Business Hi-Tech

VIDEO ZF Live. Traian Ţeglet, director marketing NVIDIA: Piaţa plăcilor video din România a crescut cu 15%, deşi piaţa de PC-uri şi plăci de bază este în scădere

Autor: Ştefan Stan

08.12.2016, 00:08 314

„Anul trecut preţul mediu era în jurul a 400 de lei, anul acesta a urcat undeva la 650 de lei, o creştere mare, ceea ce ne face să credem că se mută cererea către plăcile video mai scumpe şi mai performante.“

Piaţa plăcilor video din România a ajuns la 125.000 de unităţi anul acesta, o creştere de 15% faţă de anul trecut. Jocurile şi zona de realitate virtuală au fost principalii driveri ai creşterii, a declarat Traian Ţeglet, director de marketing pentru Balcani în cadrul NVIDIA, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

„Black Friday a fost la fel ca în fiecare an o perioadă de vânzări foarte bună pentru piaţa de IT. Vedem o creştere de 15%, deşi piaţa de PC-uri şi de plăci de bază este în scădere. Clienţii noştri în mare parte sunt pasionaţi de jocuri, plăcile video devin un driver al pieţei de IT“, a spus Ţeglet.

Creşterea de anul acesta este primul avans din ultimii şapte ani pe zona de plăci video. Românii sunt dispuşi să cheltuiască din ce în ce mai mulţi bani pentru o placă video performantă, ceea ce se reflectă şi în preţul mediu de achiziţie. „Anul trecut preţul mediu era în jurul a 400 de lei, anul acesta a urcat undeva la 650 de lei, o creştere mare, ceea ce ne face să credem că se mută cererea către plăcile video mai scumpe şi mai performante.“ 

Traian Ţeglet remarcă o schimbare a intereselor clienţilor, care devin tot mai interesaţi de plăcile video de gaming. NVIDIA şi-a segmentat produsele pe două categorii: GT, pentru utilizare generală, şi GTX, pentru jocuri şi activităţi care necesită o putere de calcul crescută şi o performanţă ridicată a plăcii video. 

„Anul trecut procentul de clienţi care cumpărau plăci video pentru gaming era de 43%. Anul acesta 58% din aceşti utilizatori au cumpărat plăci GTX, pentru gaming. Clienţii care cumpără GT sunt oameni care îşi upgradează PC-urile pentru a putea vizualiza conţinutul multimedia mai bine, sau cei care îşi cumpără PC-uri sau laptopuri cu placă video deja integrată“, a spus el.

Un alt motor al creşterii pentru piaţa plăcilor video este extinderea domeniilor în care se foloseşte GPU (procesorul grafic). Dacă în urmă cu zeci de ani plăcile video erau folosite pentru jocuri, acum acestea sunt folosite în foarte multe domenii, precum zona de editare video, foto, zona de super­computere sau chiar maşini inteligente.

Mai nou, avem unităţi de procesare vizuală în maşinile care s-au lansat în ultimii 2-3 ani.

Într-o maşină modernă există o zonă de info-tainment, zona unde accesezi multimedia, hărţile etc., care poate fi redată de un procesor care nu are atât de multe nuclee. Partea de smartdrive, unde maşinile se conduc singure, este nevoie de multe date în timp real. Procesorul grafic este singurul care poate realiza acest aspect şi poate analiza şi procesa datele în timp real, ceea ce este foarte important pentru o maşină care se conduce pe o stradă unde sunt şi alţi conducători.

Traian Ţeglet explică motivul pentru care plăcile video sunt folosite pentru sarcini complexe: o placă video e alcătuită din foarte multe nuclee, care pot realiza operaţiuni în paralel. Dacă la un procesor sunt 8-16 nuclee, la o placă video există peste 2.000 de nuclee. „Plăcile video sunt deja mai rapide decât procesoarele.“

Ca tendinţe care vor creşte în România, directorul de marketing al NVIDIA menţiona zona de sport electronic. În afară aceasta este o industrie care se ridică undeva la 650 milioane de dolari, cu o creştere pe următorii cinci ani de 30% pe an.

„Este o zonă importantă, care se va afişa şi în România. Sunt din ce în ce mai multe echipe româneşti şi jucători profesionişti români care vor câştiga din ce în ce mai mult.

De asemenea, el consideră că în România va creşte şi zona de VR, care momentan încă este la început. Pentru anul viitor, directorul de marketing NVIDIA estimează o creştere între 2 şi 5%.

 

Ce a mai declarat la ZF Live:

Tehnologia de realitate virtuală (VR) permite să-ţi montezi o cască pe ochi şi să intri într-o altă lume, spre exemplu a jocurilor, şi să interacţionezi într-un mod total diferit. Dacă până acum interacţionam cu jocul cu un mouse, tastatură sau gamepad, acum ne-am putea folosi corpul. Pentru acest tip de VR este necesară o piaţă video performantă. Plăcile care se vând în momentul de faţă sunt compatibile cu această tehnologie.

Companiile îşi pot cumpăra plăcile video dedicate plăcilor profesioanale din afară sau pe contracte speciale. Nu urmărim zona corporate pentru a vedea care este cantitatea acestei pieţe. Plăcile acestea sunt folosite pentru editare video, chiar şi la bursă. Au o putere de calcul foarte mare, care se datorează arhitecturii acestei plăci video.

În urmă cu câţiva ani, gamerii se jucau singuri, astăzi putem vorbi despre profilul unui gamer care este foarte sociabil, pentru că poate să împărtăşească cu alţi oameni ce se joacă, atât online, prin video, cât şi offline, prin cafenele dedicate acestor oameni.

Există din ce în ce mai multe cafenele şi pub-uri dedicate pasionaţiolor de jocuri. Gamerul devine o persoană sociabilă, iar tehnologia a permis să se întâmple lucrul acesta, pentru că puterea de procesare le permite să se joace şi să distribuie online ceea ce se joacă. Se transformă foarte mulţi gameri în personalităţi şi influenţatori pentru prietenii loi.

Sunt foarte mulţi oameni interesaţi de a vedea cum se joacă altcineva. Putem face o paralelă uşoară între gaming şi sport. Dacă tu eşti pasionat de fotbal, eşti la fel de interesat să urmăreşti fotbal, lucru care se întâmplă şi în gaming.

65% din cifra de afaceri la nivel mondial a fost datorată zonei din gaming. În trecut era mult mai mare. Am început să avem alte zone în care creştem şi în care ne afişăm.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO