Business Internaţional

2.100 miliarde dolari, cât PIB-ul Italiei. Atât de mare este economia infracţională

2.100 miliarde dolari, cât PIB-ul Italiei. Atât de mare este economia infracţională

Foto Shutterstock

Autor: Ioana Nita

25.04.2012, 00:02 1238

Infracţionalitatea generează venituri anuale de aproximativ 2.100 miliarde dolari la nivel mondial, sumă echivalentă cu 3,6% din PIB-ul mondial, iar problemele de natură infracţională s-ar putea agrava, punând în pericol securitatea şi dezvoltarea economică, reiese dintr-un studiu al Organizaţiei Naţiunilor Unite, preluat de Thomson Reuters.

"Economia infracţională este una dintre cele mai mari economii, ocupând un loc între primele 20 de economii ale lumii", a spus Yury Fedotov, şeful departamentului de droguri şi infracţiuni al ONU. Publicarea cifrelor privind amploarea infracţionalităţii la nivel mondial reprezintă o premieră pentru acest departament. Calculele se bazează pe date din 2009. Pentru compa­raţie, Italia are un PIB de aproa­pe 2.200 miliarde dolari.

În cadrul unei conferinţe a Comisiei Internaţionale de Pre­ve­nire a Infracţionalităţii şi de Justiţie Penală, Fedotov a aten­ţionat că situaţia s-ar putea agra­va, iar pentru a alcătui o imagine mai clară a infracţionalităţii la nivel mondial sunt necesare mai multe date. El a adăugat că anual se pierd 40 miliarde dolari din cauza corupţiei în ţările dezvoltate, iar traficul de oameni aduce venituri ilicite de 32 miliarde dolari în fiecare an. "Potrivit unor estimări, în orice moment, 2,4 milioane de persoane suferă în urma traficului de oameni, o crimă ruşinoasă şi o formă de sclavie specifică vremurilor noastre", a spus Fedotov.

Printre infracţiunile care aduc cele mai mari profituri se numără crima organizată, traficul ilegal, violenţa şi corupţia. Acestea sunt, de altfel, principalele impedimente care stau în calea atingerii obiectivelor "Millennium Development Goals", propuse de comunitatea internaţională în anul 2000 cu scopul de a reduce nivelul sărăciei şi a îmbunătăţi sănătatea populaţiei din lumea a treia.

Grupurile infracţionale au dat dovadă de o adaptabilitate impresionantă în faţa legii şi au găsit noi oportunităţi de a realiza profit. "În prezent, majoritatea organizaţiilor infracţionale nu se aseamănă cu grupurile familiale cu organizare ierarhică de crimă organizată din trecut. Spre deosebire de acestea, organizaţiile infracţionale de acum se bazează pe reţele informale şi libere care deseori colaborează şi se angajează în diverse activităţi infracţionale", a spus Brian Nichols, reprezentant al Biroului american pentru narcotice, afaceri internaţionale şi de aplicare a legii. El a menţionat că, în anumite cazuri, grupurile teroriste au recurs la infracţiuni pentru a-şi finanţa operaţiunile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO