Business Hi-Tech

ZF Live. Florin Cobuz, cofondator Nod Makerspace: Vrem să amenajăm prima bibliotecă de materiale din Europa de Sud-Est şi să ducem proiectul şi în alte oraşe din România

Autor: Roxana Rosu

28.03.2017, 12:30 799
Florin Cobuz, un tânăr arhitect din Bucureşti, a deschis în urmă cu aproape doi ani, împreună cu un grup de prie­teni, Nod Makerspace, un hub de design şi tehnologie, în fosta filatură a Indus­triei Bumbacului, clădire aflată pe Splaiul Unirii, planul lor fiind să amena­jeze în acest an şi o bibliotecă de mate­riale, prima de acest tip din sud-estul Euro­pei.
 
Spaţiul amenajat are 1.100 mp şi ur­mează să fie extins cu încă 600 mp pentru bibliotecă.
 
Hubul Nod Makerspace pune prac­tic la dispoziţia tinerilor creatori din arhitectură, design sau IT spaţii de lucru în care îşi pot pune în practică ideile, beneficiind de internet şi acces la alte facilităţi şi echipamente.
 
„Hubul funcţionează ca o sală de fitness practic, pe bază de abonament. Îţi poţi pune punct de lucru la noi şi gă­seşti tot ce ai nevoie, internet, scule, echi­pa­mente, plus o comunitate. Ne adre­săm doar industriilor culturale şi creative. Au venit şi persoane care spu­neau că vor să facă chat-room, dar nu am acceptat“, a spus la ZF Live Florin Cobuz, cofondator şi general manager al Nod Makerspace.
 
Ideea de makerspace există de mulţi ani în ţările occidentale, dar la noi se află la început de drum.
 
Amenajarea spaţiului a costat circa 160.000 euro, din care 25.000 euro a fost investiţia proprie. Preţul abonamentelor variază între 90 de euro şi 160 euro pe lună plus TVA pentru o masă de lucru, în timp ce pentru un studio costurile ajung la circa 350 euro pe lună, pentru echipe de patru persoane, incluzând internet, căldură, acces la anumite scule şi echipamente.
 
„Dacă eşti arhitect şi ai nevoie doar de un calculator, practic iei cel mai ieftin abonament, pentru că ai nevoie de un scaun şi o masă. Dacă foloseşti lasere, cup­torul de ceramică, atunci abona­mentul este mai scump“.
 
În prezent, spaţiile de la Nod au circa 100 de abonaţi şi mai există dis­poni­bilitate pentru 30-40 de persoane.
 
Florin Cobuz povesteşte că fosta fa­brică deţinută de Industria Bum­bacului are potenţialul de a deveni un centru creativ, cu săli de conferinţe, ateliere, spaţii de lucru, expoziţii, baruri şi terase.
 
În afară de NOD, în ultimii doi ani au mai apărut aici încă trei working space-uri, precum şi o terasă, iar numărul zonelor creative va creşte pe măsură ce se eliberezează spaţiile închiriate în trecut.
 
„ Când am închiriat noi primii 600 de metri pătraţi era un dezastru, spaţiul nu mai fusese folosit de peste 20 de ani. Am găsit parteneri care să ne ajute, de la care  am primit proiectoare, sticlă, rigips, internet. Nu am primit bani de la companii, ci materiale de construcţii şi echipamente, promovând un proiect cu potenţial“. În plus, partea de design interior, amenajare, mobilier, instalaţii de lumini au fost realizate chiar de noi şi parteneri, care au primit apoi spaţii de lucru în centru. Întrebat care sunt avantajele de a închiria un spaţiu de lucru la NOD, Florin Cobuz pune pe primul loc comunitatea pe care o găseşti acolo şi care poate susţine un start-up prin idei sau colaborări, dar şi accesul la echipamente şi scule, care sunt greu accesibile unui proiect aflat la început de drum.
 
Anul trecut, încasările hubului au ajuns la circa un milion de lei.
 
„Avem un departament de servicii, unul de team building şi dezvoltăm unul de design, pentru că sunt mulţi designeri care au idei foarte bune, dar nu au timp să le pună în practică, să le prototipeze şi să lanseze un produs de serie, iar aici îi putem susţine noi. Am investit 80.000 euro pentru această idee şi aducem echipamente din China“
 
Următorul pas pentru Florin Cobuz şi partenerii săi este dezvoltarea unei biblioteci de materiale, cu peste 10.000 de sampler-uri, prima bază de acest tip din regiune.
 
Spaţiul va avea circa 600 mp şi se adresează atât producătorilor, care pot expune diferite produse şi să lanseze materiale noi în premieră, cât şi specialiştilor în diferite domenii sau studenţilor, care pot studia şi alege materialele pentru proiectele lor.
 
Accesul în bibliotecă se va face pe baza unui abonament de 120 euro pe an, pentru specialişti, elevii şi studenţii urmând să aibă acces gratuit, iar producătorii şi distribuitorii vor plăti  10-12.000 euro pe an pentru a expune. Investiţia pentru amenajarea spaţiului este evaluată la 250.000 euro.
 
„Proiectul  a atras deja foarte mult interes, am semnat contracte cu câteva companii mari. E prima bibliotecă de materiale din Europa de Sud-Est. Vrem să ne deschidem astfel de spaţii şi în alte oraşe“.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO