Business Hi-Tech

Vanzarile de laptopuri au explodat anul trecut

Vanzarile de laptopuri au explodat anul trecut

Romanii au cumparat anul trecut aproape 500.000 de laptopuri, de aproape patru ori mai mult decat in 2006

09.03.2009, 18:02 78

Romanii au cumparat anul trecut aproape 500.000 de laptopuri, de aproape patru ori mai mult decat in 2006, pe fondul trendului de scadere a preturilor si a cresterii puterii de cumparare, datorata unui curs favorabil si unei cresteri economice de peste 7%.

Potrivit datelor firmei de cercetare International Data Corporation (IDC), vanzarile de laptopuri au crescut cu peste 55% in intervalul 2007 - 2008, la 486.000 de unitati, avand o pondere de 45% din totalul vanzarilor de PC-uri din Romania. Analistii IDC au mai precizat ca, in trimestrul al patrulea al anului trecut, volumul laptopurilor vandute a fost pentru prima oara mai mare decat cel al desktopurilor.
Numarul total al PC-urilor vandute anul trecut pe piata romaneasca a crescut cu 15% la 1,08 milioane de unitati, in timp ce cresterea valorica a fost de 13%, piata totalizand 940 mil. dolari (642,4 mil. euro).
In 2007, piata locala de PC-uri - care include sisteme desktop, laptopuri si servere - a urcat cu 48%, la 944.000 unitati, volum care corespunde unei valori de peste aproximativ 830 mil. dolari (603,6 mil. euro).
Desi piata a crescut in 2008, ultimul trimestru al anului a consemnat o scadere de 18,5% a vanzarilor totale, in pofida avansului de 13,7% inregistrat pe segmentul computerelor portabile laptopuri. Comparativ cu T4 2007, vanzarile de desktopuri au scazut cu 39,5%.
Primii trei jucatori din punct de vedere al volumului vanzarilor au fost Hewlett-Packard (HP), Acer si Fujitsu-Siemens, a caror cota de piata cumulata s-a ridicat la 43,5%. In urma cu un an, prima pozitie era ocupata de un jucator local, Flamingo Computers, urmat de HP si Dell.
Bogdan Iftemie, directorul de vanzari al Acer, spune ca evolutia se datoreaza modelului de business al companiei care este realizat indirect, numai prin parteneri. "Pozitia a doua per ansamblu vine pe fondul pozitiei dominante pe piata de laptopuri, unde Acer avea in 2008 o cota de 22%, cu aproape 107.000 de unitati vandute", a spus Iftemie. Pe de alta parte, analistii de la IDC spun ca se asteptau ca dispozitivele portabile sa depaseasca desktopurile, in ciuda faptului ca laptopurile sunt mai scumpe.
"Din pacate, aceasta schimbare s-a produs intr-un moment in care cererea a suferit o diminuare dramatica pe fondul crizei financiare. Cei mai afectati de acest fenomen au fost asamblatorii locali, intrucat, in mod traditional, avantajul competitiv al acestora se baza pe desktopuri si retele proprii de retail, adica exact acele domenii care s-au aflat in cadere libera in ultimul trimestru", a declarat Diana Preda, research analyst al IDC Romania.
Trendul de scadere va continua si in 2009, spun analistii IDC, care au precizat ca este prea devreme pentru a oferi o estimare exacta. "Piata se modifica de la o luna la alta, la fel si perspectivele jucatorilor. Cert este ca nu ne mai putem astepta la crestere", a adaugat Preda.
Piata si-ar putea reveni in 2010, pe masura ce efectele adverse ale crizei financiare se vor estompa.
"Principala necunoscuta tine de masura in care Guvernul va reusi sa actioneze ca un catalizator pentru investitiile locale in IT si sa lanseze noi proiecte."
Preda spune ca piata este afectata in prezent de mai multi factori restrictivi, cum ar fi diminuarea puterii de cumparare, reticenta bancilor in mai acorda credite pentru consum sau pentru extinderea liniilor distribuitorilor de produse IT.
"Un element cheie este si increderea scazuta in evolutia viitoare a pietei, iar in aceasta privinta, investitiile guvernamentale ar putea avea o contributie majora, prin cresterea increderii generale si repozitionarea pietei pe un trend ascendent", a mai spus Preda.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO