Business Hi-Tech

VIDEO ZF Live. Mureşanu, Veridian: România ar putea avea 5 operatori mobili virtuali în 3 ani

Autor: Roxana Rosu

23.05.2016, 00:05 1177

Primul operator virtual va intra pro­ba­bil pe piaţa de telecom anul viitor, pro­­g­nozele indicând minimum cinci astfel de operatori în termen de trei ani, a spus la ZF Live Gabriel Mureşanu, bu­­si­ness develop­ment director la Ve­ri­dian Sys­tems, companie care oferă ju­că­to­rilor interesaţi o platformă prin care să se lanseze pe piaţa de telefonie mobilă.

Investiţia pentru lansarea unui operator de acest tip este de 300.000-400.000 euro, sumă care include obţinerea licenţei. Ulterior, urmează etapa de execuţie, sales, marketing, poziţionarea în piaţă şi împachetarea cu businessul de bază.

„Suntem o platformă care face management de trafic. Un operator are nevoie de reţea, platformă şi marke­ting/sale. Noi am încheiat un parteneriat cu Telekom, care pune la dispoziţie reţeaua, noi aducem platforma. În acest model de business, compania client nu are o reţea proprie, ci foloseşte reţeaua altui operator de telefonie“.

Operatorii virtuali au apărut în Europa în urmă cu 10 ani, având deja cote de piaţă între 10% şi 40% în funcţie de ţară.

Majoritatea operatorilor de acest tip sunt marii retaileri, băncile şi firmele de utilităţi.

Cele mai dinamice pieţe pe acest segment sunt Olanda, unde operatorii de acest tip ajung să reprezinte 41% din telecom, şi Germania, cu 40%. Două treimi din operatorii virtuali din lume sunt în Europa, o zonă în care sectorul s-a dezvoltat mult, prin companii precum Carrefour, Tesco, Virgin Mobile.

Practic, clientul poate cumpăra un serviciu de telefonie mobilă, sub alt brand, alte servicii, care foloseşte reţele existente.

Un exemplu de succes este Tesco, retailer care a lansat serviciul propriu de telefonie mobilă. „La cumpărături în magazin primeşti şi minute pe cartelă. Clientul are mai multe beneficii pentru banii pe care îi cheltuieşte. Astfel businessul creşte.“

Gabriel Mureşanu a precizat că în acest moment piaţa a ajuns în punctul în care brandul şi preţul nu mai fac diferenţa în mod esenţial. Clientul este mai educat şi ştie că nu consumă decât jumătate din abonament.

„Oamenii sunt mai conştienţi de buget şi cheltuieli. Sunt mai atenţi la ce primesc pentru banii daţi şi de aceea aceste pachete de servicii prind“.

Pentru a folosi reţeaua operatorului virtual, clientul cumpără o cartelă şi îşi poate porta numărul. Pentru succesul unei afaceri de acest tip esenţială este poziţionarea şi comunicarea clară a tarifelor, consideră managerul Veridian Systems.

Bussinesul este destinat companiilor mari, cu bază mare de clienţi şi brand puternic.

„Prin noi, în trei luni, o companie, retailer, bancă poate lansa propriul serviciu de telefonie mobilă. Prin acest serviciu, compania îşi creşte şi mai mult baza de clienţi„

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO