuit miliarde deeuro pentru achizitia de site-uri in Europa, Rusia, China,Brazilia, India, Africa de Sud sau Thailanda. De exemplu, in urmacu doi ani grupul a investit 1,3 miliarde de euro in achizitiasite-ului britanic de licitatii online Tradus, iar recent acumparat un site de comert online in Brazilia pentru 342 demilioane de dolari. In Rusia, Naspers este actionar al site-uluimail.ru, portal a carui valoare depaseste un miliard de dolari.

Cinesunt vanzatorii?
Despre cei patru antreprenori care au vandut Visual Soft, firmacare detine site-ul autovit.ro, se cunosc putine informatii,printre acestea numarandu-se faptul ca ei sunt si actionari aitargului de masini second-hand Autovit, cel mai mare dintara.
Cornel Parvu (51 de ani), Florea Parvu (59 de ani), Florian Nila(45 de ani) si Irina Nila (45 de ani) incaseaza fiecare peste unmilion de euro in urma vanzarii Visual Soft.
Tranzactia urma sa fie inregistrata ieri la Registrul Comertului.Pana la inregistrare, banii platiti de Napers se afla intr-un contescrow (un cont de depozit care poate fi accesat conditionat).Catre bugetul de stat a fost virat deja un impozit pe venit depeste 3,2 mil. lei.
Potrivit Ministerului de Finante, Visual Soft a inregistrat anultrecut venituri de 2,2 mil. lei (600.000 de euro) si un profit depeste 1,3 mil. lei (350.000 de euro), ceea ce inseamna ca firma afost evaluata la un multiplu de 13 al profitului net.
Afacerea autovit.ro a fost lansata in urma cu aproape zece ani,dupa modelul site-urilor de anunturi de vanzari de masinisecond-hand din tarile vestice, la cativa ani dupa lansareatargului de masini din zona Vitan din Capitala.
Amenajarea targului a inceput in 1995, iar doi ani mai tarziu ainceput sa functioneze. In 2007 targul de masini a ajuns la afaceride 3,5 milioane de euro, nivel care s-a mentinut si in 2008.
In prezent, peste 30.000 de persoane viziteaza targul in fiecareweekend. Pentru a face o comparatie, site-ul autovit.ro are in jurde 70.000 de vizitatori unici zilnic.
Vanzarea autovit.ro este una dintre cele mai mari tranzactii dinpiata online locala.

Cele mai mari tranzactii din istoria internetuluilocal

eMag - Asesoft Distribution: 10 mil.euro
Asesoft Distribution, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piatalocala de distributie IT&C, a preluat in aprilie 2009 51% dinactiunile eMag, cel mai mare retailer de pe piata locala online,valoarea tranzactiei depasind 10 mil. euro, conform unor surse depe piata. Asesoft a cumparat cate 17% din actiunile eMag de lafiecare dintre cei trei fondatori ai retailerului - Dan Teodosescu,Bogdan Vlad si Radu Apostolescu, achizitia fiind finantata in parteprintr-un credit de la BRD. Fondatorii retailerului mai au acumfiecare cate 16,33% din eMag.

Neogen - Tiger Global si Wouver Investeringen: 6mil. euro
Neogen.ro, cel mai mare portal local de internet, a atras in mai2007 o investitie estimata la aproximativ 6 mil. euro din parteafondurilor de investitii Tiger Global Management si WouverInvesteringen pentru 28% din companie. Negocierile cu fondurile deinvestitii au inceput cu aproximativ o jumatate de an inainte desemnarea deal-ului.

eJobs - Tiger Global Management: 4,2 mil.euro
Site-ul de recrutare eJobs, fondat de Liviu Dumitrascu si DanielTatar, opereaza cel mai mare site de recrutare online din Romania,ejobs.ro. Tiger Global a platit in 2007 4,2 milioane de euro pentru30% din companie, evaluand astfel compania la 14 mil. euro -reprezentand un multiplu de 32 al profitului EBITDA (profitulinainte de impozitare, dobanzi, depreciere si amortizare).

eRepublik - AGF Private Equity: 2 mil.euro
Jocul romanesc de strategie online eRepublik, in care jucatorii potfi presedinti de stat sau generali de armata cu scopul de a dominalumea, a atras o finantare de 2 milioane de euro de la un fondfrancez de investitii, AGF Private Equity, in luna iunie a acestuian. eRepublik are circa 120.000 de utilizatori activi. Jocul a fostdezvoltat in urma cu aproape doi ani de antreprenorul roman GeorgeLemnaru. In total, investitiile facute pana acum pentru eRepublikdepasesc 2,75 milioane de euro, suma folosita aproape in totalitatepentru dezvoltarea jocului.

Trilulilu.ro - Alexis Bonte: 1 mil.euro
Omul de afaceri francez Alexis Bonte a cumparat in mai 2008 pentruaproximativ un milion de euro un pachet de 41% din actiunilecompaniei clujene Trilulilu, evaluand astfel site-ul de partajarede fisiere video, imagini si audio la 2,5 mil. euro. Bonte detineadeja un pachet de 10% din companie, achizitionat in decembrie 2007,cu 100.000 de euro, astfel ca el a devenit actionarul majoritar alsite-ului.

PCgarage.ro - Marius Ghenea: n/a
Omul de afaceri Marius Ghenea, care detine mai multe magazineonline si este implicat si in distributia IT&C, a preluat inseptembrie retailerul online Pcgarage.ro, unul dintre cei mai marijucatori de pe piata locala de retail online. Ghenea a fost unuldintre cei mai activi cumparatori de magazine online, printreachizitiile sale numarandu-se si floridelux.ro, brazidecraciun.ro,24pc.ro si ShopIT.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO