Business Hi-Tech

Vreme: Fără 1 mld. euro de la OTE, ieşim cu acţiunile Romtelecom pe bursă

Vreme: Fără 1 mld. euro de la OTE, ieşim cu acţiunile Romtelecom pe bursă

Autor: Adrian Stefan Seceleanu

20.02.2011, 23:54 56

Statul român are în plan să listeze la bursă acţiunile pe carele deţine la Romtelecom, cel mai mare operator de telefonie fixă,dacă negocierile cu grupul elen OTE privind vânzarea pachetului de46% din acţiuni eşuează, a declarat, potrivit Mediafax, ministrulcomunicaţiilor Valerian Vreme.

Ministrul comunicaţiilor susţine că statul va aştepta un răspunsdin partea grupului OTE până la finele lunii martie. "Conformcontractului de privatizare, Ministerul Comunicaţiilor a solicitatOTE prezentarea, până la finele anului 2010, a unei oferte decumpărare a pachetului de acţiuni deţinut de stat la Romtelecom,termen decalat ulterior cu trei luni, la solicitarea grupuluielen", a declarat Vreme.

Ministrul comunicaţiilor a declarat că în eventualitatea în caregrupul OTE va trimite o ofertă pentru acţiunile Romtelecom, aceastava fi evaluată cu ajutorul a "mai mulţi analişti". Totuşi, dacăoferta e mai mică de 1 mld. euro, sunt puţine şanse ca tranzacţiasă aibă loc, declară Vreme. "Aşteptăm oferta OTE. Dacă va fiapropiată de aşteptările noastre, vom vinde grupului elen acţiuniledeţinute la Romtelecom, după ce în prealabil vom consulta mai mulţianalişti în privinţa ofertei. N-aş vinde în cazul unei oferte cumult sub un miliard de euro."

Ministrulnu a explicat care este metoda prin care pachetul de 46% dinacţiunile Romtelecom este evaluat la 1 mld. euro, iar întreagacompanie la 2 mld. euro. Pe baza rezultatelor din 2009, respectivun profit net de 27 mil. euro la afaceri de 788 mil. euro,Romtelecom a fost evaluată la 1,1 mld. euro, potrivit AnuaruluiCele mai valoroase 100 de companii din România, realizat de CapitalPartners şi ZF. Pachetul de 46% din acţiunile Romtelecom esteevaluat de analiştii financiari din Grecia la "cel mult" 300 mil.euro, potrivit presei elene. Romtelecom a avut în primele nouă lunidin 2010 venituri de 547 mil. euro şi un profit operaţional(EBITDA) de 123 mil. euro. Întregul grup OTE, cu venituri de 4,44mld. euro în primele 9 luni din 2010, este evaluat la 3,8 mld. europe bursa din Atena.

Până în prezent poziţiile oficiale ale OTE şi ale grupuluigerman Deutsche Telekom au fost rezervate. Grupul OTE a anunţat căva lua cea mai bună decizie în interesul acţionarilor, în timp ceoficialii DT şi-au exprimat îngrijorările legate de rentabilitateaunei asemenea investiţii, având în vedere preţurile mici şicompetiţia dură de pe piaţa din România.

Unul dintre motivele pentru care OTE a amânat oferirea unuirăspuns Bucureştiului până la finele lunii martie era legat denecesitatea grupului de a-şi refinanţa datorii scadente de 1,5 mld.euro. Compania a reuşit să ia un împrumut de 900 mil. euro de la unconsorţiu de 16 bănci, rostogolindu-şi astfel datoriile fără cerebani de la Deutsche Telekom. Grupul a tras momentan doar 600 mil.euro din credit, diferenţa de 300 mil. euro rămânând la dispoziţiacompaniei.

Valerian Vreme susţine că statul român va ieşi pe bursă cuacţiunile Romtelecom dacă negocierile cu grupul OTE eşuează. "Dacăoferta OTE va fi inacceptabilă, vom intra pe piaţa de capital cutitlurile operatorului, proces în care ministerul va apela laserviciile unui consultant, ales în urma unei licitaţii." Vreme aadăugat că oficialii ministerului au avut întâlniri cureprezentanţii mai multor bănci de investiţii, printre careCitibank, Goldman Sachs şi Rothschild privind posibila listare pepiaţa de capital a acţiunilor deţinute de stat la Romtelecom.Alegerea consultantului se va face împreună cu OTE, a precizatministrul comunicaţiilor.

În 1998, Goldman Sachs a furnizat statului român servicii deconsultanţă în procesul de vânzare a 35% din Romtelecom către OTE.De asemenea, Goldman Sachs a făcut parte, alături de CA-IB,ABN-AMRO şi Rotschild, dintr-un consorţiu care a depus, înnoiembrie 2005, o ofertă pentru listarea acţiunilor Romtelecom pebursă. Şi Citibank, împreună cu EFG Eurobank şi Ergasias, s-aînscris la licitaţia organizată de Ministerul Comunicaţiilor înurmă cu şase ani. Licitaţia a fost câştigată de consorţiul formatdin banca de investiţii Credit Suisse First Boston şi IEBA Trust,contractul fiind semnat în august 2006. Listarea nu a mai avut locnici în 2008, nici în 2009.

Vreme a evocat, în premieră, şi necesitatea ca Romtelecom şiCosmote să fuzioneze înaintea listării. "Între cei doi operatoriiexistă numeroase sinergii şi, în cazul în care ar fuziona, nouaentitate va deveni cel mai mare operator local de telecomunicaţii.În această variantă, interesul investitorilor pentru listare arcreşte."

O asemenea decizie poate fi luată, însă, doar de către grupulOTE, care deţine pachetul majoritar (70%) al operatorului detelefonie mobilă. Până în prezent, reprezentanţii grupului OTE aurespins ferm ipoteza unei fuziuni între Romtelecom şi Cosmote sauîntre diviziile de telefonie fixă şi mobilă din Grecia. Pe de altăparte, Deutsche Telekom, care deţine 30% din OTE, a demaratasemenea operaţiuni de integrare între companiile de telefonie fixăşi mobilă pe unele pieţe.

Una dintre problemele cheie într-un eventual proces de fuziuneîntre Romtelecom şi Cosmote ar fi valoarea la care ar fi realizatătranzacţia, şi astfel câte acţiuni ar deţine statul român din nouaentitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO