Business Hi-Tech

Veniturile Google au crescut cu 12% în primul trimestru, la 17,2 miliarde dolari, sub aşteptări

Veniturile Google au crescut cu 12% în primul trimestru,...

Autor: Luiza Chiroiu

24.04.2015, 10:51 57

Economiştii anticipau că veniturile Google se vor situa în primul trimestru la 17,5 miliarde de dolari.

Profitul net a crescut la 3,59 de miliarde de dolari în primele trei luni de la 3,45 de miliarde de dolari în intervalul similar din 2014, de asemenea sub aşteptările analiştilor.

În primul trimestru din 2014, veniturile Google s-au situat la 15,4 miliarde dolari.

Aprecierea dolarului faţă de principalele monede la nivel internaţional a avut un impact negativ asupra rezultatelor companiei americane, în condiţiile în care jumătate dintre veniturile Google sunt generate în afara Statelor Unite.

Astfel, excluzând impactul fluctuaţiilor cursului valutar, Google a înregistrat o creştere de 17% a veniturilor în perioada analizată.

Veniturile din publicitate au avansat cu 11%, la 15,5 miliarde de dolari, pe fondul creşterii cu 13% a numărului de reclame sau "clicuri plătite".

CE a acuzat Google în mod formal săptămâna trecută, considerând că gigantul american din domeniul IT a abuzat de poziţia pe care o are în Europa, favorizând "în mod sistematic" serviciul Google shopping pentru compararea preţurilor produselor în detrimentul altor instrumente asemănătoare.

Google va avea la dispoziţie 10 săptămâni pentru a răspunde acuzaţiilor aduse de CE şi va avea posibilitatea să fie audiată, pentru a-şi susţine punctul de vedere.

Comisia poate impune amenzi de până la 10% din veniturile obţinute de Google la nivel global şi poate cere companiei să-şi modifice practicile folosite în conducerea afacerilor.

Veniturile totale au crescut cu 18,9% în 2014, la 66 de miliarde de dolari faţă de 55,5 miliarde de dolari în 2013, în condiţiile în care cea mai mare parte a acestora a fost reprezentată de publicitate.

Profitul net al Google a urcat cu 11,6% anul trecut în comparaţie cu 2013, de la 12,9 miliarde de dolari la 14,4 miliarde de dolari, sub estimările analiştilor, pe fondul creşterii cheltuielilor pentru extinderea afacerilor în domenii ca sistemele digitale de plată sau automobilele autonome.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO