Business Hi-Tech

ZF Live. Dana Războiu, preşedintele Naţie prin Educaţie: Concursul de robotică First Tech a arătat că există un potenţial creativ fantastic printre copiii din România. Roboţii au avut, printre alte misiuni, şi punerea unei mingi medicinale într-un coş aflat la un metru înălţime

Autor: Ştefan Stan

03.04.2017, 00:06 808
Concursul FIRST Tech Challenge, cea mai amplă competiţie de robotică organizată în România, la care s-au înscris peste 800 de copii, arată că aceştia au un potenţial creativ „fantastic“, a declarat Dana Războiu, preşedintele Asociaţiei Naţie prin Educaţie, în cadrul emisiunii de business ZF Live.
 
Echipele de liceeni înscrise în FIRST Tech Challenge România au proiectat, construit şi programat câte un robot care se încadrează în tema globală anuală stabilită de FIRST International.
 
Cele trei echipe câştigătoare vor fi trimise mai departe la St. Louis în SUA, unde are loc finala mondială.
 
„Copiii a trebuit să gândească roboţii, să îi programeze. Fiecare liceu a avut standul lui. A fost o desfăşurare mare de forţă. În toată lumea există mii de astfel de echipe. Noi am dus kit-urile de început, imprimante 3D, apoi am avut cursuri online prin care
i-am învăţat pe copii să facă roboţii. Con­cursul a reprezentat mai mult decât atât, a trebuit să facă alianţe, să îşi facă tricouri, promovare, erau câte 12 care lucrau îm­preună“, a spus Dana Războiu.
 
Concursul a costat în România 475.000 de euro. „Noi încurajăm copiii să facă mici businessuri din aceste echipe de roboţi. Am găsit parteneri importanţi la nivel naţional.“
 
Ea susţine că aceşti copii ar trebui primiţi la universităţile de profil fără examen.
 
„Toată această acţiune este privată. Ajutorul statului a fost că ne-a permis prin Ministerul Educaţiei accesul în licee.“
 
Dana Războiu doreşte ca în viitor concursul să poată să ajungă la 100 de licee şi să se organizeze şi competiţii regionale, iar cei mai buni dintre cei buni să vină la Bucureşti pentru Marea Finală.
 
„Surprinzător, în România au fost echipe foarte bune. Cei mai slabi roboţi din competiţia românească erau mult mai buni decât cei mai slabi din alte ţări. În general s-au implicat profesorii de fizică şi de informatică din licee, însă majoritatea profesorilor au fost foarte interesaţi“, a spus ea.
 
„Sunt copii care cum au intrat în camera de hotel şi-au desfăcut patul, au scos salteaua şi au făcut robotul. Erau extrem de entuziasmaţi şi de dornici să construiască ceva cu mâinile lor“, a adăugat ea.
 

Roboţii au avut, printre alte misiuni, şi punerea unei mingi medicinale într-un coş aflat la un metru înălţime

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO