Business Hi-Tech

Videoconferinţa ZF HR Trends 2020. Angajaţii şi angajatorii, faţă-n faţă cu digitalizarea în vreme de criză. Paradoxul crizei: piaţa muncii va ieşi din deşert mai puternică, mai digitalizată şi mai umană

Autor: Alexandra Cepăreanu, Ramona Cornea

29.03.2020, 15:39 979

În această perioadă, specialiştii în resurse umane trebuie să sprijine angajaţii, să fie alături de echipe, iar managerii să dea la o parte propriile frici şi anxietăţi şi să îşi înţeleagă rolul în echipă.

În această perioadă în care munca de acasă nu mai este un beneficiu, ci o obligaţie, procesele de muncă de rutină trebuie digitalizate, iar managerii şi specialiştii în resurse umane trebuie să păstreze umanitatea în relaţia cu angajaţii, au spus speakerii celei de-a XIV-a ediţii a ZF HR Trends.

„Înainte de această criză, munca de acasă era considerată un beneficiu, acum este o obligaţie. După această criză, cred că lucrurile vor continua în acest fel, se va munci de acasă, se va îmbrăţişa cultura digitalizării“, a declarat Florin Godean, country manager, Adecco România & Ungaria, în cadrul videoconferinţei ZF HR Trends organizată de Ziarul Financiar în parteneriat cu Telekom România, Romanian Software, TotalSoft, Creasoft şi APS.

Andreea Baciu, VP of Global Talent Development în cadrul companiei UiPath, este de părere că digitalizarea va putea veni în sprijinul companiilor afectate de criza creată de pandemia de coronavirus prin automatizarea proceselor de muncă de rutină.

„Dacă informaţia este digitală, ea poate fi automatizată. Ajută dacă mediul din care iei informaţia este deja digitalizat, dar nu întotdeauna pentru că noi automatizăm orice proces care are legătură cu mediul digital. După ce va trece această criză, vom începe să gândim nu numai în resurse umane, ci şi în roboţi. De asemenea, acest working from home cred că va deveni o normă“, a declarat Andreea Baciu.

Companiile nu trebuie să se sperie de faptul că angajaţii muncesc de acasă în această perioadă pentru că productivitatea va creşte, pe măsură ce oamenii se adaptează la noile condiţii, spune Mihai Găvan, HCM Global Sales Director, TotalSoft.

„Nu trebuie să ne speriem de munca de acasă, productivitatea angajaţilor scade în primele zile pentru că oamenii nu sunt obişnuiţi să lucreze astfel, însă, pe măsură ce se adaptează la noile condiţii, productivitatea creşte şi este mai bună decât în lucrul de la birou. Acest lucru se întâmplă în toate companiile cu care discut“, explică Găvan.

Carmen Dumitrache, director executiv de resurse umane în cadrul companiei Telekom România, spune că un factor extrem de important în productivitatea angajaţilor în această perioadă a este leadership-ul companiei.

„Dacă liderii sunt maturi, pot să dea la o parte propriile frici şi anxietăţi şi îşi înţeleg rolul în echipă, automat acest lucru are un impact pozitiv şi asupra performanţei angajaţilor“, afirmă Carmen Dumitrache.

Tentaţia de a petrece  mai mult timp muncind de acasă decât de la birou, pe care angajaţii o au în această perioadă poate să ducă la o creştere de eficienţă pe termen scurt, dar pe termen lung să ducă la epuizare, spune ea.

Aurelian Chitez, Sales Manager Romanian Software, crede că specialiştii de resurse umane trebuie să sprijine angajaţii şi să treacă peste anumite procese birocratice în timpul acestei situaţii create de pandemia de coronavirus.

„În această perioadă, HR-ul trebuie să ofere suport, să înţeleagă cum se întâmplă lucrurile în organizaţie, să fie alături de echipe, să vină cu idei şi să încerce să treacă peste procesele birocratice acolo unde se poate“, spune el.

Siguranţa psihologică este primul obiectiv pe care managerii şi liderii de companii ar trebui să îl aibă în vedere în această perioadă, indiferent de modul în care gândesc să continuie activitatea, spune Florin Rădulescu, partener Ascendis.

„Lucrurile trebuie clarificate des la nivel uman, pentru a oferi certitudinea că activi­tatea companiei va merge mai departe, chiar dacă acum suntem în căutare de abordări pe care le să punem în practică“, crede el.

Departamentul de resurse umane va ieşi mai puternic din această criză şi va câştiga mult capital de imagine, afirmă Ştefan Vâju, business transformation manager APS (Active Power Solutions) şi LIH (Life is Hard).

„Pentru că avem nevoie de motivarea oamenilor, iar HR-ul este cel care ajută în acest sens. Oamenii care lucrează la resurse umane au nevoie de toată energia şi im­pli­carea, acum vor câştiga mult capital de ima­gine şi mulţi îşi vor da seama cât de important este acest departament“, explică el.

Adrian Dinu, fondator Creasoft, parte a grupului Creative General Invest, spune că aplicaţiile de pontaj de la distanţă şi aplicaţiile care centralizează munca pe care o desfăşoară angajaţii care muncesc de acasă în perioada de criză generată de pandemia de coronavirus ajută salariaţii să fie mai responsabili şi să se mobilizeze.

„Am făcut un mix între două soluţii care există deja pe piaţă şi am dezvoltat o soluţie de pontaj şi o aplicaţie care centralizează munca pe care o face un angajat de acasă. Aplicaţia pentru pontaj poate fi instalată de la distanţă pe orice dispozitiv necesar monitorizării activităţii, laptop, desktop, telefon“, explică Dinu.

 
 

Aurelian Chitez, Sales Manager Romanian Software

♦ În această perioadă, HR-ul trebuie să ofere suport, să înţeleagă cum se întâmplă lucrurile în organizaţie, să fie alături de echipe, să vină cu idei şi să încerce să treacă peste procesele birocratice acolo unde se poate.

♦ Managerii şi oamenii de HR vor acces imediat la tot ce înseamnă documente din organizaţie.

♦ Acum comunicarea este online, dar angajatul îşi doreşte ca zona de documente să fie accesată din spaţiul personal.

 
 

Mihai Găvan, HCM global sales director, TotalSoft

♦ Nu trebuie să ne speriem de munca de acasă, productivitatea angajaţilor scade în primele zile pentru că oamenii nu sunt obişnuiţi să lucreze astfel, însă încep să se adapteze la noile condiţii. Productivitatea creşte după şi este mai bună decât în lucrul de la birou. Acest lucru se întâmplă în toate companiile cu care discut.

♦ Trebuie să încurajăm HR-ul să utilizeze procesele electronice. Cred că departamentul de HR are o misiunea foarte importantă – aceea de a continua business as usual prin zona operaţională şi prin a pune la dispoziţia angajaţilor documentelor necesare.

 
 

Carmen Dumitrache, director executiv de resurse umane în cadrul companiei Telekom România

♦ Am implementat lucrul de acasă care ajută atât partea de business, cât şi angajaţii. Am avut 6% dintre angajaţi care lucrau de acasă. Era un element care putea să fie sporadic. Avem 5.000 de angajaţi şi discutăm de 3.200 de oameni care muncesc de acasă acum, 100% din angajaţii eligibili, cu roluri care pot fi desfăşurate de acasă.

 ♦ Sunt şi roluri care nu au cum să lucreze de acasă, precum tehnicienii care trebuie să intervină şi să ajute clienţii. Viaţa merge înainte şi suntem în aceste roluri de a gestiona această tranziţie.

 
 

Adrian Dinu, fondator Creasoft

♦ Am dezvoltat o soluţie de pontaj şi o aplicaţie care centralizează munca pe care o face un angajat de acasă. Aplicatia pentru pontaj poate fi instalată de la distanţă pe orice dispozitiv necesar monitorizării activităţii, laptop, desktop, telefon.

♦ Astăzi am făcut ultima livrare de solutii de pontaj, vineri a fost ultima comandă primită. De asemenea, această soluţie de monitorizare a activităţii de acasă mobilizează oamenii. E mai bine pentru oameni, altfel există această posibilă delăsare în timp.

 
 

Florin Rădulescu, partener Ascendis

♦ Siguranţa psihologică este primul obiectiv pe care managerii şi liderii de companii ar trebui să îl aibă în vedere, indiferent de modul în care gândesc să continuie activitatea în această situaţie.

♦ Este evident că toţi membrii echipelor au frământări legate de modul în care îşi organizează munca şi viaţa personală, dar şi continuitatea la locul de muncă pentru că este imprevizibil termenul la care ne vom putea întoarce la ce se întâmpla înainte. Lucrurile trebuie clarificate des la nivel uman, pentru a oferi certitudinea că activitatea companiei va merge mai departe chiar dacă acum suntem în căutare de abordări pe care să le punem în practică.

♦ Pe primul loc este comunicarea, păstrarea acesteia trebuie gestionată bine.

 
 

Andreea Baciu, vicepresident of Global Talent Development în cadrul UiPath

♦ Dacă informaţia este digitală, ea poate fi automatizată. Ajută dacă mediul din care iei informaţia este deja digitalizat, dar nu întotdeauna pentru că noi automatizăm orice proces care are legătură cu mediul digital. Nu vindem roboţi, vindem salvare de timp. Cred că industria numărul doi care va avea multă treabă după ce ieşim din criză va fi automatizarea.

♦ La nivel global, circa 15% din cei 3.000 de angajaţi ai UiPath lucrau oricum remote şi am trecut mai uşor peste criza asta. Acest working from home cred că va deveni o normă. Ceea ce gândeam a fi imposibil devine foarte posibil. Trebuie să gândim soluţii sustenabile în această perioadă. Avem noi angajări, încă nu am stopat procesul semnificativ. O să luăm o pauză în angajare, dar procesele de recrutare care erau în desfăşurare nu au picat.

 
 

Ştefan Vâju, business transformation manager APS ( Active Power Solutions ) şi LIH (Life is Hard)

♦ Departamentul de HR va ieşi mai puternic, va câştiga mult capital de imagine în urma acestei perioade. Aş compara cu situaţia din 2008. Pentru că avem nevoie de motivarea oamenilor, iar HR-ul este cel care ajută în acest sens.

♦ Oamenii care lucrează la resurse umane au nevoie de toată energia şi implicarea, acum vor câştiga mult capital de imagine şi mulţi îşi vor da seama cât de important este acest departament.

 
 

Cristina Anculescu, HR Director în cadrul companiei UNIQA Asigurări

♦ Câştigătorii sunt cei care ştiu să se adapteze, să fie flexibili şi care îşi pregătesc angajaţii şi investesc în oameni. Fără oameni, business-urile nu funcţionează.

♦ HR-ul va ieşi mult mai digital din această experienţă. Procesele care nu aduc valoare adăugată vor fi digitalizate. Vom investi în soluţii de elearning.

♦ Munca de acasă va deveni un obicei bun, însă trebuie să interacţionăm. Eu văd o schimbare în rolurile din organizaţie, chiar în spaţiul fizic, modul în care trainuim oamenii, cum interacţionăm cu clienţii.

♦ Criza aceasta nu a făcut decât să mute toţi clienţii noştri în zona digitală. Ne-am mobilizat cu un efort susţinut şi cu o echipă foarte motivată.

 
 

Florin Godean, country manager, Adecco România & Ungaria

♦ Înainte de această criză, munca de acasă era considerată un beneficiu, acum este o obligaţie. După această criză cred că lucrurile vor continua în acest fel, se va munci de acasă, se va îmbrăţişa cultura digitalizării.

♦ Industriile cele mai afectate de criza generată de coronavirus sunt industria auto, cea manufacturieră şi componenta logistică care deserveşte zona auto.

♦ De asemenea, sectoarele care sunt pe creştere în această perioadă sunt cel farmaceutic, retailul, IT-ul, telecomunicaţiile şi sectorul de servicii.

♦ Trebuie să vedem ce se întâmplă după această criză, în ce măsură companiile îşi vor schimba modul de lucru, dar cred că unele vor rămâne în acest sistem cu muncă de acasă.

 
 

Mugur Tolici, director de resurse umane, Banca Naţională a României (BNR)

♦ Am luat rapid toate măsurile ca să putem livra în continuare ce trebuie. Acum două săptămâni, aveam zero angajaţi care lucrau de acasă, acum o săptămână erau 33%, iar acum sunt 50%.

♦ Intentionăm să creştem ponderea angajaţilor care lucrează de acasă pentru reducerea riscului operaţional şi vrem să avem echipe care să alterneze ca prezenţă în sediile băncii, în situaţia care intervine vreo dificultate.

♦ Utilizăm toate mijloacele pe care le avem la dispoziţie pentru a organiza teleconferinţe, folosim şi aplicaţia Zoom şi am reuşit să creăm o situaţie în care activitatea se desfăşoară aproape în condiţii normale, deşi mare parte din personal nu se află în instituţie.

♦ Cred că perioada de criză poate fi şi una de oportunitate. Există şi o parte pozitivă - sudarea echipelor care pun umărul să ieşim din această situaţie dificilă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO