Business Hi-Tech

Wolfram Alpha - motor de cautare sau baza de date?

25.05.2009, 18:48 73

Timp de ani de zile a existat putina competitie pe segmentul ce permite utilizatorilor sa gaseasca informatii pe internet - Google a dominat piata, in timp ce rivalii sai s-au situat cu mult in urma lui. In acest moment insa, domeniul cautarilor pe internet devine iar dinamic, scrie Financial Times.

Saptamana viitoare, Microsoft va lansa un nou motor de cautare denumit Kumo, intr-un ultim efort de a prinde din urma Google. Intre timp, Yahoo! a prezentat propriile eforturi de a ajuta oamenii sa extraga date de pe milioanele de pagini web, fara a mai fi nevoiti sa caute pe rand in fiecare site.
Toate aceste eforturi pot parea inutile, deoarece cele doua companii au mai incercat in trecut sa se lupte cu Google, care detine in prezentt 64% din piata, insa au esuat. Totusi, exista doua exceptii care ar putea oferi o perspectiva diferita asupra situatiei.
Prima tine de faptul ca exista o mare diferenta intre ceea ce ofera motorul de cautare Google si ceea ce vor oamenii. A doua reprezinta o noua provocare cu care Google se confrunta odata cu lansarea aplicatiei web Wolfram Alpha, un software care seamana cu un motor de cautare, dar care a fost gandit mai mult ca un oracol digital. Wolfram a fost dezvoltat de un grup condus de Stephen Wolfram, un om de stiinta din Anglia, care a dezvoltat si aplicatia Mathematica.
Wolfram Alpha nu va concura niciodata cu Google pentru rolul de "punct de accesare a datelor web" deoarece ofera informatii dintr-o baza personala de date si nu releva informatii adunate de pe internet.
Lansarea Wolfram Alpha de saptamana trecuta a starnit mult entuziasm si multi oameni au fost dezamagiti, dupa ce au primit "0 rezultate" in urma interogarilor.
Chiar daca software-ul recunoaste intrebarea sau subiectul intrebarii, raspunsul este foarte scurt comparativ cu zecile de mii de pagini web, clipuri si imagini pe care le ofera Google si un articol Wikipedia. Daca un utilizator va folosi Wolfram Alpha si va cauta Barack Obama, spre exemplu, rezultatele vor revela numele sau intreg, data si locul nasterii si faptul ca indeplineste functia de presedinte (dar nu specifica al carei tari) iar biografia se limiteaza doar la anul nasterii.
Lucurile se schimba atunci cand un utilizator cauta date stiintifice sau matematice. Daca un utilizator va cauta "Cometa Halley", va primi drept raspuns date stiintifice de caracterizare, precum si locatia actuala a corpului ceresc. Daca utilizatorii cauta "PIB per cap de locuitor Marea Britanie/ PIB per cap de locuitor State Unite), Wolfram va returna un grafic care releva faptul ca americanii erau de doua ori mai bogati decat englezii in 1970, diferenta apropiindu-se de zero in anul 2005. Datele nu sunt extrase de pe internet, ci dintr-o baza de date supravegheata de Wolfram Research, o companie ale carei venituri sunt generate de vanzarile licentelor pentru pachetul de software Mathematica, folosit in mediul universitar.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO