Business Hi-Tech

VIDEO ZF Live. Răzvan Rughiniş, profesor la Facultatea de Automatică şi Calculatoare: „Economia României are puţin de câştigat dacă în loc să ajungă să lucreze în companii care să producă proprietate intelectuală «made in Romania», programatorii noştri ajung în companii mari şi fac slujbe de rutină.“

Autor: Dragoş Dinu

05.10.2017, 00:08 2170
„România nu ar trebui să se «vândă» punând accent pe forţa de muncă ieftină şi bine calificată din IT ci să pună accent pe start-up-urile locale care sunt capabile să lanseze produse competitive la nivel global, pentru că doar astfel economia locală ar avea cu adevărat de câştigat din inteligenţa programatorilor“, a spus în cadrul emisiunii de business ZF Live Răzvan Rughiniş, profesor la Facultatea de Automatică şi Calculatoare, iniţiator al programului Innovation LABS.

„În loc să ne lăudăm că avem forţă de muncă ieftină, ar trebui să ne lăudăm că avem start-up-uri, activitate intelectuală şi produse româneşti cu amprentă globală. În ciuda faptului că avem resurse umane foarte calificate, toată lumea ştie că România are cel mai mare număr de programatori pe mia de locuitori. Adesea aceşti programatori au cunoştinţe mai vaste decât prevede învăţământul european, dar cu toate acestea economia României nu beneficiază de aceste aptitudini“, a spus în cadrul emisiunii de business Răzvan Rughiniş, profesor la Facultatea de Automatică şi Calculatoare, iniţiator al programului Innovation LABS.

Răzvan Rughiniş a mai spus că deşi avem o piaţă mai mare decât Bulgaria şi Ungaria, în ceea ce priveşte numărul de programatori, la sfârşitul zilei Bulgaria este mai competitivă în zona de inovare şi sofisticare pe segmentul businessurilor. „În loc să ajungă să lucreze în companii care să producă proprietate intelectuală «made in Romania», progra­matorii noştri ajung în companii mari şi fac slujbe de rutină.“

„În Bucureşti să te defineşti ca start-up este extraordinar de cool. Un student va alege, mai degrabă, să lucreze la un start-up pe jumătate de bani, decât să lucreze într-o companie. Inclusiv micile companii de outsourcing din Bucureşti recrutează sub imaginea unui start-up. Este o viziune tot mai răspândită în rândul studenţilor“, a mai spus Răzvan Rughiniş.

Rughiniş a spus că, în momentul acesta, în Capitală, este rentabil să deschizi o shaormerie sau o covrigărie decât să îţi asumi riscul unui business digital, o afacere care va avea mai multe obstacole în viitor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO