Business Hi-Tech

Vodafone si Zapp lanseaza internet mobil la 21,6 Mbps

01.09.2009, 18:42 63

Vodafone, numarul doi pe piata locala de telefonie mobila, si Zapp - un operator de comunicatii mobile specializat in date si preluat recent de Cosmote - vor anunta in cursul acestei saptamani primele servicii de internet mobil la viteze de 21,6 Mbps din Romania.

Vodafone va anunta joi, 3 septembrie, in cadrul unei conferinte de presa avand drept subiect "unele dezvoltari in zona de mobile broadband", majorarea vitezei de acces la internet la 21,6 Mbps pentru clientii din Bucuresti, au declarat pentru ZF surse apropiate companiei. Vodafone a modernizat reteaua la HSPA+ in Bucuresti si va oferi din aceasta luna viteze de date mobile de pana la 21,6 Mbps pentru descarcare si 5,7 Mbps pentru incarcare in mai multe hotspoturi din capitala, au precizat pentru ZF sursele citate. Contactati de ZF, oficialii companiei nu au dorit sa comenteze informatiile.

Pe de alta parte, si Zapp va anunta miercuri, 2 septembrie, detalii privind lansarea serviciilor de date mobile cu viteze de transfer de pana la 21,6 Mbps la descarcare si 5,8 Mbps la incarcare, conform unui anunt al companiei. Cei mai mari furnizori de servicii de internet mobil de pe piata locala sunt Orange, Vodafone si Zapp (Cosmote). Pe aceasta piata a intrat recent si Romtelecom, in timp ce RCS&RDS intentioneaza, de asemenea, sa ofere servicii de date mobile pana la finele anului. Orange, Vodafone si Zapp aveau la inceputul acestui an aproximativ 300.000 de clienti pentru serviciile de internet mobil, conform datelor publicate de Comisia Europeana.

 

Operatorii GSM vor putea furniza servicii 3G prin benzile de frecvente de 900 MHz si 1.800 MHz

Operatorii care utilizeaza benzile de frecvente radio 900 MHz si 1.800 MHz pentru comunicatii GSM vor putea sa furnizeze si servicii de comunicatii de generatia a treia (3G), precum internet mobil de mare viteza, prin intermediul sistemelor multimedia si de transmisiuni de date UMTS. Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a publicat spre consultare publica proiectul de decizie privind armonizarea utilizarii benzilor de frecvente radio 880-915 MHz, 925-960 MHz, 1.710-1.747,5 MHz si 1.805-1.842,5 MHz. "Conform proiectului, operatorii care detin aceste benzi prin licenta vor putea sa ofere si servicii de comunicatii de generatia a treia prin intermediul sistemelor UMTS (servicii multimedia si de transmisiuni de date)." In prezent, aceste benzi sunt alocate prin licente catre Orange, Vodafone si Cosmote, companii care le folosesc pentru furnizarea de servicii de generatia a doua, specifice sistemelor GSM.

"Acest proiect de decizie vine ca urmare a adoptarii de Comitetul pentru Comunicatii Electronice din cadrul Conferintei Europene a Administratiilor de Posta si Telecomunicatii a unei decizii si a unor rapoarte privind compatibilitatea dintre sistemele UMTS si GSM care opereaza in benzile de 900 MHz si 1.800 MHz si compatibilitatea dintre UMTS 900/1.800 MHz si sistemele care opereaza in benzile adiacente", se mentioneaza in comunicat. ANCOM este institutia care stabileste regulile pentru piata de comunicatii din Romania si urmareste respectarea acestora.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO