Business Hi-Tech

VIDEO ZF Live. Robert Zănescu, zephyrgroup.ro.: O soluţie de business pentru antreprenori costă între 30.000 şi 50.000 de euro

Autor: Cristina Bellu

24.02.2017, 00:05 737

Externalizarea serviciilor a de­ve­nit o realitate a organizaţiilor, fie că este vorba de marile corporaţii care au o anu­mi­tă di­namică şi un anumit stil, fie că este vorba de micile companii cu afaceri de până în 20 de milioane de euro, este de părere Robert Zănescu, managing partner al furni­zo­rului de servicii externalizate de mar­ke­ting şi comunicare corporativă Zephyr Group.

„În cazul IMM-urilor cu afaceri de până în 20 de milioane de euro vorbim despre o piaţă relativ redusă. Sigur că din perspectiva unui observator al pieţei economice este interesant de urmărit dinamica pieţelor mari, însă nu trebuie să uităm că genul acesta de companii angajează la rândul lor foarte mulţi oameni. Micile companii sunt furnizoare pentru corporaţii şi atunci felul în care ele îşi desfăşoară activitatea con­tează în consistenţa imaginii companiei.”

Furnizorul de servicii Zephyr Group consiliază antreprenorii în susţinerea şi dez­vol­tarea afacerii lor prin programe care in­te­grează punctele de interacţiune ale clien­ţilor cu produsele si serviciile com­pa­niei, într-un proces de vânzare şi postvânzare.

„Conceptul meu este să livrez IMM-urilor soluţii de la început până la final. Este foarte util ca în structura clientului meu să existe resursa umană, omul pe care să-l pot prelua şi instrui astfel încât, după plecarea mea, acesta să rămână şi să execute mai departe. Costul unui proiect se încadrează între 30.000 şi 50.000 de euro, pentru o perioadă de 12-18 luni”, a spus Robert Zănescu.

Acesta menţionează că antreprenorii sunt interesaţi de astfel de servicii din pers­pectiva creşterii afacerii. „Prima între­bare pe care o primesc din partea antrepre­no­rului este: cum pot să fac mai mulţi bani? Evi­­­dent că răspunsul nu-l poţi avea în două săptă­mâni. Îţi trebuie aproximativ două luni ca să identifici din tipologia de client, din flu­xul de vânzare pe care îl are, cum se în­chi­­de cu partea de marketing. Totul se lu­crea­­ză pe bază de CAEN. Într-un fel vinzi în farma, în alt fel vinzi în construcţii sau în auto.” Din perspectiva lui Robert Zănescu, companiile româneşti investesc puţin în marketing şi vânzări în comparaţie cu cele de afară.

Există o oarecare teamă în a irosi bugetele.

„În momentul în care demonstrezi foarte clar că nu ai nevoie de un buget cum are nevoie o multinaţională, pentru a face marketing de calitate, oamnii devin mult mai deschişi. În B2B (business to business) lucrurile se pot face cu mult mai puţini bani, dar cu eforturi şi cu consolidare între departamentele de marketing şi vânzări.“

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO