Business Hi-Tech

Video ZF Live. Andrei Radu, Techsylvania: Antreprenorii din IT au capacitatea de a dezvolta produse foarte bune, dar trebuie să găsească finanţare şi mentori din alte ţări

Autor: Alexandra Marcu

01.07.2016, 00:05 346

Antreprenorii români din industria IT&C sunt bine pregătiţi şi au capacitatea de a dezvolta produse româneşti foarte bune, însă trebuie să intre în contact cu oportunităţile de finanţare şi de mentorat din alte ţări, a spus Andrei Radu, unul dintre orga­niza­torii Techsylvania, un eveniment de­dicat industriei IT&C organizat anual la Cluj.

Cea de-a treia ediţie a Techsylvania, eveniment organizat în luna iunie, a adunat peste 130 de speakeri, majoritatea din străinătate, şi 1.300 de participanţi. Evenimentul a avut o durată de patru zile şi a fost împărţit în trei etape, astfel că în primele două zile au avut loc activităţi pentru dezvoltatori şi oameni tehnici, în a doua parte a fost o conferinţă cu speakeri români şi internaţionali, iar în ultima zi a avut loc o competiţie la care au participat 17 start-up-uri. Echipele participante proveneau din 9 ţări şi două continente.

„Aceştia şi-au prezentat ideea în 5 minute în faţa unor investitori mondiali şi primele cinci echipe clasate au fost reevaluate, iar echipa câştigă­toare va merge în Silicon Valley pentru a-şi prezenta ideea”, a spus Andrei Radu, unul dintre organizatorii Techsylvania. El a mai precizat că există mult know-how în rândul dezvol­tatorilor în România, iar antre­prenorii locali au capacitatea de a dez­volta produse româneşti foarte bune. „În piaţa din România comunităţile locale trebuie să intre în contact cu oportunităţile de finanţare şi mentorat din alte ţări. (...)“

Ne dorim să avem un aport international mai mare decât avem cum. Nu cred că ieşim din sfera Clujului pentru că este un punct de atracţie pentru oameni tehnici şi pentru investitori”.

Pentru organizarea Techsylvania lucrează opt persoane, majoritatea celor implicaţi având un background tehnic. Una din provocările cu care se întâlnesc aceştia este găsirea resurselor necesare pentru a organiza acest eveniment. Pregătirile Techsylvania încep cu 10 luni înainte de evenimentul propriu-zis, iar multe eforturi sunt depuse pentru a aduce speakerii în România, mai ales pe cei care vin din Statele Unite şi vestul Europei.

“Vrem să arătăm exemple de succes ca să încurajăm antreprenorii locali să fie încrezători în ideile lor, să înţeleagă ideea de a forma o echipă cu oameni din domenii diferite. Ei trebuie să meargă mai departe chiar dacă întâmpină dificultăţi la început.”

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO